Çocuk cerrahına ilk altı ayda muayene şart

Çocuk cerrahına ilk altı ayda muayene şart
Çocuk Cerrahisi yenidoğan döneminden erişkinliğe kadar olan çocukluk çağına ait (0-18 yaş), doğumsal ve/veya edinsel solunum, sindirim ve boşaltım sistemlerini ilgilendiren cerrahi hastalıkların tanı ve tedavi yöntemlerini uygulayan bir bilim dalıdır.Bu hastalıklardan cerrahi yaklaşım gerektirenler, ilgili konulara özgü tanı ve tedavi yöntemlerini belirleyen ve uygulayan çocuk cerrahları tarafından değerlendirilmeli ve gerçekleştirilmelidir.


Ertelemeye Gelmez
Peki yenidoğan bebeklerinde durum nasıldır? Bebekler ilk ayında neden bir Çocuk Cerrahına muayene ettirilmelidir? Bu soruyu Meltem Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Mustafa Akman'a sorduk:

'Öncelikle konuyu yenidoğan sünnetiyle ele almaya başlabiliriz. Her açıdan avantajlı olan yenidoğan sünnetine hazırlık, bir ön muayene ile gerçekleşebilir. Erken sünnet gerektiren problemler saptanır.Sünnet olması sakıncalı olan bebekler belirlenir. Yenidoğan sünnetinin avantajları çoktur.Çabuk iyileşir.Daha az acı çeker. İltihap riski azdır. Nekahati kısa olur ve sünnet sonrası bakımı çok basittir. Çok az ağrı kesiciye ihtiyaç olur.Kan hastalığı bile olsa kanama riski çok azdır.Sünnet derisinin kaybından dolayı oluşan olumsuzluklar çok az görülür ve anne sütünün yara iyileşmesine katkısı büyüktür."

Bebeklik çağının kendine has fizyolojileri, hastalıkları vardır ve bu çağda görülen hastalıklar, farklı dönemlerde farklı özellikler göstermemektedir diyen Op.Dr.Akman bakımı kimi zaman zor olan göbek problemlerinin muayene esnasında saptanarak tedavisinin yapılabileceğini söyledi.Akman göbek problemlerini ise şöyle sıraladı: Akıntılı göbek
Göbek granulomu
Göbek polibi
Göbek iltihabı
Göbek kanaması
Düşmeyen göbek
Göbek fıtığı
Muayeneler ile Doğru Teşhis
Yapılacak Çocuk Cerrahisi muayenesiyle Çocuklarda çok yaygın olan kasık problemleri (Kasık fıtığı, İnmemiş testis) erken yakalanarak tedavisinde gecikme yaşanmayacağını belirten Akman Yutma, emme sorunu oluşturan dil bağı ortaya konarak, konuşma ve beslenme problemleri erken önlenebilir. Ayrıca Sankral gamze gibi sinir sistemi problemlerini işaret eden problemlerin çok önceden saptanararak teşhis ve tedavi kolaylığı kaçırılmamış olur 'dedi. Kabızlık problemi yaşayan bebeklerin büyüme gelişiminin etkilendiğini belirten Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Mustafa Akman bu problemle birlikte bebeklerin iştahının azaldığını, idrar yollarının etkilendiğini, kaka kaçırma yolaçabileceğini ve en önemliside ameliyatsız çözülmeyecek bir hal alabileceğini vurguladı ve ekledi:

"Tüm bu tedaviler mutlaka ilgili konulara özgü tanı ve tedavi yöntemlerini belirleyen ve uygulayan çocuk cerrahları tarafından değerlendirilmeli ve gerçekleştirilmelidir"
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:15/07/2009
Okunma Sayısı:10834
Soru sor