Behçet hastalığı körlüğe sebep olabilir

Behçet hastalığı körlüğe sebep olabilir

Özel Meltem Hastanesi Cilt Hastalıkları uzmanlarından Uzm.Dr. Avni Bakkal, daha önce ailesinde behçet hastalığına yakalanmış kişilerin, gözlerinde sık tekrarlanan sorunlarla ilgili vakit kaybetmeden bir cerraha danışması gerektiğinin altını çizdi. Behçet hastalığının çoğunlukla 20-40 yaş arası kişilerde göründüğünü söyleyen Avni Bakkal, 'Ülkemizde yaklaşık her 300 kişiden birinde bu sorun baş göstermektedir. Erkeklerde görülme oranı kadınlara oranla daha fazladır' dedi.


Hastalık Kendini Nasıl Belli Eder?

En sık belirtilerin ağız içinde sık ve çok miktarda oluşan aftlar ve cinsel organlarda kendini tekrarlayan yaralar olduğunu belirten Bakkal, 'Ancak her hastada aynı bulgular gözlenmez. En belirgin yakınmaları ise ağız içinde sık ve çok miktarda oluşan aftlar ve cinsel organlarda kendini tekrarlayan yaralar oluşturur. Erkeklerde ağrı ve iltihaba sebep olur. Diz, ayak ve el bileklerinde, dirsekte şişlik oluşur.' ifadelerini kullandı.

Hastalığın tanısı hakkında 'Paterji testi kullanılarak tanısı yapılan Behçet hastalığı, deri altına bir madde enjekte edilerek iki gün boyunca iltahaplanma olup olmadığına bakılır' şeklinde açıklama yapan Bakkal, 'Behçet hastalığında tedavi hastalığı tamamen ortadan kaldırmak yerine hastanın şikayetlerini azaltmaya yönelik yapılır. Bu tedavilerde başlıca amaç ağır organ tutulumu olan hastalarda kalıcı hasarları engellemektir.Hastaların çoğunda, kolşisin adı verilen ilaç kullanılır. Kolşisin eklem ağrıları ve eklem şişmesi, sert ağrılı kızartılar ve cinsel organ yaralarının sıklık ve şiddetini azaltmakta etkilidir' açıklamasını sözlerine ekledi.


Kontrol Altına Alınmalı

Behçet hastalığının insanın yaşam kalitesini düşürdüğünü söyleyen Bakkal, 'Çoğunlukla ağrılı ağız yarası ve ağrılı genital yarası olan hastalarda devamlı bir ızdırap hali görülebiliyor. Hasta, konuşurken, yürürken kısacası hayatının her anında acı çekiyor. Gözünde sık tekrarlanan enfeksiyonlar geç tedavi ile birlikte görme kaybına neden olabiliyor. Hastanın diğer organlarının etkilenmemesi için hastalığın erken tanı ile birlikte mutlaka kontrol altına alınmalı' şeklinde uyarılarda bulundu.

Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:08/12/2012
Okunma Sayısı:11801
Soru sor