Alerjik deri hastalıklarında doğru tanı önemlidir

Alerjik deri hastalıklarında doğru tanı önemlidir
Deri hastalıkları içinde alerjik olan deri hastalıkları en sık görülenleridir. Cilt dış ortam ile sürekli temas halinde olan insanın dış yüzeyidir. Deri yüzeyinde ortaya çıkabilecek sinek ısırığı gibi basit bir nedenle oluşabilecek travma sistematik bir hastalığın belirtisi de olabilir. Deri hastalıklarının büyük çoğunluğu bağışıklık sisteminin zayıflığı ve alerjik semptomlar ile ortaya çıkar. Alerji dediğimiz olgu bir çok deri hastalığının ortaya çıkmasında etkin rol oynamaktadır.
alerjik deri hastalıkları

Belirtiler deri üzerindeki dağılımı alerjik deri hastalıklarının tanısında oldukça faydalıdır. Örnek vermek gerekirse metal kaynaklı kolye, küpe, saat gibi gündelik kullandığımız eşyaların deride oluşturduğu bir takım alerjik belirtiler, derinin bu eşyalar ile temas ettiği yerlerde ortaya çıkmaktadır. Kurdeşen, egzama, atopik, vasülit gibi hastalıklarda ise belirtiler simetrik bir şekilde dağılım gösterirler. Derinin her kısmında ortaya çıkabilirler. Güneşe bağlı olarak ortaya çıkan deri hastalıkları güneş ışınlarının vurduğu yere göre kendisini belli eder. Bu alerjik lezyonların yerleşim yerleri, dizilimi doktorun hastalığı teşhis etmesinde oldukça önemlidir.Deriye etki eden tahriş edici erkenler; sıcaklık, güneş ışınları, enfeksiyonlar, tahriş, fizyolojik etmenler, iç hastalıkları, soyaçekim, ateşli hastalıklar ve ilaçlar şeklinde sıralanabilir.Alerjik Deri Hastalıklarında Doğru Tanı Doğru Tedavi

Alerjik deri hastalıkları
çok farklı bir takım alerjik mekanizmalar ile kendisini belli eder. Bu farklılıklar deri tahrişinin tanı ve tedavisinde önemli bir yol ayrımıdır. Örnek vermek gerekirse hal arasında saman nezlesi olarak tabir edilen alerjik rinitler, ev tozu ve çiçek tozlarının neden olduğu alerjik bir hastalıktır. Bununla birlikte penisilinlerin neden olduğu deri döküntüleri gerçek manada alerjik hastalık grubundadırlar. Günlük yaşantımızda kullandığımız maddeler aslında tahriş edici maddeler olabilmektedir. Deride alerjik reaksiyonları taklit edebilen belirtilere yol açabilmektedirler. Alerjik bir mekanizma ile ortaya çıkmayan hastalıklar, alerjik hastalıkları taklit edebilmektedir ve bu kesinlikle unutulmamalıdır.
alerjik cilt hastalıkları

Kullanılan ürünlerin tıpkı bulaşıcı şekilde olabildiği gibi deri tahrişi ve hastalıklarına yol açabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle sorunun kökenine inmek önemlidir.Bu tip deri hastalıklarında ilk akla gelen ilaç, merhem kullanımı bilinçsizce yapılmamalıdır. Bilimsel tedavi yöntemleri dışında herhangi bir tedavi yöntemi uygulanmamalıdır. Mutlaka bir deri hastalıkları uzmanı hastayı muayene etmeli ve deride sorunu anlamalıdır. Teşhis ve tanı sonrası gerekli gördüğü tedavi yöntemini deri hastalıkları uzmanı uygulayacaktır.Özel Meltem Hastanesi Cildiye Bölümü (Dermatoloji) uzman doktorları, çok çeşitli nedenlerle oluşabilecek deri hastalıklarını teşhis edip en uygun tedavi yöntemlerini uygulamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:05/12/2013
Okunma Sayısı:10160
Soru sor