Terlemeye neden olan 11 faktör

Terlemeye neden olan 11 faktör

Terleme sorunu 4 mevsim boyunca bireylerde çeşitli nedenlere bağlı olarak görülebilir. Bunun temel nedeni ise ısı dengesinin fazla çalışıyor olmasıdır. Rutin yaşantımızda spor aktiviteleri, gün içinde çalışma ortamımıza bağlı olarak gelişen koşturma, bir olay karşısında heyecan, korku, endişe karşısında vücudumuzda terleme belirtileri görülebilmektedir. Bu tür terleme durumları doğal olarak tanımlanmaktadır. Ancak terlemenin bu etkenlerin dışında nüksetmesi durumunda terlemeye neden olan faktörlerin doğru bir tanı ve teşhis ile kontrol altına alınması gerekmektedir. Meltem Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Uz. Dr. Sinem Evsine, terlemeye neden olan etkenleri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Yaz mevsimi sona erdi. Ancak hala terliyorsunuz!

Terleme vücut ısısına bağlı olarak istem dışı bir mekanizma ile çalışmaktadır. İnsan vücudunda 2 ila 4 milyon bandında ter bezleri yer almaktadır. Ter bezlerinin kadınlarda daha çok olmasına karşın, erkelerde daha aktif rol oynamaktadır.  Bunun temel nedeni henüz tam olarak tespit edilmediyse de Isı dengesi ile beraber yapılan spor, ani yaşanan heyecan, bireylerin yaşadığı korku ya da sinir gibi agresif anlarda terleme baş göstermektedir.  Tıp dilinde aşırı terleme olarak adlandırılan hiperhidrozel ve ayaklarda sıklıkla görülebileceği gibi vücudun herhangi bir bölgesinde de olabilir.

Aşırı terlemenin sıklıkla görüldüğü yaş grubu arasında 18-30 yaş grubu lokal terleme olarak adlandırılan terleme problemi yaşamakta ve bu durum sosyal hayatlarını olumsuz etkileyebilmektedir. Ancak 30 yaş ve üstü için aşırı terleme söz konusu ise bu durum başka hastalıkların da olabileceğine işarettir.

Beslenme alışkanlıkları aşırı terleme sebebi olabilir

Beslenme alışkanlıkları aşırı terleme nedeni olabilir. Aşırı terlemenin altında yatan etkenlere bakıldığında hormonal rahatsızlıklar başta yer almaktadır. Hormonal rahatsızlıklar çoğu zaman metabolizmayı hızlandıran hastalıklar olarak süregelmektedir.  Aşırı terlemenin neden olduğu bir diğer etken ise Hipertiroididir. Bireylerde tiroit bezinin fazla çalışması terlemeye neden olan hastalıklar arasında değerlendirilmektedir. Hipertiroidinin belirtileri arsında çarpıntı, kilo kaybı, titreme, sinir ve saç dökülmesi sayılabilir. Bunun dışında büyüme hormonu, adrenalin hormonundaki çalışma aşırı terlemeye neden olan bir diğer hormonal hastalıktır. Kadınlarda bu durum menopoz sonrası yaşanırken, aşırı kilo, alkol veya uyuşturucu kullanımı, baharatlı yiyecekler, kafein içeren besin kaynakları da aşırı terlemeye neden olmaktadır.

Terleme nedeni olarak aşağıdaki hastalıklar sayılabilir

  1. Diyabet
  2. Hipertiroidi yani tiroid bezinin normalden fazla çalışması
  3. Akciğer rahatsızlıkları
  4. Tiroit hormonu, morfin, ağrı kesici, ateş düşürücü ya da antidepresan gibi bazı ilaç türleri
  5. Kalp hastalıkları
  6. Ateş ve enfeksiyonlar
  7. Çocuklarda C ve D vitamini eksiklikleri
  8. Tüberküloz
  9. Kompleks bölgesel ağrı sendromu
  10. Düşük kan şekeri yani hipoglisemi
  11. Bazı kanser türleri

Terleme hastalığını önemseyin! Geçer diye kendinizi avutmayın!

Terleme sorunu yaşayan bireylerin sığındıkları bahaneler çoğu zaman tehlikeli sonuçlar doğurmaktadır. Özellikle gece uyurken terleme ile beraber göğüs ağrısı, aşırı ateş, hızlı nabız atması, nefes darlığı sorunu, kilo kaybı belirtiler olduğunda bu noktada doktora başvurulması gerekmektedir.

Terleme tedavisi, terlemenin neden olduğu hastalığa göre değişkenlik gösterir

Hiperhidroz olarak adlandırılan aşırı terleme hastalığı terlemenin neden olduğu asıl kaynağa göre değişkenlik göstermektedir. Bu durumda doğru kanallarla, doğru tedavi ve tanının konulabilmesi için doktora başvurulması gerekmektedir. Bazı terleme hastalıkları doğrudan ilaç kullanımı ile tedavi edilebilirken, bazı hastalıklarda cerrahi yöntemler devreye girmektedir.

Terlemeye karşı ilaç tedavisi uygulamaları

  • Çoğu zaman kullanılan Antiperspirantlar terleme riskini en aza indirgemektedir.
  • Sempatik blokanlar olarak adlandırılan ilaç türündeyse bireylerde sinire bağlı oluşan terleme sorununa karşın çözüm üretebilmektedir.
  • Bir diğer ilaç tedavisi botoks enjeksiyonlarıdır. Bu tedavi türünde ter bezlerini tetikleyen sinirler bloke edildiği için terlemenin önüne geçmektedir. Bu tedavinin etkileri aylarca sürebilmektedir.

Terlemeye karşı Cerrahi yöntemler

  • Terleme tedavisine karşı cerrahi yöntemler bazı durumlarda devreye girebilmektedir. Bu cerrahi uygulamaların başında ter bezinin çıkarılması işlemi gelmektedir.  Aşırı terlemenin nüksettiği bölge eğer koltukaltındaysa küçük kesiler halinde ya da liposuction operasyonu ile kontrol altına alınmaktadır.
  • Cerrahi yöntemler arasında ikinci bir yöntem ise sinir cerrahisidir. Bu yöntemde terlemeye neden olan sinir kökleri ameliyat yöntemi ile alınmaktadır. Sinir cerrahisi uygulaması kalıcı bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.  Sinir cerrahisi uygulaması dezavantajı da olmaktadır. İşlem koltuk altı terlemesini keserken kasıkta terlemenin artmasına neden olabilmektedir.
  • Terleme tedavisine karşı cerrahi yöntemler arasında iyontoforez uygulaması yer almaktadır. İyontoforez yöntemi, ellerin elektrik akımının olduğu jel ve sıvı dolu bir kaba batırılması yöntemi ile gerçekleşmektedir. Terlemenin tedavi edilmesinde çok etkileyici bir yöntemdir. İyontoforez yöntemi haftada 3-4 kez 30 dakika boyunca seanslar halinde yapılmalıdır. Aksi taktirde ara verilmesi durumunda terleme yeniden baş göstermeye başlar.
Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:21/10/2017
Okunma Sayısı:1816
Soru sor