Bebeklerde uyku problemi

Bebeklerde uyku problemi

1. GÜN : Yeni Bir Düzen Kurun

Son araştırmalar bebeklerin gece ile gündüzü ayırt edebildiğini ortaya koyuyor. Bunun için ona gerekli ipuçlarını vermeniz yeterli. Yarından başlayarak onu sabah erkenden kaldırın ve her gün aynı saatte uyandırmaya özen gösterin. Yatağını pencerenin yakınına koyun ve perdeleri aralık bırakın. Gün ışığı onun uyanmasına yardımcı olacaktır. Öğle uykusuna yatırdığınız zaman bile hava kararmadan önce onu uyandırın. Böylece gün ışığında uyanması gerektiğini, gece ise uyuması gerektiğini anlayacaktır. Bebeğinizi akşamları da aynı saatte yatağına yatırın.

2. GÜN :  Uygulamaya Devam

Dün başladığınız rutin programa devam edin. Hemen pes etmeyin.  Geceleri karnı acıktığı için ağlamaya devam edebileceğini unutmayın.  Onu emzirmek ya da beslemek zorunda kaldığınızda bunu hafif karanlık bir ortamda yapın. Gece yatırdığınızda müzik dinletmek gibi rutin alışkanlıklar kazandırın.

3. GÜN :  Ağlama Başlıyor

Ağlamak çocukların en büyük silahı; anne ve babaların da dayanamadığı bir durumdur. Ancak, sabırlı olun ve kendi kendinize şunu mırıldanın: 8220. deneme; Sonuç uyku olacak! 8221. deneme; pes etmeyeceğim. Onu uyutmaya çalışırken ağlaması karşısında endişelenmeyin. Bırakın koyduğunuz uyku kurallarına alışsın. Program değişiklikleri 6 aylıktan küçük çocukları çok daha fazla üzüyor. Bebeğiniz en fazla 15?20 dakika ağlar ama kötü uyku alışkanlığı yıllarca sürebiliyor. Unutmayın ki bu çocuğunuzla sizin aranızdaki bir savaş. Onunla ilgilenmeyin ama kendi merakınızı gidermek için 5?10 dakikada bir kapı aralığından onu kontrol edin.  Susması için ışıkları açmayın, yataktan çıkarmayın ya da biberon vermeyin, aksi takdirde ertesi gece de dakikalarca ağlayacağından emin olun.

4. GÜN :  Ağlama Savaşı Sürüyor

Geçen gece oldukça uzun sürdü değil mi? Bu gece biraz daha rahat geçecek. Ama bilin ki o yine de ağlamaya devam edecek. Ancak, bu kez daha kısa sürecek, bize inanın. Bunun için kurallarınızın kesin olduğunu ona ispatlamanız gerekiyor. Sabırlı davranmaya devam edin.  Ona karşı yumuşak olduğunuz hissini uyandırmayın. Yoksa geçen geceye göre 2 kat daha fazla ağlayacaktır. Sakın ona bu kozu vermeyin.

5. GÜN :  Bebeğiniz Sakinleşiyor

Bebeklerin çoğu 3?5 gün içersinde bu programa alışıyor. Dolayısıyla,  bu gece belki de şanslı geceniz! 5 dakikada bir onu kontrol etmeyin,  en az 15 dakika aralıklarla odasına uğrayın. Bazı bebekler odaya sık sık girilmesinden rahatsız oluyor. Bu nedenle kapı aralığından onu izleyin. Hem unutmayın ki bu gece daha az ağlıyor. Uyku problemlerinin arasında sıkça rastlananların başında gece emzirmesi ve alt değiştirme geliyor. Tabii ki size bunları yapmayın demiyoruz ama mümkün olduğunca kısa ve sessiz olmasına özen gösterin. Altını değiştirirken bile kesinlikle ışıkları açmayın.  Gereğinden çok emzirmeyin. Böylece hem onu rahatsız etmemiş olursunuz, hem de yeniden altını değiştirmek, zorunda kalmazsınız!

 6. GÜN :  Bebeğiniz Uyuyor!

Mucize gibi geliyor değil mi? Sakın, bu mutluluğu günlerdir uyguladığınız kuralları rafa kaldırarak bozmayın. Uyumasını garip karşılayarak onu sık sık kontrol etmeyin, Gevşeyin!  Onu sıcak tutan bir pijama giydirin. Böylece üstünü açmasını kendinize dert etmeyin. Bebek monitörünün sesini kısın ve sadece çok ihtiyacı olduğunda onu duyun. Başarınızı gölgeleyecek davranışlarda bulunmamaya özen gösterin.

7. GÜN :  Uyku Sırası Sizde!

Kendinize bir iyilik yapın ve bu gece derin bir uyku çekin. Son 6 gündür belki çok uykusuz kaldınız ama buna değdi değil mi?  Çocuğunuza muhteşem bir armağan verdiniz: Düzenli uyku alışkanlığı.  Hiç şüphe yok ki, bu program hastalık, tatildeki otel odası gibi etkenler nedeniyle zaman zaman aksaklığa uğrayacaktır. Oysa unutmayın ki, hiç uyku problemi yaşamamış bebekler bile bu durumlarda sorun çıkarıyor. Uyku problemi yeniden baş gösterecek olursa planı en baştan yeniden uygulayın, ikinci sefer ikinci sefer ilkinden çok daha kolay olacaktır.

Etiketler : bebeklerde gece uyku problemi, aylık bebek uykusu, uyku düzeni, bebeklerde uyku düzeni, bebeklerde uyku problemleri, bebeklerde uyku problemi, bebeklerde uyku sorunu, bebeklerde uyku sorunları, bebeklerde uyku düzeni, bebek uyku, bebeklerde uyku, uyku bozuklukları, çocuk uyku, uyku problemi, uyku bozukluğu, çocuklarda uyku, bebek uyku tulumu, bebek uykusu, yenidoğan uyku, cocuklarda uyku, çocuklarda uyku problemi, uyku bozukluklari, aşırı uyku hali, bebeklerde uyku problemleri, çocuklarda uyku bozukluğu, çocuklarda uyku sorunu, yenidoğan bebeklerde uyku, bebek uykusuzluk, yenidoğan bebek uyku, 6 aylık bebek uyku düzeni, 4 aylık bebek, 3 aylık bebek, bebeklerde uyku süresi, 1 yaşındaki bebeğin uyku düzeni, 9 aylık, 7 aylık bebek, 1 yaş bebek, 10 aylık
 

Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:07/03/2010
Okunma Sayısı:16738
Soru sor