Şeker hastalığı kontrol gerektirir

Şeker hastalığı kontrol gerektirir

Diyabet dediğimiz şeker hastalığı vücudun insülin madde üretimi veya kullanımındaki bozukluk sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Karakteristik bir hastalıktır. Pankreas dediğimiz midenin arka kısmında bulunan bir bez vardır. Bu bez vasıtasıyla insan vücudunda kan şekerini dengede tutmaya yarayan insülin hormonu sağlanmaktadır. Bu hormon salgılanmadığında veya gereğinden az salgılandığından hücrelere enerji veren şeker hücreye girmemektedir. Hücreye giremeyen şeker kanın içerisine birikmeye, depolanmaya başlar. Bu durumda kan içerisinde olması gereken şeker miktarı gereğinden fazla bir duruma gelir. Bu birikmiş olan fazla şeker diğer tüm hücrelere zarar vermeye başlar. Vücutta gereğinden fazla şeker zehir durumundadır.

Şeker Hastalığının Belirtileri

Şeker hastalığının belirtileri arasında aşırı susama, iştahın haddinden fazla açılması ve sürekli yemek yeme isteği, çok fazla tuvalete gitmek, ciltte kurumalar, sürekli halsizlik ve yorgunluk hali, vücuttaki yaraların geç iyileşmesi, bulanık görmeye başlamak ve zayıflama sayılabilir. Şeker hastalığında 2 tip mevcuttur. Bunlar Tip 1 ve Tip 2 olarak adlandırılır.

Tip 1 Diyabet : Bu diyabet tipi genel olarak çocuk yaşlarda 35 yaşın altında görülür. Pankreasta insülin üretmekte olan hücrelerin harap edilmesi ile kendisini belli eder. Bunun sonucunda vücutta insülin üretilmez. İnsülin olmadığı sürece kan şekeri yüksek durumda kalmaktadır. Tip 1 diyabet tedavisinde vücutta eksik olan insülin hormonunu dışarıdan yerine koymak gerekir. İnsülin ağız yoluyla verilmez. İnjeksiyon ile cilt altından verildiği takdirde etkisini göstermektedir.

Tip 2 Diyabet : Pankreastan kana yeterince insülin sağlanamaması veya üretilmiş olan insülinin vücutta yeterli etkiyi gösterememesi durumuyla ortaya çıkar. En çok görülen Tip2'dir. Genel olarak 35-40 yaşlarından sonra kendisini gösterir.

Kimler Risk Altındadır?

Ailesinde şeker hastalığı bulunanlar risk grubunun en üst sırasında yer almaktadır. Şeker hastalığının genetik yönü bulunmaktadır. Bununla beraber çok fazla yemek yiyen, az hareket eden, yüksek tansiyonu olan hastalarda ortaya çıkma durumu oldukça fazladır.

Şeker Hastalığında Tedavi

Şeker hastalığında amaçlanan şey kan şeker düzeyini kontrol altına alarak normal düzeyde tutmaktır. Kişi doktorun yönlendirmeleriyle birlikte perhize girer. Hasta yaşına göre ideal kilosuna ulaşır. Hastaya belirlenen bir yiyecek listesi hazırlanır. Hastanın şeker, bal gibi çabuk sindirilen yiyeceklerden uzak durması gerekmektedir. Sebzeye ağırlık verilmelidir. Verilecek bu perhiz ile birlikte en önemli tedavi insülindir. Vücuda verilen insülin kan şekerini ayarlar, dengeye sokar. Bu tedavi uzman doktor kontrolü ile yapıldığında etkisini gösterir. Özel Meltem Hastanesi Dahiliye bölümü uzman doktorları şeker hastalığına karşı en etkin tedavi yöntemlerini uygulamaktadırlar.

Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:22/01/2014
Okunma Sayısı:11888
Soru sor