Kepçe kulak ameliyatı - estetiği

Kepçe kulak ameliyatı - estetiği


Kepçe Kulakta Erken Teşhis Önemlidir

En sık kulak boyutunu küçültme ya da kepçe kulak durumunu düzeltmek amacıyla yapılır. Kbb'de kulak kepçesinin normalden daha fazla öne doğru kıvrık olması durumuna "kepçe kulak" veya "yelken kulak" (protruding ear) adı verilmektedir. Kulak kepçesindeki Y şeklindeki kıvrımın yetersiz gelişmesi ya da düz olası, genellikle temel sebeptir. 

Kulak gelişiminin büyük kısmı (% 80) 5-6 yaşa kadar tamamlanmaktadır. Bu nedenle okula başlamadan bu tür ameliyatlar yapılabilmektedir. Bu yaşlarda yapılması özellikle çocuğun ruhsal durumunda oluşabilecek olumsuzlukları önleyebilir.  Ancak ameliyatın daha ileri yaşlarda da yapılması mümkündür. Küçük çocuklarda ameliyat, genel anestezi altında, büyüklerde ise lokal anestezi ile yapılabilmektedir.   Ayrıca her yaşta kulak estetik ameliyatı yapılabilir.


Kepçe Kulak Ameliyat Nasıl Yapılır?

Ameliyatta, kulak arkasından yapılan bir kesi ile kulak kepçesinin kıkırdak dokusu açılır. Kulak kepçesinin arkaya doğru kıvrımını sağlamak için uygun yerlerden kıkırdak törpüsü ile kıkırdak inceltilir. Daha sonra kıvrımın kalıcı olması için özel dikişler konur. Kulak sayvanının kıvrımı arttırılarak, başa daha çok yaklaşması sağlanır. Kulak kepçesinin baş ile yaptığı açı normalde 30-35 derecedir. Bu açı oluşturulmaya çalışılır. Ameliyat kulak arkasından yapıldığı için dıştan herhangi bir ameliyat izi görünmez. Ameliyat ortalama bir saat kadar sürebilir. Hasta aynı gün evine dönebilir.

Estetik Kulak ameliyatı sonunda her iki kulak üzerine baskılı sargı uygulanır. Ertesi gün hasta pansuman çağrılır. Ameliyat sonrası ilk gün bir miktar ağrı duyulabilir. Bunun için ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Sargı açıldıktan sonra birkaç gün süreyle kulakların üzerine gelecek şekilde tenisçi bandı ya da bayanların kullandığı saç bandı takılması tavsiye edilir. Saç bandı ne gevşek ne de çok sıkı olmamalıdır.


Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası

Estetik Kulak ameliyatı sonrasında 3-5 gün kulakta hafif bir şişlik ve kızarıklık olabilir, ancak bu süre sonunda tamamen düzelecektir.   Kulak estetik ameliyatları gerek iz kalmaması, gerekse lokal anestezi ile yapılıp kısa sürede iyileşmesi nedeniyle yüz güldürücü ameliyatlarımızdan birisidir.

Kepçe Kulak düzeltme operasyonunun yapılması için en uygun zamanın ilköğretime başlamadan önceki dönem olduğunu söyleyen Özel Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Gökalp DİZDAR " Daha sonra da herhangi bir yaşta düzeltilebilir, erişkinlikte de kepçe kulak estetiğinin talep edilmesi sık rastlanılan bir durumdur'diye konuştu.


Ameliyat Bir Saat Sürüyor

Dr. DİZDAR, kepçe kulak ameliyatının hastane ortamında çocuklarda genel anesteziyle, erişkinlerde ise lokal anesteziyle yapıldığını ve yaklaşık bir saat sürdüğünü söyleyerek, ?Operasyon kulağın arkasından yapılır ve kulak kıkırdaklarının olması gereken kıvrımları için içeriden kalıcı dikişler atılır. Kulak kepçesi doğru açıya getirilir ve kesi yeri gizli dikişlerle kapatılır'dedi.

Kepçe kulak ameliyatı sonrası hastanın evine dönebileceğini anlatan DİZDAR, kulağın 2-3 gün boyunca bandajlı kalması gerektiğini, ameliyat sonrası oluşan ödemin 2 hafta içinde çözüleceğini belirtti. Op.Dr. DİZDAR, kulağın son şeklini almasının birkaç ay sürdüğünü, ancak bu zaman zarfında hastayı rahatsız edebilecek herhangi bir görünüşü olmadığını sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi:19/04/2024
Yayınlama Tarihi:28/04/2011
Okunma Sayısı:21038
Soru sor