Doğumun Vajinaya Etkileri Nelerdir?

Doğumun Vajinaya Etkileri Nelerdir?

Tıp dünyasında bir süredir uygulanan ancak halk literatürüne pek yakın bir zamanda giren vajinoplasti doğum nedeniyle vücudunun bozulacağından kaygılanan kadınlar için umut ışığı oluyor.

Bir vajinoplasti türü olan vajina daraltma ameliyatı, doğum veya başka nedenler ile kısmen deformasyona uğrayan yada doğuştan anomalisi bulunan  vajinanın, vajina duvarına yapılan cerrahi bir operasyon ile daraltılması ve sıklaştırılmasıdır. Son zamanlarda popüler estetik ameliyatlardan biri haline gelen vajina daraltma ameliyatı hakkında Özel Meltem Hastanesinden Op. Dr. Hale Uzer merak edilen soruları cevapladı:

Doğum yapmak kalıcı deformasyona neden olur mu?

Henüz doğum yapmamış bayanların merak ettikleri bir konudur. Sırf bu sebep ile evlenmeyenler veya çocuk yapmaktan çekinen bayanlar bulunmaktadır.

Vajina  temel olarak klitoris, iç dudaklar ve dış dudaklar denilen kısımlardan oluşmaktadır. Bir kadın henüz doğum yapmadı ise iç dudaklar ve üzerini örten dış dudaklar vajina girişini kapatır. Fizyolojisinde sorun olmayan bir kadında yapı böyledir ve iç dudakların dıştan bakıldığında görülmesi mümkün değildir. Fakat bazı kadınlarda zamanın etkisi veya çeşitli nedenler ile iç dudaklar dışarı sarkabilir, hatta renginde de koyulaşma olabilir. Bazen de iç dudaklar asimetrik olabilir. Elbette bu tür sorunlar hiçbir kadın tarafından istenmez ve kabul edilmez.

Teknoloji ve sosyal medyanın hayatımıza her geçen gün daha fazla sokulması, tabuları birer birer yıkılması ile kızlarımız, kadınlarımız bedenlerini her detayları ile keşfeder oldu. Bu bir çok hastalıktan korunmak ve tedavisinden hızlı ve kolay netice alınması açısından artı bir durum. Cinsel hayatın alabildiğine renklenmesi ve kalite basamaklarını atlaması da cabası. Her olumlu gelişmenin yan etkileri olduğu gibi vücudunu her detayı ile keşfetmenin, gerçekleri kendine bir sınır koymadan alabildiğine detayıyla öğrenmenin yan etkileri de bulunuyor. Mesela vücudunda bulunan bir anomaliyi fark etmek veya doğum ile vücudunun bozulabileceğini düşünmek kaygıya sebep olabilmektedir. Eski zaman kadınını düşünün, vücudunu yeterince tanımıyor, bilmiyor, bilmemenin getirdiği kaygısızlık ile ne özgüven sorunu yaşıyor ne de saplantı haline getireceği bir derdi oluyor.

Sosyal medya kadını ise bedenini tanıyor ve başkaları ile kıyaslıyor. Modern kadının bedenini tanıması, yaşayacaklarını bilmesi olumlu olsa da doğum kaynaklı deformasyonlar örneğinde olduğu gibi yeni endişe kaynakları ile tanışmasına da neden oluyor.

Vajinada deformasyon oluşması veya doğuştan gelen anomaliler kadının ilişkide çekingen davranmasına, arkadaş ortamında özgüven eksikliği duymasına neden olmaktadır. Doğum esnasında genişleyen vajina, doğum sonraki dönemde yeniden daralsa da doğum önceki sıkılığına ulaşamayabilmektedir. Bazen de dış dudak sarkması  gibi sorunlar oluşabilmektedir. Cinsel yaşamı etkileyen hatta aile içi huzursuzluklara neden olan bu sorunların ortadan kaldırılması için vajinoplasti tedavisi uygulanmaktadır.

Doğumun vajinaya etkileri

Gebeliğin son aylarında esneyen vajina doğum esnasında bebeğin geçeceği kadar genişlemektedir. Her kadının anatomisi aynı olmadığı gibi her doğum da aynı zorluk derecesine sahip değildir. Zorlu geçen doğumlarda vajina yan duvarlarında yırtıklar oluşabilir veya vajina eski sıkılığa dönemeyecek derecede esneyebilir, deformasyona uğrayabilir. Böyle bir durumun cinsel ilişkiyi etkileyeceği ve hem kadının hem de partnerinin tatmin sorunu yaşayabileceği açıktır.

Birleşme anında kasılan vajina kasları hazzı sağladığından özellikle birden fazla doğum yapmış veya doğum esasında vajina duvarında yırtık oluşmuş kadınlarda ilişkide haz kaybı yaşanabilmekte, bu bazen cinsel isteksizlik oluşturabilmektedir.

Bir başka sorun da vajinanın aşırı geniş olması halinde içeriye hava girmesi ve havanın yeniden çıkmasıyla gaz çıkmasına benzer yaşanmasıdır. Kadınlar bu tür sorunlar nedeniyle utanmakta, paylaşmaya da çekinmektedir.

Kadınlarımızın yaşadığı bu türden sorunları tedavi etmek amacıyla vajinoplasti uygulanmaktadır. Vajinoplasti problemin kaynağı ve sorunun büyüklüğüne göre konservatif veya cerrahi operasyonlar ile yapılmaktadır. Büyük ölçüde de olumlu ve kalıcı neticeler alınmaktadır.

Vajinoplasti talebi kimlerden geliyor ?

Eskiden estetik cerrahi denilince ilk olarak akla varlıklı kesimin gençleşme çabaları gelirdi. Bu günlerde bir çok kadın cinsel hayatını eskisi gibi kaliteli yaşamak veya doğum izlerini kalıcı olarak silmek üzere vajina daraltma ameliyatı talebinde bulunuyor. Estetikten ziyade sağlık ve aile mutluluğu hedefleniyor.

Önceleri toplumumuzca pek bilinmeyen bu tür ameliyatlar, alınan başarılı sonuçlar nedeniyle giderek popüler hale geldi. Kadınlarımız artık dünyaya bir can getirmenin bedelini ödemeye razı olmak yerine vajina daraltma ameliyatları ile eski cinsel yaşamlarına kavuşabiliyorlar.

Vajina daraltma ameliyatı nasıl yapılır, hasta normal yaşama ne zaman döner ?

Vajina daraltma ameliyatında vajina kaslarının sıkılaşması hedeflenir. Bunun için ihtiyaç fazlası kısım (mukoza dokusu) alınır. Ameliyat sonrasında vajina daha sıkı hale gelir, ilişkide sürtünme daha fazla hissedilerek, hasta cinsel yaşamdan daha fazla haz alır.

Ameliyat sonrası ağrı olması normaldir. Bir süre ağrı kesici ile inflamasyon yatıştırılır. Hastanın taburcu edilmesi ve yürümesi için birkaç gün beklemesi gerekir.

Vajina daraltma ameliyatları genellikle yüz güldüren operasyonlardır. Hastanın tekrar cinsel yaşamına başlaması için en az bir ay, ortalama bir buçuk ay beklemesi gerekir.

Güncelleme Tarihi:19/04/2024
Yayınlama Tarihi:10/12/2015
Okunma Sayısı:12622
Soru sor