Bebeklerde bağırsak tıkanıklığı tehlikesi

Bebeklerde bağırsak tıkanıklığı tehlikesi

Genel olarak 5 ay ile 1 yaş arası bebeklerde görülen ince bağırsak tıkanıklığı, ince bağırsakların kalın bağırsağa girmesiyle oluşan tıkanıklıktır. Şayet bir bebekte bağırsak tıkanıklığı oluşmuş ise karınlarında şişlik, kusmalar ve kakalarında kan görülmektedir. Bebeğin karnında şayet böyle bir şişlik mevcut ise hastalık ileri seviyededir. Bağırsak tıkanıklıkları bebeklerde nadir olarak görülse de ciddi bir rahatsızlıktır. Bahar geçiş dönemlerinde özellikle sık rastlanan bu durum erkek bebeklerde daha sık görülmektedir.

Bağırsak Tıkanıklığında Erken Tanı Önemlidir

Bağırsak tıkanıklığının erken tanısı ile bebeğin hayatı kurtulmaktadır. Tanıda gecikmeye yer olmadığı için acil cerrahi işlemi yapılabilir. Yapılan kontrollerde hastalığın ilk evrede olduğu anlaşılmış ise belli bir basınç ile makatta uygulanacak lavman sayesinde tıkanıklık açılabilmektedir. Boğulmuş bağırsak el ile düzeltilebilir. Eğer ileri bir evrede geç kalınmış bir durum söz konusu ise bağırsağın ölmüş olan kısmı çıkarılmaktadır. Bu işlem esnasında çocuğa serum desteiği verilir. Bu sayede bağırsakların çalışması da kolaylaşmış olacaktır.

Tıkanmada tam veya yarı şekil görülebilir. Eğer tıkanma kısmi ise semptomlar kendisini belli etmeyebilir. Doktor yapacağı muayenede bağırsak tıkanıklığından şüphe duyarsa kalın bağırsak röntgeni isteyebilir.

Bağırsak Tıkanıklığında Vakit Önemlidir

Yukarıda sayılan belirtiler gözlemleniyor ise vakit kaybetmeden doktora gitmek yerindedir. Uzman doktor yapacağı muayeneler ile bağırsak tıkanıklığının evresine bakacaktır. Bu şekilde en uygun tedavi yöntemini de seçecektir. Şayet ortada tam bir tıkanıklık söz konusu ise acil cerrahi müdahale yapılabilmektedir. Her ne kadar kısmi tıkanıklık meydana geldiğinde çocuk haftalarca sağ kalabilse de doktor eğer uygun görürse çocuk her halukarda ameliyata alınmaktadır. Bazı ufak tıkanıklıklar ameliyat gerektirmez ancak bunu ancak yapılacak muayeneler sonucunda anlamak mümkündür. Bağırsak tıkanıklığında teşhis ve tanının erken konması önemlidir. Konulacak erken teşhis ve tanı ile bebek tedaviye karşı gerekli direnci gösterebilmektedir. Bu şekilde tam bir iyileşmeden söz etmek mümkün olmaktadır.

Özel Meltem Hastanesi Çocuk Cerrahisi bölümü uzman doktorları, yapacakları muayeneler doğrultusunda teşhis ve tanıyı koyduktan sonra gerekli tedavi yöntemlerini başarıyla uygulamaktadırlar.

Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:28/12/2013
Okunma Sayısı:13711
Soru sor