Böbrek yetmezliğinde erken tanı önemlidir

Böbrek yetmezliğinde erken tanı önemlidir
Omurganın iki yanında ve bel hizasında bulunan, koyu kırmızı renkte ve fasulyeyi andıran şekliyle bulunan böbrekler kanı temizleyerek idrar oluşumunu sağlamaktadır. İdrar daha sonrasında böbreklerden idrar torbasına gelir. Böbrekler vücut fonksiyonlarını düzenlemek amacıyla bazı görevleri üstlenirler. Vücut sıvılarını düzenlemek maksadıyla kanı temizlemek için böbrek arterlerinden alır ve genel dolaşıma, böbrek venleri ile iletirler. Atık ürünler yiyeceklerdeki ve normal kaslardaki aktiviteler sonucunda proteinlerin yakılmasıyla meydana gelmektedirler. Oluşan bu maddeler daha sonra idrarla atılmaktadırlar. Böbrekler bünyede bulunan hormon adı verilen önemli kimyasal maddeyi salgılarlar. Kan hücre yapımındaki kontrol sürecinde yine böbrekler etkilidir. Ayrıca böbrekler kemiklerin güçlenmesinde de rol oynarlar.
böbrek yetmezliği

Neden Böbrek Yetmezliği Olur?
Böbrek yetmezliği dediğimiz durumun pek çok sebebi vardır. Böbreğin bazı bölümlerinin iltihaplanması, şeker hastalığı, böbreğin süzme görevi yapan kısımlarında hasar ve iltihaplaşma, yüksek tansiyon, böbrek kistleri, böbreklere giden bazı damarların hasarıile meydana gelen kan akımı azalması böbrek yetmezliğinin sebepleri arasındadır.

Belirtiler Nelerdir?
Akut ve kronik olarak iki şekilde böbrek yetmezliği tanımlanabilir. Akut böbrek yetmezliği dediğimiz durum böbreklerin görevlerine çok kısa bir süreliğine ara verdiği, bununla birlikte geriye dönüşünün mümkün olduğu böbrek yetmezliğidir. Erken tanı ile zamanlamayla böbrekler normal olarak çalışmaya devam edebilir. Kronik böbrek yetmezliği dediğimiz durum daha ciddidir. Böbrek yetmezliğine dair bulgular günlük idrar miktarında azalma veya aşırı bir şekilde idrar yapma, nefes darlığı, cildin kahverengi ve sarımsı bir renk alması, çarpıntı, halsizlik, çok su içme, iştahsızlık, göz kapaklarında ve ayaklarda su birikmeleri, tansiyon yükselmesi, ağrılı veya kanlı idrar, bilinç bulanıklığı, çocuklarda gece idrar kaçırma, havale ve gelişme gerilikleri olarak söylenebilir.
böbrek

Böbrek Yetmezliğinde TedaviBöbrek yetmezliğinde durum kanın hiçbir şekilde temizlenememesidir. Bu şekilde kandaki zehirli atıkların miktarı artar. Kan tuzları normal sınırların dışına çıkmaktadır. Kan potasyumu normalin çok üzerine çıkarsa hayati tehlikeye sebep olabilir. Önceleri böbrek yetmezliğinden hayati kayıplar meydana gelebilmektiydi fakat günümüzde böbrek yetmezliği erken teşhis ile tedavi edilebilmektedir. Böbrek yetmezliği şayet son evresine gelmişse burada ilaç tedavisi yeterli kalmayacaktır. Tedavi için ek destek üniteleri gerekmektedir. Bu yöntemlerden birisi diyaliz bir diğer ise böbrek naklidir.

Özel Meltem Hastanesi
Dahiliye Bölümü uzman doktorları böbrek yetmezliklerine karşın en etkili tedavi yöntemlerini kullanarak böbrek yetmezliği olan hastayı sağlığına kavuşturmaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:27/04/2024
Yayınlama Tarihi:13/12/2013
Okunma Sayısı:10737
Soru sor