Çocuğunuzda öğrenme güçlüğü varsa uzmanına danışın

Çocuğunuzda öğrenme güçlüğü varsa uzmanına danışın
Bir çocuğun zekası normal veya normalin üstünde olmasına karşın düşünme, dinleme, kendini ifade etme, anlama, okuma-yazma veya matematik algılamada yaşıtlarına göre gerideyse öğrenme güçlüğü durumu vardır demektir. Öğrenme ve algılama problemi çocuğun doğumu ile başlar. Eğitim süreci içerisinde edinilemez. Bu, yaşam boyu süren bir bozukluktur. Dil gelişimi ve kullanımı, okuma-yazma, konuşma ve matematik becerilerini etkileyen bir problem olduğu için kişinin sosyal yaşantısını, eğitimini, mesleğini, günlük aktivite ve benlik saygısını tehlikeye sokar.
çocuklarda öğrenme bozukluğu

Çocukta bir zihinsel yetenek olmasına karşın akademik manada gerileme görülmesi öğrenme güçlüğünün en bariz özelliğidir. Pek çok çocuğun bu sorunu ancak okula başladığında gözlemlenir.

Öğrenme Bozukluklar 3 Grupta İncelenebilir

1)Okuma Bozukluğu
2)Yazma Bozukluğu
3)Aritmetik beceri BozukluğuOkuma esnasında kelime ya da harflerin ayrımında ve sıralamasında yetersizlik veya görüntü ve sesin birleştirilmesinde zorluk ortaya çıkmaktadır. Birbirine benzeyen sesleri karıştırır. Okul becerilerindeki bozuklukta okuma ya da yazma, aritmetik işlemlerin birinde olabileceği gibi bir çocukta bunlardan biri veya daha fazlası da görülebilir. Yazma bozukluğunda heceleme, harf, noktalama, sayfa düzenleme, dil bilgisi hataları gözlemlenir. Matermatik beceri bozukluğunda ise matematiksel terim, işaret, sembol  ve kavramları algılamada zorluklar oluşabilir. Doğru kopyalama ile defteri geçirmeyi engelleyen dikkat sorunları ya da sorunları çözmede yetersizlik görülür.

Mutlaka Bir Psikoloğa Danışın
Bu tip öğrenme bozukluklarında tedavi eğitimdir. Fakat bu eğitim okulda görülen eğitimden farklıdır. Öğrenme zorluğu yaşayan çocuk okulda gördüğü eğitimin yanı sıra eğitsel terapi de almalıdır. Bu eğitim alanında uzman kişilerce verilmelidir. Özellikle öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliğinde bir psikolog desteği almak önemlidir. Öğrenme güçlüğü konusunda iyi bir değerlendirme yapıldıktan sonra çocuğa uygulanacak eğitsel terapinin alanı belirlenir ve problemli alanlara hangi yöntemlerin uygulanmasının gerektiği kararlaştırılır. Burada önemli olan çocuğun zorluk çektiği alanları belirlemek ve bu alanlara özgü özel bir eğitim programı uygulanmasıdır.
öğrenme güçlüğü

Tedavi esnasında çocuğun güçlük çektiği alanların yanı sıra çocuğun güçlü olduğu alanlarda tespit edilmektedir. Bu güçlü yanlar tedavi süresince mercek altında tutulmalıdır. Öğrenme güçlüğü tedavisinde aile ve psikoloğun kuracağı bağ önemlidir. Bu şekilde aile ve psikolog ilerleyişi hep birlikte görecek, çocuğun evde, okulda, sosyal yaşamındaki gelişmeler daha yakından takip edilebilecektir.   Özel Meltem Hastanesi Psikolojik Danışmanlık Bölümü Uzman Psikoloğu öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliği olan çocuklarda gerekli incelemeleri yaparak en uygun tedavi yöntemleriyle çocuğun öğrenmedeki güçlüğünü ortadan kaldırmaktadır.
Güncelleme Tarihi:08/05/2024
Yayınlama Tarihi:25/12/2013
Okunma Sayısı:10392
Soru sor