Safra kesesi rahatsızlıklarına karşı dikkat

Safra kesesi rahatsızlıklarına karşı dikkat
Safra kesesi armuda benzeyen şekli ile sağ karın bölgesinde karaciğerin altında bulunan bir organdır. Karaciğerin önemli görevlerinsen birisi dışarı atılabilmeleri için kanı zehirli maddelerden arındırmasıdır. Bu zehirli maddeleri karaciğer sindirim sisteminin de bir parçası olan safra sıvısına boşaltmaktadır. Daha sonra bu safra sıvısı safra kesesine gönderilmektedir. Besinler midede sindirilir ve ince bağırsağa gelene kadar safra kesesi safrada bekletilmektedir. Besinler ince bağırsağa geldiğinde safra sıvısı safra kesesinden salgılanmaktadır. Sonrasında safra kanallarından geçerek ince bağırsağa ulaşmaktadır. Bu şekilde zehirli maddeler dışkı yoluyla vücuttan atılmaktadır.
safra kesesi

Safra asitlerinin karışım oranlarında meydana gelen bozukluk, safra sıvısında bulunan kolesterol ve beraberindeki fosfolipidler safra taşı oluşmasına neden olmaktadırlar. Safra taşı oluşumuna kolelityazis denmektedir. İnsanların ortalama onda birinde safra taşı bulunmaktadır. Safra Taşı Belirtileri
Safra taşları sağ karın bölgesinin üst kısmında ağrıya neden olur ve bulantı kusma şeklinde devamı gelir. Bu belirtiler kızarmış ve yağlı yiyecekler yendiğinde artmaya başlar. Safra taşları bir kum tanesi büyüklüğünden bezelye büyüklüğüne kadar değişiklik gösteren boyutlarda olabilmektedir. Safra taşlarının ortalama %75`i kolesterol kaynaklıdır. %25`i ise pigment kaynaklı olmaktadır. Pigment taşlarının nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak karaciğer sirozu, bağırsak ameliyatları, kan bozuklukları durumlarında daha sık görülmektedir. Safra kesesi taşı hormonlardan kaynaklandığı düşünülen sebeplerden ötürü kadınlarda daha sık görülmektedir. Safra Kesesi İltihabına Yol Açıyor

Safra taşları
safra kesesi iltihabına yol açmaktadır. Bu hastalık mide bulantısı, kusma, ateş ile birlikte karın sağ üst bölgesinde ve göğüs bölgesinde şiddetli ağrılara neden olur. Safra kesesi rahatsızlığının bir diğer belirtisi kaburga kemiğinin altından sağ veya sol omuza doğru uzanan oradan sırta kadar yayılan kronik ağrılardır. Bu ağrılar 30 dakika ile birkaç saat arasında değişiklik gösterebilmektedir.
safra kesesi ameliyatı

Safra Kesesi Taşında Tedavi

Safra kesesi taşı
nın tek tedavi yöntemi taşın olduğu safra kesesinin ameliyat vasıtasıyla çıkartılmasıdır. Geçen zamanda taşların ilaçla eritilmesi, bir takım aletler vasıtasıyla taşların kırılması gibi yöntemlerle tedavi denememiştir fakat bu yöntemlerin başarısızlıkla sonuçlandığı görülmüştür. Çünkü oradaki taşları yok etmek sorunu kökünden çözmeyecektir. Eğer mekanizma ortadan kaldırılmaz ise taşlar yeniden ortaya çıkabilmektedir. O nedenle bu taşlar ana safra kanallarından değil de durağan safranın bulunduğu safra kesesinde ortaya çıktığını düşünürsek, taşları ortadan kaldırmak hedeflenmelidir. Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi bölümü bölümü uzman doktorları safra kesesi hastalıklarına karşı teşhis ve tanıyı koymakta, en uygun tedavi yöntemleri ile hastayı sağlığına kavuşturmaktadırlar.   
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:18/12/2013
Okunma Sayısı:15718
Soru sor