Yüksek tansiyona karşı önleminizi alın

Yüksek tansiyona karşı önleminizi alın
Kalp, her kasılışında belirli miktarda kanı atardamara pompalamaktadır. Bu esnada kan basıncı en yüksek seviyeye çıkmaktadır. Buna büyük tansiyon denmektedir. Kalbin iki kasılışı esnasında geçen zaman süresince kan basıncı en düşük seviyeye inmektedir. Bu duruma da küçük tansiyon denmektedir. Büyük ve küçük tansiyon arasındaki fark nabız basıncını göstermektedir. Tansiyon durumu bünyeye, yaşa, ölçüm sırasındaki bedeni veya ruhi duruma göre farklılıklar göstermektedir. Tansiyon kişiden kişiye farklılıklar göstermekle birlikte 12`ye 8 normal tansiyon olarak kabul edilmektedir. Yüksek tansiyon için ise alt sınırlar 14'e 9 olmaktadır. Eğer tansiyon durumu sürekli olarak bu değerlerin üzerinde seyir halindeyse yüksek tansiyon şikayeti ortaya çıkmış olabilir.
Büyük tansiyonun kişinin yaşına göre normal değerlerden yüksek olması hipertansiyon yani halk arasındaki adıyla tansiyon yüksekliğidir. Büyük tansiyon 14 küçük tansiyon ise 9`un üzerine çıkmışsa ve bu durum sürekli kendini tekrar ediyorsa yüksek tansiyon söz konusudur. Bunun kesin tanısını ancak uzman doktor dahilinde vermek mümkündür.

Yüksek Tansiyonun Nedenleri Nelerdir?
Bir çok hastalık dahilinde yüksek tansiyon görülmektedir. Örneğin böbrek hastalıklarında, kalbin sol bölümünün büyümesinde, kan hücrelerinin çoğalması, damart sertliği, iç salgı bezleri hastalıklarında, şişmanlıkta kan basıncı artmaktadır. Sigara, alkol kullanımı ve şeker hastalığının artması tansiyonu yükselten nedenler arasında sayılabilir. Beslenme alışkanlıkları da bu noktada önemlidir. Çok fazla tuzlu yemek, çok miktarda kırmızı et tüketmek yüksek tansiyona yol açabilmektedir. Bunun yanında yüksek tansiyonun kalıtsal nedenleri de mevcuttur. 

Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?


Yüksek tansiyonun belirtileri
arasında sinirlilik, çarpıntı, yorgunluk, baş dönmesi, baş ağrısı, uykusuzluk durumları vardır. Geçici tansiyon yükselmelerinde sorun genel itibarı ile dinlenmeyle geçse de sigara ve alkolden uzak durmak ve sıvı alımının artırılması önemlidir. Uzun süreli ve kendini tekrar eden tansiyon yükselmelerinde uzman bir doktora görünmek gerekir. Yüksek Tansiyonun Tedavisi Nasıldır?Öncelikle yüksek tansiyonun teşhisini koymak gerekir. Teşhis sonrasında doktor uyarı ve önerileri dahilinde bir beslenme alışkanlığı edinmek gerekir. Nasıl vücudun beslenmeye ihtiyacı var ise bundan sonra tansiyonu dengeleyici ilaçlara ihtiyaç duyulacaktır. İlaç almak, ardından diğer ilaca geçmek suretiyle diğer ilacın etkisi geçmeden yapıldığında damarların eski haline gelmesi önlenebilir. Nasıl bir kombinasyon ile nasıl bir beslenme, hangi ilaçların nasıl alınması gerektiği uzman doktor kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Bilinçsizce yapılacak diyet ve alınacak ilaçlar daha ciddi sonuçlar doğurabilir.
Özel Meltem Hastanesi İç Hastalıkları (Diyabet) uzman doktorlar, Hipertansiyon'a karşı en etkin tedavi yöntemlerini uygulamakta, hastanın sağlığına kavuşmasını sağlamaktadırlar.
 
Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:03/12/2013
Okunma Sayısı:9754
Soru sor