Benlerinizi kontrol edin

Benlerinizi kontrol edin

Benler Nasıl Oluşur?

Benler, deriye rengini veren ve melanosit denen hücrelerden kaynaklanan derinin zararsız bileşikleridir. Benlerin nasıl oluştuğu bilinmiyor. Nadiren doğumsal, sıklıkla sonradan ortaya çıkarlar. Ortaya çıkmalarında özellikle genetik yapı etkili olmakla birlikte, güneş ışınlarının da etkisi büyüktür.

İleri yaşta çıkan benler hemen kötüye yorulmamalıdır. Fakat dermatoloğa muayene olunmalıdır. Dermatolog gerek duyarsa patolojik inceleme yapılabilir. Vücudunuzda var olan bir bende aniden büyüme, renginde koyulaşma, sınırlarında düzensizlik, kaşıntı ve kanama gibi diğer benlerden daha farklı olduğu düşünülen bir tablo geliştiyse dermatoloğa başvurmak gerekmektedir. Bu tip belirtiler cilt kanseri gelişiminin habercisi olabilir.

Benlerin Zararları Var Mıdır?

Halk arasında bene dokunulmaz gibi yanlış bir görüş vardır. Bir cilt doktoruna vaktinde gösterilen, gerekiyorsa ameliyatla alınan bir ben böylece her yönüyle incelenecek ve olası bir cilt kanserinin erken tanısına yardımcı olacaktır.

Açık tenli, renkli gözlü, yoğun çilleri olan kişiler, özellikle çocukluk ve ergenlik döneminden itibaren yoğun şekilde güneşe maruz kalanlar, çocukluk döneminde geçirilmiş güneş yanığı öyküsü olanlar, daha önce melanom geçirmiş olmak ya da ailede melanom öyküsü mevcudiyeti,bireyde çok sayıda ben bulunması, displastik (atipik) ben olarak adlandırılan düzensiz benleri olan kişiler cilt kanseri gelişimi açısından risk taşırlar. Bu kişilerin 6 ayda bir dermatolojik muayene olmaları, ve mutlaka 30 faktör ve üzeri güneş koruyucuları kullanılmaları gerekmektedir.

Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:31/03/2009
Okunma Sayısı:22842
Soru sor