Genital estetik ameliyatı nedir? çeşitleri nelerdir?

Genital estetik ameliyatı nedir? çeşitleri nelerdir?

Günümüzde kozmetik jinekoloji olarak da tanımlanan Genital estetik, vajinal operasyonları kapsamaktadır. Jinekoloji olarak da ifade edilen bu operasyon hakkında Özel Meltem Hastanesi Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. Hale Uzer önemli bilgiler verdi.

Genital estetik dediğimiz durum, kanların doğuştan ya da sonradan edinilmiş bazı genital bozuklukların giderilmesi amacı ile uygulanan operasyonlardır. Bu yapısal ve işlevsel bozukluğun giderilmesi ve yeniden işlevselliğini kazanması genital estetik ameliyatı ile mümkündür. Genital estetik amacı ile yapılan vajinal operasyonlara değinen Özel Meltem Hastanesi Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. Hale Uzer konuyla ilgili olarak: "Genital estetik dediğimiz durum çeşitli uygulamalardan oluşmaktadır. Vajina daraltma, genişletme, iç ve dış dudak küçültme, pubis tepesinde düzeltme, G noktası büyütme, kızlık zarının dikimi gibi pek çok operasyonu kapsamaktadır." Dedi. Vajinanın estetiksel ve işlevsel özelliklerini yeniden kazandırmak için yapılan cerrahi müdahalelere de değinen Dr. Uzer bu kapsamda yapılan estetik ameliyatları da şu şekilde sıraladı:

1) Vajina Daraltma Operasyonu

Vajina daraltma amacı ile vajina giriş kısmından 3-4 cm içeriye doğru uygulanan vajinoplasti denilen bir cerrahi müdahaledir. Uzman jinekologlar tarafından vajinanın fonksiyonel özelliğini kazandırma amaçlı yapılmaktadır.

2) İç ve Dış Dudak Estetiği (Labioplasti)

Kadında doğuştan veya ergenlik döneminde ortaya çıkmış deformasyonların giderilmesi amacı ile, anatomik yapıyı yeniden kazandırma maksatlı iç veya dış dudakların onarılması işlemidir.  

3) Epizyotomi İzlerinin Çıkarılması

Kadınlarda zorlu geçen doğumlarda vajina bölgesinde oluşan kesi ve dikiş izleri kötü bir görüntü oluşturmaktadır. Bu kötü görünen izlerin ortadan kaldırılması amacı ile yapılan estetik operasyondur. Sıkıntılı doğumlarda vajinada çok fazla sayıda kesi yapılması ile cilt dokusunda yara izi gibi izler kalabilmektedir. Bu ameliyat ile deforme olmuş bölge çıkarılmakta estetik manada yeniden dikim yapılmaktadır. Bu şekilde doğum sonucu oluşan komplikasyonlar giderilmektedir. Vajina yeniden işlevsel ve görüntü manasında estetik bir duruma gelir. Bu uygulama vajinoplasti operasyonları ile birlikte kombin olarak uygulandığında daha verimli sonuç elde edilmektedir.

4) Vajina Genişletme

Cinsel ilişkide ağrı duyulmasının sebeplerinden birisi de vajinadaki darlık olabilmektedir. Bu bağlamda vajinadaki yapısal darlığı ortadan kaldırma amaçlı yapılan genital estetik operasyondur.

5) Kızlık Zarının Dikilmesi (Hymenektomi)

Kızlık zarının dikilmesi lokal anestezi altında kolaylıkla yapılmaktadır. Herhangi bir komplikasyon riski içermez. Bununla birlikte bazı kadınlarda doğuştan gelen kızlık zarı anormallikleri cinsel ilişkide pek çok sıkıntıya sebep olmaktadır. Örneğin kızlık zarının yüksek olması, eğik olması veya perdeli olması gibi durumlarda bu cerrahi müdahaleye gerek duyulabilir. 

6) Vajinal Operasyonlara Bağlı Olarak Ortaya Çıkan Deformasyonların Giderilmesi

Daha önce geçirilmiş bir cerrahi operasyon neticesinde ortaya çıkan deformasyonları ortadan kaldırma amaçlı yapılan ameliyattır. Bu problemler vajina kısmındaki kötü görüntüye ek olarak ağrılı cinsel ilişkiniye sebep olmasıdır. Genital estetik operasyonları ile bu sıkıntılar ortadan kaldırılabilmektedir.

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:22/03/2016
Okunma Sayısı:14058
Soru sor