Kulak çınlaması yaşıyorsanız dikkat

Kulak çınlaması yaşıyorsanız dikkat
Kafa gürültüsü dediğimiz kulak çınlaması toplumumuzda oldukça yaygın şekilde görülmektedir. Diğer adı Tinitus olan kulak çınlaması Latince de çınlamak manasına gelen Tinniere'den gelmektedir. Kulak çınlaması direkt olarak bir hastalık değildir. Farklı sağlık sorunlarının tetiklediği bir sorundur. Kulak çınlaması yaşa bağlı olarak işitme kaybıyla veya kulak yaralanmaları ile meydana gelebilir. Yine aynı şekilde dolaşım sistemindeki bir hastalığın neticesinde de kendini gösterebilir. Kulak çınlaması, bu çınlamanın kontrol altına alınmasıyla tedavi edilebilir. Bunun yapılması için de bu çınlamaya neden olan etkenleri bulmak gereklidir. Doktor muayenesi ile konacak teşhis uygulanacak tedavi yöntemini de açığa çıkaracaktır.Kulak Çınlamasının BelirtileriHiçbir dış ses olmadan kulağa gelen sesler kulak çınlamasının en belirgin özelliğidir.  Kulakta vızıltı, ıslık, çınlama, tıslama sesine benzer sesler oluşmaktadır. İşitme kaybı ton açısından farklılığa göre değişmektedir. Bazı durumlarda ses kulağa oldukça fazla gelir. O kadar gürültülü bir seste konsantre sorunu yaşanabilir. Hatta neticesinde duyma kaybı bile yaşanabilir. Kulakta kirin birikmesi kulak çınlamasını negatif etkileyecektir. Kulak kanalı içerisindeki fazla pislikler iç sesleri büyütme ve dış sesleri duyma kaybına neden olabilmektedir.
kulak çınlaması

Kulak Neden Çınlar?İç kulağın iç kısmında bir elektrik yükü taşınmaktadır. Mikroskobik kıllar duyu hücrelerinin hemen üzerinde bir kenar oluşturur. Eğer bu kıllar sağlıklı olursa ses dalgalarının yarattığı basınca uygun bir şekilde hareket ederler. Hareket bu hücreleri tetiklemektedir. İşitme hücresi aracılığı ile elektrik boşaltımı sağlanır. Beyin bu gelen sinyalleri ses olarak algılamaktadır. Eğer kulağın iç kısmındaki ince kıllar bükme ya da kopma gösterirse sürekli bir hareket hali ile rastgele hareket ederler. Bu yükleri elinde tutamayan işitme hücreleri beyne tamamen rastgele gürültü akımı yapar.
kulak çınlaması tedavisi

İç kulağın içerisinde işitme hücrelerinde meydana gelen hasar ile bazı durumlar yaygın olarak görülmektedir. Örneğin yaşla ilgili duyma yitimi. Bu süreç ortalama 60 yaş civarında başlamaktadır. İç kulakta travmadan ötürü hasar dediğimiz hasar türü uzun müddet boyunca yüksek sese  maruz kalma ile kendini belli edebilir.

Uzman Doktor Muayenesi Önemlidir
Sebep ne olursa olsun bu sinir bozucu durumdan kurtulmak önemlidir. Sosyal yaşamı da oldukça olumsuz etkileyecek bu durumdan kurtulmak için uzman bir Kulak-Burun-Boğaz doktoruna başvurmak gerekmektedir. Özel Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü doktorları gerekli her türlü testleri yaparak kulakta meydana gelen bu hasarı uygun tedavi yöntemleri ile iyileştirmektedirler.
Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:15/11/2013
Okunma Sayısı:22020
Soru sor