Aşırı ağrılı adet geçiren kadınlar büyük risk altında

Aşırı ağrılı adet geçiren kadınlar büyük risk altında

Kadınların büyük çoğunluğu adet dönemini sancılı geçirmektedir. Birkaç gün içerisinde hareket dahi edemez hale gelen kadınlar bu dönemde bazen yataktan bile kalkamamaktadırlar. İki tür adet sanıcı olduğunu söylemek mümkündür. Bunlardan birisi ağrı kesici ve diğer önlemler ile durdurulabilir yumurtlamayı takiben kanamaya hazır duruma gelmiş rahmin iç tabakasının kasılma durumu ile dökülmesine neden olan adet kanamalarıdır. Regl dediğimiz dönem vücuttaki hormonlarla bağlantılıdır. Şayet bu ağrılar ağrı kesici önlemler ile giderilemiyorsa jinekolojik farklı hastalıkların da olduğu düşünülebilir.

Adet öncesi veya adet sırasında kafeinli içeceklerden uzak durmak büyük önem arz eder. Regl döneminde uzun süreli ayakta durulmaması da önemlidir. Bu ağrılar bazı tedbirler ile minimuma indirilebilmektedir. Bunlar ılık su ile banyo, spor gibi eylemlerdir. Bunun gibi adet dönemini en acısız, ağrısız şekilde atlatmak mümkün olabilir. Fakat ağrılar hiçbir şekilde azalmıyor ise farklı sorunlara işaret edebilir. Bu durumda uzman bir doktor ile görüşmek gerekmektedir. Yapılacak jinekolojik inceleme normal seviyede ilerlemesi gereken ağrıların neden bu kadar şiddetli olduğunu ortaya çıkarmada önemlidir.
 

adet ağrısı


Doktora Başvurmak Gerekebilir

Eğer adet döneminde dayanılmayacak şekilde ağrılar mevcut, farklı bir sorunun olduğu hissediliyor ise mutlaka uzman doktora gidilmelidir. Adet ağrıları şayet 2-3 günlük bir zaman diliminden daha uzun sürüyorsa  ve zamanında gelen adet kanaması eşlik etmiyorsa farklı bir sorun meydana gelmiş olabilir. Normal sancıların dışında farklı bir sancı söz konusuysa yine yolunda gitmeyen ters bir şeyler olması olasıdır. Yine en doğru teşhis ve tanıyı uzman doktor koyacağından kontroller kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Başka Hastalıklar Kapıda Olabilir

Aşırı adet sancıları farklı hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Rahim içi tabakası normal dış bölgelerde ise, yapışıklıklar, yumurta kisti, enfeksiyon gibi sıra dışı durumlar kendisini adet sancısı şeklinde de gösterebilir. Doktorun yapacağı muayenede böyle durumların söz konusu olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Uzman doktor duruma göre gerekli tedavi yöntemini kullanacaktır. Herhangi bir kist ya da enfeksiyon tehlikesini ayırt etmek için idrar tahlilleri yapılmalıdır.

24 saat öncesine doktor önerileriyle uygun dozda ilaçlar alınmaktadır. Şayet bu ilaçlara yanıt alınamayan durumlarda doğum kontrol hapları kullanmaya başlanır. Eğer bu şekilde de herhangi bir yanıt alınamazsa laparokopi denilen yöntem ile karın boşluğunun incelenmesi uygun olacaktır. Genel olarak sorun endometriyozis olduğu, rahim içi tabakanın rahim içi yüzeyi dışında bir yerde yerleşmiş olma durumu ortaya çıkabilmektedir. Şayet nedeni bulanamayan bir ağrı var ise bu psikolojik olabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise psikiyatrik destek sağlanmalıdır.

Özel Meltem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü uzman doktorları aşırı derecede adet sancıları sebepleri en etkili şekilde araştırmakta ve en etkin tedavi yöntemlerini kullanarak hastayı sağlığına kavuşturmaktadırlar.
 

Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:03/12/2013
Okunma Sayısı:75097
Soru sor