Kıl kurdu sağlığı tehdit ediyor

Kıl kurdu sağlığı tehdit ediyor
Özellikle çocuklarda sıklıkla rastlanan kıl kurdu denen parazit çocuk sağlığı için büyük tehlike oluşturmaktadır. Bu parazit kalın bağırsak kısımlarının içyüzüne tutunmakta ve yaşamını bu şekilde sürdürmektedir. Parazitlerin hamile dişileri geceleri makat bölgesine 10.000 kadar yumurta bırakmaktadırlar Yumurtaların makattan alınıp ağza götürülmesi ile birlikte bağırsaklara tekrardan yüzlerce yumurta gelir ve bunlardan hemen larvalar çıkmaktadır. Birkaç ay sonra bu larvalar da yumurtlayacak hale gelecek ve kendi yumurtalarını bırakacaklardır.

Kıl Kurdunun Belirtilerine Dikkat
Kıl kurdunun en açık belirtisi geceleri oluşan makat kaşınmasıdır. Bunun sebebi yumurta bırakmak maksadıyla dişi parazitlerin aşağı doğru hareket etmesidir. Yatağı ıslatma, uykusuzluk, huzursuzluk şikayetleri vardır. Bu kaşınma sonrasında makat bölgesinde egzama veya iltihaplanma oluşmaktadır. Gece ağızdan su gelebilmektedir. Aileye Yayılma Özelliği VarYatak ve çamaşırlara dökülen yumurtalar dış ortamda canlılıklarını sürdürebilirler. Bu sebeple şayet aile üyelerinin birinde kıl kurdu var ise bütün aile bireylerinde de bulunduğu anlamı çıkarılabilir. Bu sebepten ötürü tedavi uygulanacaksa tüm aileye uygulanmalıdır.
kıl kurdu tedavisi

Kıl Kurduna Karşı TedaviYukarıda saydığımız gibi belirtiler var ise mutlaka bir iç hastalıkları uzmanına görünmek gerekir. Doktor yapacağı muayene sonrası hasta için en uygun tedavi yöntemini uygulayacaktır. İlaç tedavisinde tüm aile bireyin bu ilaçları kullanmasını isteyecektir. Bilinçsiz ve rastgele alınacak bir ilaç etki göstermeyebilir. Her bünyenin farklı olduğu unutulmamalıdır.  Bağırsak kurdundan şüphelenme durumunda genellikle dışkıda bağırsak kurdu aranmaktadır. İlk etapta burada testler negatif sonuç verirse ek testler yapmak uygun görülebilir. Parazit yumurtası her yapılacak testte dışkıda görülmeyebilir. Makatta şiddetli kaşınmalar mevcut ise selofan bant yöntemi ile parazitin anüs ağzına bıraktığı yumurtaları da aramak mümkündür. Aileye yönelik bir tedavi yapılacaksa genellikle aileden bir kişiye test yapmak yeterli olacaktır. Uygulanacak tedavi ile birlikte kişinin temiz ve bakımlı olması istenir. Hijyen bu hastalıkta esas olan şeydir. Sebze ve meyveler yenmeden önce mutlaka iyice yıkanmalıdır. El temizliğine de dikkat edilmelidir. Özel Meltem Hastanesi İç Hastalıkları bölümü (Dahiliye) uzman doktorları kıl kurduna karşı en etkin testleri yapmakla beraber tedavi süreci ile hastaları sağlıklarına kavuşturmaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:03/02/2014
Okunma Sayısı:13702
Soru sor