Ses kısıklığına karşı kesin tedavi

Ses kısıklığına karşı kesin tedavi
Sesin oluşumu için akciğerlerden gelen hava akımı kullanılmaktadır. Akciğerler solunum havasını gırtlağa doğru iletmektedirler. Gırtlaktaki ses tellerinin arasından geçen hava sesi meydana getirir. Ses, dil, ağız boşluğu, diş, burun boşluğu ve sinüsler aracılığı ile konuşma halini almaktadır. Ağız boşluğundan sonra önde ve arkada iki yol oluşmaktadır. Arkadaki yol sindirim sistemi ile ilgilidir. Yemek borusu aracılığı ile mideye gitmektedir. Öndeki yol ise gırtlar aracılığı ile solunum yoluna bağlanmaktadır. Ses telleri gırtlak içerisinde bulunmaktadır. Sağ ve solda iki tane ses teli vardır. Hareketli organlardır ve birbirlerine doğru yaklaşırlar, ayrılırlar. Nefes alıp verme esnasında yanlara doğru açılırken konuşma sırasında birbirlerine doğru yaklaşırlar. Bu şekilde titreşim meydana gelir. Ses tellerinin yerleşim yeri boyun adem elması olarak bildiğimiz çıkıntının 2c kadar alt kısmıdır.Ses Kısıklığı Nedir?
Her türlü normalden farklı ses oluşumuna ses kısıklığı denmektedir. Seste meydana gelen çatallaşma, boğuk sesi, titreşimler ve diğer tüm değişimler ses kısıklığının içine girer. Ses kısıklığını ortaya çıkaran pek çok neden vardır. Bunlar arasında oldukça basit ve kendiliğinden bile iyileşebilecek sebepler bulunmakla beraber ciddi ve tedavisinin büyük ameliyatlar olabileceği hastalıklar da olabilmektedir. Ses kısıklığına sebebiyet verebilecek rahatsızlıklar arasında şunlar sayılabilir; gırtlak iltihabı, akciğer hastalıkları, ses tellerinde nodül, alerji veya iltihaplara bağlı geniz akıntısı, ses teli hareketini sağlayan sinirlerin felci, gırtlak ve çevresindeki dokuların tümörleri, mideden yukarı doğru asit kaçağı, psikolojik sebepler, ses telleri çevresine gelen darbeler, şeker hastalığı veya sinir sistemi hastalıkları gibi nedenlere bağlı olabilir.
ses kısıklığı

Ses Kısıklığında Tedavi
Ses kısıklığının tedavisi ses kısıklığını yapan hastalığa göre farklılık göstermektedir. Çünkü ses kısıklığı tek başına bir hastalık değil, diğer hastalıkların belirtisi durumundadır. Bu sebeple tedavi hakkında bilgi her hastalığın kendi bölümünde ele alınacaktır. Ses teli iltihabı genel olarak ilaç ile tedavi edilebilmektedir.Nodül ve polip gibi rahatsızlıklar için eskiden daha fazla ameliyat yapılmaktaydı ancak son dönemde daha çok ses eğitimi ile tedavi başarıyla yapılmaktadır. Hastanın sesini doğru kullanması nodül ve poliplerin küçülmesini, veya yok olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle doktorun önerileri önemlidir. Ses teli felçleri bazen tümör gibi rahatsızlıklara bazen de guatr ameliyatlarına bağlı olabilmektedir. Şayet tümöre bağlı ise ilgili organın tedavisi gerekebilir. Guatr ameliyatı esnasında bazen duruma göre ses teli kesilebilmektedir. Bu durumda bazı sinir ve kas ameliyatları yapılabilir. Mideden asit kaçağı durumu var ise hem ilaç tedavisi hem de hastanın alacağı bazı önmelmler söz konusudur. Eğer bu ses kısıklığı gırtlağın kötü huylu bir tümörüne bağlı olarak kendisini gösteriyorsa ameliyat gerekebilir.

Özel Meltem Hastanesi
Kulak Burun Boğaz bölümü uzman doktorları ses kısıklığı nedenlerini ortaya koyarak gerekli tedavi yöntemlerini uygulamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:06/01/2014
Okunma Sayısı:11881
Soru sor