Sinüzit tedavisi ile son buluyor

Sinüzit tedavisi ile son buluyor

Alın, şakak, burun ve göz çevresindeki içi hava dolu boşluklara sinüs denir. Bu sinüsler büyüklüklerine göre farklılık gösterirler. Ortalama 15-20 civarında sayıları vardır. Sinüsler kanallar ile birlikte buruna açılmaktadırlar. Bu kanalların içerisinden burun mukozası geçer. Bu mukozanın üretmiş olduğu salgı burun içerisine gelmektedir. Bununla beraber burun içerisine gelerek solunum yollarının ısıtılmasının ve nemli kalmasını sağlar. Eğer bu mukoza iltihaplanma gösterirse sinüzit ortaya çıkar. Akut ve kronik olmak üzere iki tip sinüzit vardır.

Sinüzitin Ortaya Çıkma Nedenleri

Sinüzite zemin hazırlayan bazı etkenler vardır. Örneğin kişinin burnu içerisindeki yapının eğik olması, nefes almayı zorlaştıran nedenler veya burun kemiğinin kırık olması mukus akışını engellemektedir. Bununla beraber hasta sinüzite karşı daha hassas hale gelebilmektedir. Soğuk algınlıkları gibi hastalıklar ve alerjisi olanlarda da aynı biçimde sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte mukoza şişer ve sinüs kanalları kapanır. Eğer nezle bir kişide bir haftadan fazla sürüyorsa muhtemel olarak karşı karşıya gelinen durum sinüzittir. Bunun dışında sigara ve alkol kullananlarda ve bazı enfeksiyonlara yakalananlarda vücut direnci düşeceği için sinüzit durumu ortaya çıkabilir. 

Sinüzit Tedavisi Nasıldır

Sinüzit tedavisinde genel amaç sinüslerin iltihaplardan temizlenmesi ve bakterilerin yok edilmesidir. Akut sinüzitte genel olarak antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Uzman doktor gerekli gördüğü takdirde 10 günlük ilaç tedavisini uzatabilir. Bunun yanında burun açıcı bazı ilaçlar ve damlalar da yine doktor tavsiyesi ile kullanılmaktadır. Kronik sinüzit tedavisinde genel olarak burun içerisindeki eğrilik veya kırıkları düzeltme amaçlı bir operasyon gerekli görülebilir. Kronik sinüzitte kesin tedavi ameliyattan geçer. Riskli bir ameliyat olmamakla beraber yan etkisi de yoktur. Sinüzit ameliyatları genel anestezi altında yapılmaktadır. Burun içerisinden girilmekte ve sinüs kanalları açılmaktadır. Kullanılacak yöntem endoskopidir. Bu ameliyatta bütün hastalara tampon konmaz. Bazı hastalarda tamponsuz da bu işlem gerçekleştirilir. Ameliyat sonrası doktorun önerdiği şekilde ilaç tedavisi uygulanır. Bu şekilde sinüzitin tekrar ortaya çıkması engellenmiş olur. Özel Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz uzman doktorları sinüzit tedavisinde en uygun yöntemleri kullanarak hastayı sağlığına kavuşturmaktadırlar.

Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:14/02/2014
Okunma Sayısı:12417
Soru sor