Göbek fıtığı deyip geçmeyin!

Göbek fıtığı deyip geçmeyin!
Çocukların yarıya yakınında baş gösteren, göbek fıtığının %90 oranında 3 yaşına kadar tadavi gerektirmediğini söyleyen Özel Meltem Hastanesi uzmanlarından Op.Dr. Kamil Başar Göçmen , 'Göbek çemberi 1,5-2 cm'den geniş ise cerrahi tedaviyi öneriyoruz.' dedi.'Umblikal Herni olarak da adlandırılan göbek fıtığı, doğumdan sonra göbek kanalının tam olarak kapanmamasıyla meydana gelir. Çocukların yarıya yakınında, genelde ailevi yatkınlık ile beliren göbek fıtığı çocuklar 3 yaşına gelmeden %90 civarında tedavi gerektirmeden kendiliğinden düzelir' ifadelerini kullanan ve başlıca sorunlarının ağrı, beslenme bozukluğu ve şekil bozukluğu olduğunu söyleyen Op.Dr. Kamil Başar Göçmen , 'Çocuğunuzun göbeğinde bulunan şişliği içeriye doğru itip, parmağınızı sarmalayan açık göbek çemberini hissetmeniz mümkündür' dedi.
3 Yaştan Sonra Dikkat Edin!
Çocuğunuzun göbeğinde oluşan şişiğin ağrı vermesi ve devamında kusma ve karın şişliği de olması halinde acil cerrahi müdehalenin gerektiğini söyleyen Op. Dr. Göçmen, ameliyatın detaylarıyla ilgili şunları söyledi:Operasyona gerek görüldüğü takdirde, operasyondan minimum üç saat öncesine kadar hastanın hiç bir şey yememiş ve içmemiş olması gerekmektedir. İstenildiği takdirde hasta rahatlatılmak ve stresten uzak tutulmak için ilaç yardımı yapılabilir. Operasyon sırasında göbek katlantısında yapılan 1,5-2 cm'lik bir kesi işlemiyle göbek kaldırılır ve açıkta kalan göbek çemberi 2-3 dikiş konularak kapatılır. Bu şekilde bağırsakların bu açıklıktan geçmemesi sağlanarak fıtık oluşumu engellenmiş olur. Cilt eriyebilen dikişlerle içeriden kapatılır. Bu sayede dikişlerin alınmasına gerek kalmaz.

Ameliyat Sonrası Süreç

Operasyonun ardından çoğunlukla hastanede kalmaya gerek duyulmadan hastanın taburcu edilebildiğini söyleyen Op. Dr. Göçmen, eve dönüşte hastanın hiçbir diyete tabi tutulmayacağını, 5 gün sonra alınacak pansumanın ise, alınana dek temiz ve kuru tutulmasının sağlanması gerektiğinin altını çizdi.Op. Dr. Göçmen, operasyondan sonra ufak çapta ateş görülebileceğini, ancak ilaçlara rağmen düşmeyen yüksek ateş, operasyon bölgesinden aktif kanama, şişlik, kızarıklık, nefes almada güçlük gibi durumlarda mutlaka doktorla itribata geçilmesi gerektiğini söyledi.
Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:07/12/2012
Okunma Sayısı:9351
Soru sor