Kronik sinüzit tedavisi ile ağrılarınız son bulsun

Kronik sinüzit tedavisi ile ağrılarınız son bulsun
Alın, şakak, burun ve göz çevresindeki içi hava dolu boşluklara sinüs denmektedir. Sinüslerin büyüklüğü değişiklik göstermektedir. Ortalama sayıları 15-20 civarındadır. Sinüsler kanallar ile birlikte buruna açılmaktadırlar. Bu kanalların içerisinden burun mukozası geçmektedir. Bu mukozanın ürettiği salgı burun içine gelmektedir. Bununla birlikte burun içine gelerek solunum yollarının ısıtılmasını ve nemli kalmasını sağlamaktadır. Şayet bu mukoza iltihaplanırsa sinüzit meydana gelir. Akut ve kronik olmak üzere iki tip sinüzit vardır.

Sinüzit Kimlerde Görülür?
Bir takım insanlar sinüzit hastalığına karşı daha duyarlıdırlar. Örnek verirsek, burun içerisindeki yapının eğri olması nefes almayı zorlaştırıcı durumları olanlar veya burun kemiğinin kırık olması mukus akışını engellemektedir. Bununla birlikte sinüzite karşı hasta daha hassas hale gelmektedir. Soğuk algınlıkları gibi hastalıklar ve alerjisi olanlarda da aynı şekilde problemler ortaya çıkar. Bunun yanında mukoza şişer ve sinüs kanalları kapanır. Nezle bir kişide bir haftadan fazla sürüyorsa muhtemelen karşı karşıya geldiği durum sinüzittir. Bunların haricinde sigara ve alkol kullananlarda ve bazı enfeksiyonlara yakalananlarda vücut direnci düşeceğinden sinüzitle karşı karşıya gelme ihtimali daha yüksektir.
sinüzit tedavisi

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?Sinüzitin en açık belirtisi başta, yüzde ve gözde oluşan ağrılardır. Zonklayıcı şekilde bir baş ağrısı kendisini gösterir. Ağır bir şey kaldırırken, öksürürken ya da eğilirken bu ağrılar daha çok artar. Bunun nedeni bu hareketler esnasında sinüs içerisindeki basıncın daha da artmasıdır. Bu ağrılar akut sinüzitte özellikle şiddetli bir hal alır. Sinüzitin bir diğer belirtisi de burun akıntısıdır. Bu genellikle tek taraflı olmaktadır. Zaman zaman ortaya çıkan veya uzun süren burun akıntısı iltihaplıdır ve burun solunum yollarına yayılırsa bronşite neden olabilmektedir. Yeterince koku alamama, boğaz ağrısı ve hatta diş ağrısı bile meydana gelebilmektedir. Bunun yanında yüksek ateş ve yorgunluk ile de kendini belli eder. Mide bulantısı veya kusma çocuklarda ortaya çıkabilmektedir. Sinüzit Tedavisi Nasıldır?Sinüzit tedavisinde amaç sinüslerin iltihaplardan temizlenmesi ve iltihaba sebebiyet veren bakterilerin yok edilmesine yöneliktir. Akut sinüzitte genellikle antibiyotik tedavi uygulanmaktadır. Ortalama 10 gün süren bir ilaç tedavisini kapsamaktadır. Uzman doktor eğer gerekli görürse bu süreyi uzatabilmektedir. Ayrıca burun açıcı bazı ilaçlar ve damlalar da yine doktorun tavsiyesi ile uygulanır.
sinüzit belirtileri

Kronik sinüzit tedavisinde ise genellikle burun içerisindeki eğrilik veya kırıkları düzeltmek için bir operasyon gerektirebilir. Kronik sinüzitte kesin tedavi ameliyattır. Riskli bir ameliyat olmamakla birlikte yan etkisi de yoktur. Sinüzit ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Burun içerisinden girilir ve sinüs kanalları açılır. Kullanılan yöntem endeoskopidir. Bu ameliyatta bütün hastalara tampon konmaz. Bazı hastalarda tamponsuz da bu işlem gerçekleştirilmektedir. Ameliyat sonrasında doktorun önerdiği şekilde ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Böylelikle sinüzitin tekrar ortaya çıkması engellenecektir. Özel Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü doktorları sinüzit tedavisini en uygun şekilde ve en etkin yöntemlerle yapmakta, kişinin sinüs kanallarını açmak suretiyle rahat bir nefes almasını, sinüzitten kurtulmasını sağlamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:26/11/2013
Okunma Sayısı:15436
Soru sor