Kıl kurdu tehlikesine karşı önleminizi alın

Kıl kurdu tehlikesine karşı önleminizi alın

Kıl kurdu dediğimiz hastalık, özellikle çocuklarda sıklıkla rastlanan bir parazit türünü oluşturur. Bu parazit insanda Apandist, kör parazit ve diğer kalın bağırsak kısımlarının içyüzüne tutunur ve yaşamını o şekilde sürdürür. Parazitlerin hamile dişileri geceleri makat çevresine doğru hareket etmekte ve bu bölgedeki deriye ortalama 10.000 kadar yumurta bırakmaktadır. Yumurtaların makattan alınıp ağza götürülmesi ile birlikte bağırsaklara tekrar yüzlerce yumurta gelmektedir ve bunlardan hemen larvalar çıkar. Birkaç ay sonra bu larvalar da yumurtlayacak hale gelirler. Aşağı doğru yürürler ve makat civarına kendi yumurtalarını bırakırlar.

kıl kurdu

Belirtileri Nelerdir?

Belirtileri arasında kendini en açık eden özellikle geceleri oluşan makat kaşınmasıdır. Bunun nedeni yumurtalarını bırakmak için dişi parazitlerin aşağıya doğru hareket haline geçmesidir. Uykusuzluk, huzursuzluk, yatağını ıslatma diğer şikayetler arasındadır. Bu kaşınma sonrasında makat bölgesinde egzama veya iltihaplanma oluşabilir. Sabahları ağızdan gelen su yastığı ıslatabilir.

Aileye Yayılabilir

Yatak ve çamaşırlara dökülen yumurtalar dış ortamda canlılıklarını sürdürebilmektedirler. Bu nedenle aile fertlerinden birinde kıl kurdu bulunması bütün aile bireylerinde de bulunduğu manasına gelebilir. Bu sebepten tedavi bütün aileye uygulanmalıdır.

bağırsak kurdu

Kıl Kurtlarına Karşı Tedavi Yöntemleri

Belirtiler dahilinde uzman bir İç Hastalıkları doktoruna başvurmak faydalı olacaktır. Doktor yapacağı muayene ile hastaya en uygun tedavi yöntemini uygulayacaktır. Önereceği ilaç tedavisini tüm aile kullanacaktır. Bilinçsiz bir şekilde kullanılacak ilaçlar ters etki yaratabilir. Bu nedenle doktor talimatlarına uymak faydalı olacaktır. Bağırsak parazitlerinden şüphelenildiği takdirde genellikle yapılan testte dışkıda bağırsak kurdunun aranması uygulanır. Burada sonuç negatif çıksa dahi eğer belirtiler bu yönde ise testleri birden fazla yapmak gerekebilir. Parazitin yumurtası her an yapılacak testte dışkıda görülmeyebilir.

Özellikle makatta şiddetli kaşınmalar varsa selofan bant yöntemi ile parazitin anüs ağzına bıraktığı yumurtaları da aramak mümkün olabilir. Eğer aileye bir tedavi uygulanacaksa genellikle bir kişiye test yapmak yeterli olacaktır. Bazı özel durumlarda doktor diğer bireylerin de test yaptırmasını isteyebilir.

bağırsak paraziti

Bu testler sonucunda uygulanacak ilaç tedavisinin yanı sıra hijyene de dikkat edilmelidir. Şüpheli sular içilmemeli, sebze ve meyveler yenmeden önce iyice yıkanmalıdır. Tuvalet temizliğine özen gösterilmeli, çocukların elleri kirliyken ellerini ağzına götürmeleri engellenmelidir.

Özel Meltem Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye) Bölümü kıl kurdu diye tabir edilen bağırsak kurtlarına karşı gerekli testler ve tedavi yöntemlerini uygulamakta, kişiyi bu hastalıktan kurtarmaktadır. 

Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:15/11/2013
Okunma Sayısı:97977
Soru sor