Bebeklerde bağırsak tıkanıklığına karşı dikkat

Bebeklerde bağırsak tıkanıklığına karşı dikkat
Genellikle 5 ay ila 1 yaş arası bebeklerde görülen ince bağırsak tıkanıklığı, ince bağırsakların kalın bağırsak içine girerek bağırsak tıkanıklığı oluşturmasıdır. Bağırsak tıkanıklığı olan bebeklerin karınlarında şişlik, kakalarında kan görülmekte, kusmalar meydana gelmekte, ağrılar oluşmaktadır. Bebeğin karnında oluşan bu şişlik hastalığın ileri evrelerine işarettir. Bağırsak tıkanmaları yeni doğanda nadir olarak görülür. Erkek çocuklarda daha sık olmak üzere ortalama 1000 çocuktan birinde ince bağırsak tıkanması görülmektedir. Bahar geçiş dönemlerinde, ilkbahar ve sonbahar aylarında sıklıkla görülmektedir.
bağırsak tıkanıklığı

Erken Tanı Hayat KurtarırTedavi sürecinde en önemli şey erken tanıdır. Erken tanı sayesinde bebeğin hayatı kurtulur. Tanıda gecikmeye yer vermemek için acil cerrahi başvurusu yapmak yerinde olacaktır. Eğer hastalık ilk aşamadaysa belirli bir basınç ile makatta uygulanan lavman sayesinde tıkanıklık açılabilmektedir. Boğulmuş bağırsak el ile düzeltilebilmektedir. Şayet ileri bir evrede geç kalınmış bir durum söz konusu ise bağırsağın ölmüş kısmı çıkartılmaktadır. Bu süreçte bebek veya çocuğa serum desteği verilecektir. Bu şekilde bağırsakların çalışması kolaylaşacaktır. Tıkanma tam veya yarı şekilde olabilir. Eğer tıkanma yarı yani kısmi ise semptomlar kendini hemen belli etmeyebilir. Doktor yaptığı muayenede bağırsak tıkanıklığından şüphe ederse karın bölgesinin röntgeninin çekilmesini uygun görebilir.
ince bağırsak tıkanıklığı

Hemen Doktora BaşvurunBelirtiler gözlemlendiği takdirde vakit kaybetmeden doktora başvurmak gereklidir. Yapılacak muayeneler sonucunda doktor tedavi yöntemini seçecektir. Tam bir tıkanıklık söz konusu ise acil ameliyat uygun görülebilir. Her ne kadar kısmi tıkanıklık olduğu takdirde çocuk haftalarca sağ kalabilse de doktor uygun gördüğü takdirde çocuğun ameliyat olmasını isteyebilir. Bazı çok küçük tıkanıklıklar ameliyat gerektirmese de bu durum doktor muayenesinden sonra anlaşılacaktır. Teşhis ve tanının çabuk konması oldukça önemlidir. Erken tanı ve teşhis ile bebekler tedaviye karşı gerekli direnci gösterebilmekte ve tamamen iyileşebilmektedirler. 

Özel Meltem Hastanesi
Çocuk Cerrahisi Bölümü uzman doktorları yapılacak muayene sonrasında şayet bebekte bir bağırsak tıkanıklığı var ise gerekli cerrahi tedaviyi yapmakta ve oldukça ciddi olan bu hastalığı tedavi etmektedirler.
Güncelleme Tarihi:02/05/2024
Yayınlama Tarihi:11/11/2013
Okunma Sayısı:22778
Soru sor