Orta kulak iltihabı çocuklarda işitme kaybına yol açabilir!

Orta kulak iltihabı çocuklarda işitme kaybına yol açabilir!
Çocukların büyük bir kısmının 3 yaşına dek en az bir kez Otitis Media yani Orta Kulak iltihabı geçirdiğini söyleyen Özel Meltem Hastanesi KBB uzmanlarından Op. Dr. Gökalp Dizdar, 'Bu hastalığa bakteriler neden olmaktadır. Akut ve kronik orta kulak iltihabı adlarıyla ikiye ayrılır. Soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonu gibi rahatsızlıkların ardından, östaki borusunun şişip kapanmasından ötürü bakterilerin orta kulakta birikip çoğalmasıyla oluşan iltihaba, Akut iltihap; uzun süren ve kimi zaman tekrarlayan iltihaba ise kronik iltihap diyoruz. Hastanın altı ay içerinde 3 kezden fazla orta kulak iltihabı geçirmesi hastalığın kronikleşmesi anlamına gelir.' ifadelerini kullandı.
Orta Kulak İltihabının Belirtileri
Çocuklarda belirgin olarak ağrının hissedildiği orta kulak itihabında, işitme kaybı ve ateş yükselmesinin baş gösterdiğini belirten Dizdar, 'basınç artışı olduğu için kulakta dolgunluk hissiyatı olur. Bunun yanında bebeklerde huzursuz olma, beslenme zorluğu gibi problemler meydana gelir' derken, hastalığa nasıl tanı koyulduğuyla ilgili olarak, 'İlk muayenenin ardından tanı konabilir, otoskop adını verdiğimiz bir alet yardımıyla kulak zarını inceleriz. Orta kulak iltihabının cinsine göre değişen belirtiler görülür. Bakteri sonucu oluşmuş iltihap varsa kulak zarı kızarmş ve şişmiş durumdadır. Kulak zarının bazı vakarlarda delik ve akıntı halinde olduğu görülebilir. Bakterinin neden olmadığı, östaki borusunun tıkanmasıyla meydana gelen iltihapta ise, zarın içe doğru çökmüş bir halde olduğu görülür' ifadelerini sözlerine ekledi.

Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi yöntemlerinin, iltihabın çeşidine göre değiştiğini belirten Dizdar, 'Akut iltihabın tedavisinde ağrı kesici ve bakterileri ortadan kaldıracak penisilin benzeri antibiyotikler kullanılır. Söz konusu tedavi süresi 2 hafta kadar sürer. Akut iltihap, yeterli tedavi yapılması halinde herhangi bir sorun meydana getirmez.Kronik orta kulak iltihabının tedavisinde ilaç kullanımının yanı sıra ameliyat da gerekmektedir. İltihbın diğer dokulara da yayılma ve kulak kemiklerini eritme ihtimali bulunur. Bu, işitme kaybını meydana getirebilir. Yayılma sonucu beyinde abse ya da beyin zarlarının iltihabı sonucu ise menenjit oluşma olasılığı bulunur. Orta kulak iltihabı operasyonlarında kulak zarı çizilir veya tüp takılır. Kulak zarı delinerek içinde bulunan sıvı boşaltılır. Bazı durumlarda sıvının çok yapışkan olmasından ötürü, sıvı boşaltılamaz ve böylece kulak zarında delinen yere tüp takılır. Bu tüple orta kulağa hava geçme imkanı sağlanmış olur. Kronik orta kulak iltihapları için yapılan operasyonlar genel anestezi altında kulak arkasından kesik açılarak gerçekleştirilir. Sıvı boşaltılır ve kulak zarındaki delik kapatılır.
Tedavi Edilmez ise...
Operasyon yapılmazsa işitme kaybı artar ve günlük yaşama olumsuz etki eder. Akıntının çok olmadığı, işitme kaybının ise çok az olduğu bazı vakalarda hemen ameliyata gerek yoktur. Fakat tersi bir durumda mutlaka ameliyat gereklidir' dedi.Op. Dr. Dizdar son olarak, 'Hastanın operasyon geçirmesi, hastalığın tekrarlamayacağı anlamına gelmez. Bunun için soğuk algınlığına karşı dikkatli olunmalı ' diyerek sözlerini tamamladı.
Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:10/12/2012
Okunma Sayısı:10718
Soru sor