Kronik sırt ağrıları

Kronik sırt ağrıları

Ağrı her insanın hayatının belli başlı dönemlerinde şu veya bu şekilde karşı karşıya kaldığı bir deneyimdir. Ağrının tanımı Uluslararası Ağrı Araştırmaları Teşkilatı tarafından 1979 yılında şu şekilde yapılmıştır:

"Ağrı, vücudun herhangi bir yerinden kaynaklanan, organik bir nedene bağlı olan yada olmayan insanın geçmişte yaşadığı tüm deneyimlerini kapsayan ve hoş olmayan bir duyudur".

Tetik nokta, kas dokusunun mikro yapısının bozulup daha sert bir doku olan fibrotik dokuya dönüşmesi ile karakterize edilen bir rahatsızlıktır. Bu durumun oluşmasında, küçük bir kas zedelenmesi dahi önemli bir rol oynar. Bu, aniden oluşan bir zedelenme olabileceği gibi, yavaş gelişen zorlanmalara bağlı da olabilmektedir. Yavaş biçimde gelişen travmalara en iyi örnek stres kaynaklı gelişen kas gerilmesidir. Kasın sürekli olarak gergin ve kasılı vaziyette olması tetik noktanın oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Tetik Nokta Enjeksiyonları İle Sırt Ağrıları Nasıl Tedavi Edilir?

Meltem hastanesi ağrı kliniğine başvuran hastalara en sık olarak tetik nokta enjeksiyonu uygulamaktayız. Bu işlem, aktif tetik noktaların tespit edilip lokal anestezi veya ozon/oksijen karışımı enjeksiyonu ile uygulama şeklindedir. Hekim tarafından aksi belirtilmedikçe genellikle haftada 2 ila 3 kez uygulanır.

Bunun dışında tetik noktaya lokalize olmak üzere ultrason, elektro terapi, manyetik alan terapisi gibi yöntemler de eklenir. Yukarıda saydığımız yöntemlere ek olarak anti-inflamatuvar ilaçlar, kas gevşeticiler önerilebilir. Hastaya egzersiz programları uygulayarak tedaviye destek sağlanır. Kliniğimizde son olarak RSWT ( Radial schock wawe therapy - radial şok dalga tedavisi ) de çok etkili bir tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır. Bu yöntemle tetik nokta üzerine şok dalga uygulanarak bu noktalardaki spazm giderilmektedir. Bu uygulamaların dışında rahatsızlığa yol açabilecek alışkanlıklardan hastanın vazgeçmesi gerekir. Hastanın günlük yaşantısındaki aktiviteleri gözden geçirilerek kronik incinmeler den kaçınması önerilmelidir. Kronik sırt ağrılarında tedavinin esasını tetik noktalarının ortadan kaldırılmasıyla, ağrı kısır döngüsünün kırılması oluşturur. Bu amaçla diğer bölgelerde kullanıldığı gibi sırt ağrıları içinde pek çok lokal tedavi yöntemi kullanılabilmektedir.

Hangi Tür Sırt Ağrılarında Uygulanır?

Tetik nokta Enjeksiyonu ile sırt ağrısı tedavisinde tanı koydurucu bir laboratuvar veya görüntüleme tekniği yoktur. Dolayısıyla ayrıcı tanıda diğer hastalıklar ekarte edildikten sonra klinik muayene ile tanıya (teşhise) gidilir.Sırt ağrısı tanısı için beş majör ve en az bir minör kriter gereklidir.

 

Majör Kriterler :

  • Bölgesel olan ağrı şikayeti.
  • Tetik noktadan belirli alana yansıyan ağrı ve duysal değişiklik.
  • Erişilebilen kaslarda ele gelen gergin band durumu.
  • Gergin band boyunca bir noktada oluşan aşırı hassasiyet .
  • Ölçülebilen hareket açıklığının azalması.

Minör Kriterler:

  • Tetik noktanın basınçlı bastırılması ile oluşan ağrı.
  • Gergin banttaki duyarlı noktanın bastırılması ve iğneleme ile bölgesel seğirme yanıtı.
  • Duyarlı noktanın enjeksiyonu veya kasın gerilmesi ile ağrının azalması.

Tedavi Kalıcı mıdır?

Tetik nokta enjeksiyonu ile uygulanan tedavinin esasını tetik noktalarının ortadan kaldırılmasıyla, ağrı kısır döngüsünün kırılması oluşturmaktadır. Bu amaçla pek çok lokal tedavi yöntemi kullanılabilmektedir.

Meltem hastanesi ağrı Kliniğimizde en sık tetik nokta enjeksiyonu uygulamaktadır. Bu işlem, aktif tetik noktalara lokal anestezi veya ozon/oksijen karışımı enjeksiyonu şeklindedir. Genellikle haftada 2?3 kez uygulanır. Uygulanan tedavi yönteminin sonuçları kişiden kişiye ve tedaviye verdikleri reaksiyonlara göre değişmektedir, Ortalama olarak 3 hafta içerisinde ağrının kademeli olarak azalarak kaybolması başlar. Genelikle % 80 ila 90 bazı vakalar da % 100 başarı oranı sağlanmaktadır.

Kaç Seans Uygulama Gerekir?

Tetik nokta enjeksiyonu ile sırt rahatsızlığı olan hasta, rahatsızlığına uygun pozisyonda masaj masasına yatırıldıktan sonra ağrıyla ilişkili olduğu düşünülen kasların yerleri spesifik ekstansiyon, fleksiyon veya kontraksiyon hareketleri ile tam olarak saptanır ve palpe edilerek tetik noktalar kesin olarak tespit edilir. Sonrasında derin darbe masajı ile tetik noktalar deaktive edilir. Kasları rahatlatmak için ayrıca açma germe egzersizleri yapılmaktadır Rahatsızlığa bağlı olarak en az üç en fazla 8 ila 10 seans doktor tarafından aksi belirtilmedikçe genelde yeterli olmaktadır.

Etkisini Ne Zaman Gösterir?

Uygulamanın ilk seansında yavaş yavaş faydalar hissedilmeye başlanır. Bazı hastaların yaşadığı rahatsızlığın boyutlarına ve seviyelerine göre ilk işlemden fayda görmeyen hastalarda hekimin kararlarına göre işlem tekrarlana bilmektedir. Ancak 6 ay içinde 2 defadan fazla tekrarlanılması önerilmez. Özellikle disk taşması sebebiyle oluşan durumlarda iyileşme genellikle kalıcı olmaktadır. Daha ciddi boyutlara ulaşan durumlarda ise başarı şansı hastalığın süresiyle ters orantıda olmaktadır. Ciddi sinir basısı durumlarında ise iyileşme tamamen yüzeysel olabilir. Sinire mekanik basının olduğu durumlarda da doktor cerrahi müdahale önerebilmektedir.

Enjeksiyondan Önce Yapılması Gerekenler

  • Epidural enjeksiyondan önce hekiminizden yöntemi size ayrıntılı bir şekilde açıklamasını isteyin.
  • Hekiminiz tedaviden önce sizden yasalar gereği yazılı onam isteyecektir.
  • Hekiminizi varsa diğer tüm rahatsızlıklarınız, kullandığınız ilaçlar, varsa alerjiye neden olan etkenleri ve kullandığınız ilaçlar konusunda bilgilendirin. E vitamini, glukozamin,sarımsak,ginseng gibi bitkisel ilaçlar da kanamaya yol açabilmektedir.
  • Seans girmeden önce aspirin dışındaki tüm kan sulandırıcı ilaçların kesilmesi gerektiğinden ilgili doktorunuza bildirip danışmanızda fayda vardır.
  • Müdahaleye girmeden önce yapılmış tüm tetkiklerinizi, MR,bilgisayarlı tomografi, laboratuvar bulgularını da yanınızda götürün.
  • Rahat ve sizi sıkmayan kıyafetler giyin, saat, yüzük ve diğer mücevherlerinizi evinizde bırakın.
  • İşlemden 4 saat önce su ve gıda alımı kesilmelidir. Ancak diğer sistemik hastalıklar nedeniyle alınması gerekli olan ilaçlar çok az bir miktar suyla alınabilir.
  • İşlem sırasında sedasyon adı verilen yüzeysel anestezi işlemi uygulanacağından yalnız eve dönüşe izin verilmez. Bir refakatçi ile birlikte gelinmelidir. Aynı zamanda uygulanan lokal anestezi bacaklarda geçici bir güçsüzlük ve hissizlik yapabildiğinden araba kullanımı yasaktır.

Yan Etkileri Var mıdır?

Tetik nokta sırt ağrılarında ve diğer ağrı türlerinde uygulanan epidural enjeksiyonlar, dünyada yaklaşık olarak 50 yıldır güvenle yapılan tedaviler dendir. Görüntüleme teknolojisi eşliğinde yapılan enjeksiyonlarda yan etkiler oldukça düşüktür. İğnenin sinir kanalına girişi sırasında, kontrast maddenin sinir kanalında yayılması ekrandan canlı olarak görülerek son derece sonuç odaklı ve güvenli bir enjeksiyon yapılabilmektedir. Yine de bütün teknolojik gelişim ve önlemlere rağmen az da olsa işlemin kendisine ya da kullanılan ilaçlara bağlı bazı istenmeyen yan etkileri ortaya çıkabilmektedir. En sık gözlenen yan etkiler; geçici baş ağrısı, enjeksiyona bağlı geçici ağrı ve enjeksiyon sırasında tansiyon düşmesidir. Bazı durumlarda çok daha nadiren de olsa kanama ve enfeksiyon riski de mevcuttur.

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:26/03/2015
Okunma Sayısı:21578
Soru sor