Behçet Hastalığı Nedenleri
Behçet hastalığının nedeni günümüzde hala tam olarak anlaşılamamıştır. Behçet hastalığında genetik faktörler ön plandadır. Herhangi tetikleyici bir nedene rastlanmamıştır. Behçet hastalığının nedenlerine dair çalışmalar günümüzde etkin olarak hala araştırılmaktadır.
Behçet Hastalığının Belirtileri Nelerdir?Behçet hastalığına işaret eden bazı açık belirtiler mevcuttur. Bunlardan en önemlileri ağız içerisinde ve genital bölgelerdeki kronik yaralardır. Ağız yaraları hemen hemen her hastada vardır. Ağız yaraları hastaların üçte ikisinde kendisini gösterir. Yine genital bölgedeki yaralar erkeklerde penis bölgesinde, kız hastalarda ise dış genital organlarda kendisini belli etmektedir. Deri tutulumu dediğimiz durum genellikle bacakların alt kısımında yerleşen ağrılı ciltten kabarık sert lezyonlardır. Göz tutulumu dediğimiz belirti toplumun %50`sinde görülmektedir. Erkek çocuklarda bu oran %70'e kadar çıkmaktadır. Çocukların %50`lik bir kısmında eklem tutulumu görülürken bu iltihap genellikle birkaç hafta sürmektedir ve ardından iz bırakmadan geçer. Yine nörolojik ve gastrointestinal tutulumlar hastada kendisini belli eder. Kafa basıncı ile ilişkili baş ağrısı, sara nöbeti bulguları vardır.
Behçet Hastalığında Tedavi SüreciBehçet hastalığında takip ve tedavi bir takım çalışması şeklinde olur. Nöroloji, göz hastalıkları bu konuda etkin rol oynar. Ayrıca bir hematolog da faydalı olacaktır. İlaç tedavisi uygulanan hastada, immün baskılayıcı tedavi en az 2 yıl sürmektedir. Hasta iyileşme belirtileri gösterdikten sonra tedavi kesilmelidir. Fakat çocukta tam iyileşme kolay sağlanamadığı damar veya göz tutulumu mevcut ise tedavi ömür boyu sürebilmektedir. Bu durumda ilaç ve ilacın dozları klinik bulgulara göre değiştirilebilmektedir. Özel Meltem Hastanesi Cildiye Bölümü Behçet hastalığına karşı gerekli tanı ve teşhisi gerçekleştirirken en uygun tedavi yöntemlerini uygulamaktadır.