Alerjik deri hastalıkları canınızı sıkmasın

Alerjik deri hastalıkları canınızı sıkmasın
Dermatit diğer adıyla egzama deride kızarıklık ve sulanmayı erken dönemde gösterirken geç dönemde kalınlaşmayla kendini belli eder. Çoğunlukla kaşıntılıdır. Egzamanın ortaya çıkmasında çok farklı sebepler vardır. Uzun süreli olabildiği gibi tedavisi geciktirilirse tüm vücuda yayılma tehlikesi de mevcuttur. Derinin üst tabakalarını etkilemektedir. Alerjik veya başka nedenlerle kendini gösterebilir. Öncelikle alerjiye neden olan maddeyi tespit etmek hastalığın tedavisi açısından da büyük önem taşır. Kaşıntıları Hafife AlmayınEgzamalarda kaşıntı kontrolü gelişebilecek diğer sorunları, kalıcı izleri, derinin koyulaşmasını ve kalınlaşmasını engeller. Bu tip alerjilerin araştırılması için deri testleri gerekebilir. Bu alerjik maddeler polenler, ev tozları, gıdalar, kozmetik ürünleri, küf mantarları, ev tozları olabilmektedir. Egzamaların da çeşitleri bulunmaktadır.
egzama tedavisi

Egzama ÇeşitleriAtopik Egzama : Atopik egzama dediğimiz egzama türü kalıtsal özellik taşımaktadır. Bebeklikte başlar ve çok kaşıntılıdır. Belirtilerin yanı sıra deri kurudur. Genetik bakımdan derinin koruyucu tabakası bozuk durumdadır. Dış etkilere karşı deri daya duyarlıdır. Bebeklerde dirsek ve yüz de sıklıkla görülür. Erişkinlerde ise diz ve dirseklerde görülmektedir.

Allerjik Kontakt Egzama :
Temas edilen maddeye bağlı olarak gelişen egzama türüdür. Günlük yaşamda derimize değen pek çok madde alerjiye neden olabilir. Metal, lastik, bilezik, yüzük, kozmetik, gıdalar bunlar arasında sayılabilir. Özelliklerde takılarda taklit ürünler alerjiyi tetikler. Her gün karşılaşılan bitkiler, lastik eşyalar alerji nedeni olabilir.
egzama

Seboreik Egzama :
Deride kızarıklık ve pullanma kronik bir şekilde devam eder. Alkol, ilaçlar, stres egzamay etkisini artırabilir. Yüzü, saçlı deriyi, burun kenarlarını, kaşları, sırt ve göğüste gözükür. Tedavi edilmez ise yayılma özelliği gösterir. En erken göstergesi saçlı deride kepeklenmedir. Ardından deride kızarıklıklar, sarı renkte yapışık kabuklarla kendini belli eder.

Sebo-Psoriasis :
Seboreik egzama ile psoriasis egzama arasında kalmış klinik durumlara verilen genel addır. Saçlı deride kepeklenme durumu ve şiddeti hangi egzama türüne yakın olduğunu göstermektedir. Bu tip durumlarda sedef hastalığının tetiklendiğini bilmek ve ona göre sedefi tetikleyecek ilaçların kullanılmaması gerekir. Egzama Tedavisi Nasıldır?Egzamanın erken tanı ve tedavisi önemlidir. Kullanılacak bir takım ilaç ve kremler ile egzama tedavisi uygulanabilir fakat altında yatan başka problemlerin olup olmadığını anlamak için mutlaka muayene olunmalıdır. Şayet ihmal edilirse egzama ilerleyerek tüm vücuda yayılır ve daha büyük problemlerin ortaya çıkmasına neden olur. Özel Meltem Hastanesi Cildiye (Dermatoloji) Bölümü uzman doktorları egzama ve sedef hastalığına karşı gerekli muayene ve tetkikleri yapmakta, egzamaya neden olan sebebi bularak kişinin sağlığına kavuşmasını sağlamaktadır.
Güncelleme Tarihi:06/05/2025
Yayınlama Tarihi:14/11/2013
Okunma Sayısı:20796
Soru sor