Çikolata Kisti Hakkında Tüm Detaylar

Çikolata Kisti Hakkında Tüm Detaylar

Bazı zamanlarda oldukça şiddetli sancılar ile bayanların yaşam kalitesini düşüren, bazı zamanlarda da hiçbir medikal belirti göstermeden sinsice ilerleyen hastalık ‘Çikolata kisti’ olarak bilinmektedir.

Çikolata Kisti Nedir?

  • ‘Çikolata kisti’ hastalığı adını görüntüsünden dolayı almaktadır sıcak çikolataya benzeyen birşekli vardır.
  • Bazen çok sinsi ilerleyen bazen ise şiddetli sancılarla kendini hissettiren bir hastalıktır.
  • Hastalığın ilk zamanlarında birçok tedavi bölümüne gidilmekte çoğu zaman doğru tedaviye geç kalınmaktadır
  • Biz bayanda bu kistin saptanması 6 yılı alabiliyor

Çikolata kisti hiçbir belirti vermeden seneler sonra kendini hissettirebilir…

Doktorlar çikolata kisti için; bir toplu iğne büyüklüğünde olduğu veson derece şiddetli sancılar yaşanmasına neden olarak bayanlara göz açtırmadığı zamanlar da oluyor, olgun bir limon büyüklüğüne erişip tek bir belirti vermediği ve vücudunuzda sinsice ilerleyebildiği zamanlar da oluyor diyorlar. Bayanlar için zor anlara neden olan bu kistin asıl adının endometriozis olduğu ve kist formu olarak ele alındığında endometrioma şeklinde tanımlandığını ancak ancak halk dilinde çikolata kisti olarak bilindiğini belirtti. Hastalık bir sivilce gibi düşünülebilir. Karnın iç bölgesini saran büyüklü küçüklü çıbanlar ve içlerinde sıcak çikolata gibi bir sıvı mevcut. Sıktığınız zaman içinden bu yoğunlukta bir sıvı çıkıyor.

Gaz ve şişkinlik hissi…

Uzmanlar, çikolata kisti hastalığına sahip olan kadınların; karnın içinde bir şey var hissi,  şişkinlik hissi, gaz hissi gibi şikayetlerde bulunduğu ve sıkça şiddetli karın ağrısı çekmekten şikayet ederek bir sürü hekim gezdiği, ancak uzun süre doğru hekim tarafından muayene edilemediğini vurguluyor. Kadınlar genelde bu şikayetlerden yola çıkarak İç hastalıkları servislerine, gastroenteroloğa ya da fizik tedaviye yönelme eğilimi gösteriyorlar. Amerika Birleşik Devletleri tarafından yapılan bir araştırma, çikolata kistinin bazen ultrasonda dahi görünmesinin çok zor olduğunu veriler ile ortaya koymuştur. Bazen yumurtalıklarda olan kistler en iyi seviye teknolojik cihazlarla bile görülememekte ve farklı alanlar hastalığın nedenini araştırmaktadır. Çikolata kisti de bu kistler arasında görünmektedir.

Çikolata kisti hakkında daha kapsamlı bilgi için http://www.meltemhastanesi.com/cikolata-kisti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ağrılı Cinsel İlişki

Çikolata kistleri bazen kadınların bağırsak alışkanlığının değişmesine neden olabilmekteyken, bazı kadınlarda ağrılı cinsel birleşmelere yol açmaktadır. Birçok kadın cinsel ilişki esnasında yaşanan ağrı nedenini bir hastalıktan dolayı düşünmemektedir ya da kadınlar bu şikayeti doktoru ile paylaşmaktan kaçınmaktadır. Bu durumun çikolata kistinin en önemli belirtilerinden biri olarak ele alınmakta ve teşhis için önemli bir bilgi olmaktadır. Bazen çocuğu olmayan bayanların bu şikayet ile doktora gitmesi hastalığın belirlenmesine yardımcı oluyor. Modern tıp çikolata kisti için birçok tedavi geliştirmiş durumda. Bu tedaviler tabii ki hastanın yaşına göre değişiklikler göstermekte. Kistler için cerrahi müdahale son durak ancak gerekli ise uygulanıyor. Cerrahi müdahalenin uygulanması çoğu zaman hastanın şikayetlerinin şiddetine göre belirleniyor. Uzmanlar, ilaç tedavisinin faydasız kaldığı hastalarda ilaç yerine cerrahi operasyon uygulanacağı zaman laparoskopik ya da bir diğer adı ile kapalı ameliyat uygulaması yaptıklarını ve bunun hastaya için çok avantajlı bir işlem olduğunu söylüyor.

Tekrar Edebilir

Uzmanlar, çikolata kisti için tedavi aşamalarının genel hatları ile hastanın bir çocuk sahibi olup olmamasına, hastalığının ne derecede ilerlemiş olduğuna ve en belirgin bulguya dayanarak belirlendiğini vurgulamaktadır. Endometrioma yani halk dilinde çikolata kisti cerrahi müdahaleler gerektirebilir ancak bugüne kadar yapılan araştırmalar göstermiştir ki bu kistin tıbbi tedaviler karşısın da çoğu zaman tedaviye cevap veriyor gibi göründüğü ancak buna rağmen ilerleyen zamanlarda yeniden çıktığı gözlemlenmiştir. Fakat iyi bir şekilde yapılmış cerrahi müdahale sonrasında hastalık tekrarı oldukça az görülmektedir ve son dönemde aktif bir şekilde uygulanan kapalı cerrahi uygulaması sayesinde de hastalar hızlı bir şekilde iyileşmekte ve gündelik yaşantılarına birkaç gün içinde dönebilmektelerdir. Bu uygulama aynı zamanda estetik olarak da bayanların rahatsız olacakları bir operasyon yaşamamalarına yardımcı olmaktadır.

Bu hastalıkla ilgili şikayeti olan ya da belirtileri sezinleyen kadınlar; Özel Meltem Hastanesi,  Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Hale Uzer ile konuyu detaylı bir şekilde görüşebilirler.

Kadınların herhangi bir şikayeti olmasa da belirli zaman dilimlerinde kadın doğum uzmanına görünmesi gerekmektedir. Kadın Doğum uzmanı tarafından yapılan düzenli kontroller sağlıklı bir cinsel yaşam, sağlıklı bir gebe kalma dönemi ve beden sağlığı için son derece önem arz etmektedir.

Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:16/12/2015
Okunma Sayısı:11585
Soru sor