Çocukların okul korkusu yaşamaması için ebeveynlere 12 tavsiye

Çocukların okul korkusu yaşamaması için ebeveynlere 12 tavsiye

Okul yaşamına ilk defa adım atacak çocuklar genellikle okul korkusu yaşayarak sınıfa girmekten bile çekinmektedir. Çocuk için yeni bir ortam, yeni bir çevre oluşturma, yeni arkadaşlar korku ve endişe duymaları için yeterli olabiliyor. Anne ve babaların yapması gereken şey, bu durumun farkında olup çocuğa hassas davranmaktır. Çocuk için yaşanacak bu zorlu süreçte ebeveynlerin ve öğretmenlerin üstüne önemli görev düşmektedir. Meltem Hastanesi, Uzm. Psk. Sümeyye Arslan, çocukların okul hayatına alışma sürecinde anne babaların dikkat etmesi gereken durumlar hakkındaki bilgilerini bizimle paylaştı.

Aşırı Korumacı Tavırlardan Uzak Durun

Okula başlamak çocuklar için annelerinin yanından ayrılmak için ilk adımdır. Çocuk kendi varlığını tek başına oluşturmaya çalışmak zorundadır. Çocuğunu okul öncesi yetiştirirken bireysel kimlik kazandırmış ve özgüvenini geliştirmek üzerine katkıda bulunmuş olan ebeveynler bu durumda zorluk yaşamayacaklardır. Çocuk okul öncesinde ev içinde ve ev dışında sorumluklarının farkında olup, kendi öz bakımını yerine getirme konusunda bilgilidir. Bunun aksine çocuklarına aşırı korumacı bir tavır sergileyip, her an çocuğunun başına olumsuz bir şey gelecekmiş gibi davranan ve bunun sonucunda çocuğuna sorumluluk vermeyen annelerin çocukları ayrılma kaygısını oldukça fazla yaşamaktadır. Okulda yeni bir ortam olduğu için güvenli ortamdan ayrılıp, kendine göre güvensiz olan ortama tek başına geçerken endişe ve kaygı içinde olur.

Çocuğunuzun Zihninde Okulun Güzel Canlanmasını Sağlayın

Çocuklara okulu sevmeleri için ilk önce neden okula gitmesi gerektiğinin doğru bir şekilde anlatılması gerekmektedir. Okulda yapacak oldukları gelişmesine yardımcı olacak yeni bilgileri öğrenme, çeşitli aktiviteler yapma, yeni ve eğlenceli arkadaşlar edinme konularında bilgi verilmesi gerekmektedir. Anne babalar çocuklarına okulu anlattığında, bazı çocuklar gitmek istemediğini çeşitli tepkilerle belli edebilir. Bu durumla karşılaşan veli çocuğunun kaygılı olduğunu anlamalı ve çocuk üzerinde baskı oluşturacak ‘’asla gideceksin, okula senin yaşındaki herkes gider ‘’ gibi cümleler kurmamalıdır. Ebeveynler bu şekilde yaklaştığında, çocuk kendisini kimsenin anlamadığı düşüncesine kapılacaktır. Çoğu çocuk kendisine hikaye okunasını veya masal anlatılmasını severler. Hikayelerdeki kahramanların yerine kendilerini kolaylar. Okul çağına gelmiş çocuklara bu konuda teşvik edici hikaye kitaplarını okumak, resimler çizerek anlatmak oldukça faydalı olacaktır.

Okul Hayatına Başlamadan Çocuklarınıza Okulu Tanıtabilirsiniz

Çocuk için okul ortamını biraz önceden tanıması sınıflar, kafeterya, tuvaletler gibi okulun bölümlerini görüp tanıması kendine duyacağı güveni arttıracaktır. Okul hayatı öncesinde çocuğa baskı kurarak zorla okuma ve yazmayı öğretip ders çalışması sağladığında çocukta okula gitme isteksizliği oluşabilir. Bu sorunların oluşmaması için isteksiz olan bir çocuğun zorlanmaması çok önemlidir. Okul için gerekli olan kitap, defter gibi malzemelerin alışverişini çocuk ile birlikte yapmak, hangi eşyaları hangi derslerde ne gibi amaçlarla kullanacağı konusunda çocuğa bilgi vermek okula adapte olma açısından faydalı olacaktır.

Çocuğun Okula Alışması İçin Dikkat Edilmesi Gereken 12 Öneri

  1. Anne babanın okulun ilk günü sınıfa girerek, onun her zaman için yanında olacağını dile getirmesi doğru bir davranış değildir.
  2. İlk gün çocuk annesinden ayrılmak istemeyip ağlamaya başladığında, daha önceden de konuşulduğu gibi okulun eğlenceli ve güvenli bir ortam olduğunu burada tek başına bulunması gerektiği veli tarafından doğru cümlelerle hatırlatılması gerekmektedir.
  3. Bazı durumlarda çocuğun okula alışması döneminde karın ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi gibi psikosomatik sorunlar gözlenebilir. Bu durumda veli çocuğunu sakinleştirip, çocuğun okulda rahatsız olduğu durumları dile getirmesini sağlamalıdır.
  4. Okulun ilk gününden itibaren çocuk için oyun ve ders çalışma saatlerini belirten düzgün bir program oluşturulmalıdır. Bunu yaparken çocuğunuzla birlikte onunda hoşuna gidebilecek renk ve çizgiler kullanarak bir el işi aktivitesi gibi hazırlayabilirsiniz.
  5. Okul hayatı başladığında düzenli uyku uyumak oldukça önemlidir. Bunun için yatma saatlerinin doğru ayarlanması gereklidir. Bu konuda saatlerin yazılı olduğu bir afiş odasının kapısına asılabilir.
  6. Okula gerektiğinden fazla gidip, çocuğun kontrol edilmesi doğru bir davranış değildir. Çünkü çocuklar ve ebeveynler kendi başlarına farklı bireylerdir. Okulun çocuğa ait bir sorumluluk olduğunun farkına varıp, bunu çocuğa yansıtmak gerekmektedir.
  7. Çocuğun, okulu ve ders çalışmayı sevebilmesi için çalışma ortamı çok önemlidir. Çocuk için bilgisayar, telefon, televizyon gibi onun dikkatini dağıtabilecek faktörlerden uzak bir ortam oluşturulmalıdır. Masanın üzeri göz yormayacak şekilde kitabı, defteri kalemi ile sade bir düzen oluşturulmalıdır. Bu ortamda çocuğun içinden daha fazla ders çalışma isteği gelecek ve dikkati dağılmamış olacaktır.
  8. Çocuğun kendini bir birey olarak görmesini ve bu şekilde ders çalışmasını sağlamak adına, ilk önce ona nasıl yapılacağını göstermeli daha sonra tek başına yapması beklenmelidir. Çocuğun desteğe ve soru sormaya ihtiyacı olduğu zamanlarda anne ve babalarına güvenebileceğini bilmeye ihtiyacı olacaktır. Çocuğunuza bu güveni yansıtmalısınız.
  9. Çocuğunuza ders anlatırken sabırlı olmalısınız, karakterini zedeleyebilecek sözlerden kaçınmalı ve başarabildiğini hissettirmelisiniz. Sözel olarak çocuğunuzu motive edecek ‘’aferin, çalışma çok iyi gidiyor’’ gibi sözcükler kullanmalısınız. Maddi bir ödül verdiğinizde bunun sonrasında pazarlığa dönüşebileceğini unutmamalısınız.
  10. Birlikte ders çalışmanın yanı sıra, çocuğunuzla birlikte kaliteli zaman geçirip çeşitli oyunlar oynamak performansında artışa sebep olacaktır. Aynı zamanda çocuk ve ebeveynler arasında paylaşım artacaktır. Bunların haricinde çocuğun kitap okuma alışkanlığı kazanması için birlikte kitap okuma saatleri düzenleyebilirsiniz.
  11. Çocuğunuz ders haricinde sanat ve sporla ilgili sosyal faaliyetlere önem vermelidir. Çocuk kendini ifade edebileceği başka ortamlara da oldukça ihtiyaç duymaktadır. Sosyalleşmek çocuğun derslerinde de olumlu sonuç almasını sağlayacaktır.
  12. Anne ve babaların çocuk için verilecek kararlar konusunda fikirlerinin aynı olması gerekmektedir. Aile içindeki kurallar, çocuğun ders çalışma düzeni gibi durumlarda anne ve babanın farklı fikirlerde olması çocuk için kafa karıştırıcı olacaktır.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:26/01/2018
Okunma Sayısı:1233
Soru sor