Burun, alın, şakak ve göz çevresindeki içi hava dolu boşluklara sinüs adı verilmektedir. Sinüslerin büyüklüğü farklılık göstermektedir. Sinüslerin ortalama sayısı 15-20 civarındadır. Sinüsler kanallar ile birlikte buruna açılmaktadırlar. Bu kanalların içerisinden burun mukozası geçmektedir. Bu mukoza vasıtasıyla salgılanan salgı burun içerisine gelmektedir. Bununla beraber burun içine gelerek solunum yollarında ısıtma görevi ile nemli kalması sağlanır. Eğer bu mukoza iltihaplanma gösterirse sinüzit meydana gelmektedir. Sinüzit akut ve kronik olmak üzere iki tiptedir.
Kimlerde Sinüzit Görülür?
Bazı insanlar sinüzite karşı daha hassastırlar. Örneğin burun içerisindeki yapının eğri olması nefes almayı zorlaştırıcı durumları olanlar, burun kemiğinin kırık olması mukus akışına engeldir. Bununla beraber hasta sinüzite karşı daha hassas konuma gelmektedir. Soğuk algınlıkları gibi rahatsızlıklar ve alerjisi olanlarda da aynı şekilde sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte mukoza şişer ve sinüs kanalları kapanır. Eğer bir kişide nezle var ise ve bir haftadan fazla sürüyorsa genellikle bu durum sinüzite işarettir. Bu sayılanların dışında alkol ve sigara kullananlarda ve bazı enfeksiyonlara yakalananlarda vücut direnci düştüğünden sinüzite yakalanma riskleri yüksek olmaktadır.
Sinüzit Belirtileri
Sinüzitte en belirgin özellikler yüzde, başta ve gözde meydana gelen ağrılardır. Zonklayıcı bir biçimde baş ağrısı kendisini gösterir. Bu ağrı öksürürken, bir şey kaldırırken ya da eğilirken daha da artar. Bunun sebebi bu hareketler esnasında sinüs içindeki basıncın daha da fazla artmasıdır. Bu ağrılar akut sinüzitte daha da şiddetli bir hal alır.
Burun akıntısı ise sinüzitin bir diğer belirtisidir. Bu akıntı genellikle tek taraflı olur. Zaman zaman kendisini gösteren bu akıntı iltihaplıdır ve burun solunum yollarına yayılır ise bronşite sebebiyet vermektedir. Boğaz ağrısı, yeterince koku alamama, hatta diş ağrısı bile kendisini gösterebilmektedir. Bununla beraber yüksek ateş, yorgunluk da görülmektedir. Çocuklarda mide bulantısı veya kusma gözlemlenir.
Sinüzit Tedavisi
Sinüzit tedavisinde amaç sinüslerin iltihaplardan temizlenmesidir. Bununla beraber iltihaba sebep olan bakterilerin yok edilmesidir. Akut sinüzitte genel olarak antibiyotik tedavi uygun görülür. Bu tedavi ortalama 10 gün kadar sürer. Doktor eğer uygun görürse bu süreyi uzatabilmektedir. Bunun yanında burun açıcı bazı ilaçlar ve damlalar da yine doktor önerileriyle kullanılabilir.
Kronik sinüzit vakalarında genellikle burun içerisindeki kırık veya eğriliği düzeltme amaçlı cerrahi bir müdahale gerekebilir. Bu ameliyat risk taşımaz ve yan etkisi yoktur. Sinüzit ameliyatı genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ameliyatta burun içerisinden girilmekte ve sinüs kanalları açılmaktadır. Bu ameliyatta bütün hastalara tampon konmamaktadır. Bazı hastalarda tamponsuz da bu işlem gerçekleştirilmektedir. Ameliyat sonrası doktor ilaç tedavisine devam edecektir. Hasta bu ilaçları alacaktır.
Özel Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz bölümü uzman doktorları sinüzit tedavisini en uygun yöntemlerle gerçekleştirmekte ve hastayı bu sıkıntılı durumdan kurtarmaktadırlar.