Kansızlığı yenmeniz mümkün

Kansızlığı yenmeniz mümkün

Dünyada ortalama 5^0'luk bir kısım kansızlıkla karşı karşıyadır. Kansızlık durumu kişiyi gündelik yaşamında oldukça rahatsız eden ve yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Kansızlığı sadece demir eksikliği olarak görmek yapılan en büyük yanlışlardan birisidir. Kansızlık bir takım ciddi rahatsızlıkların habercisidir. Kansızlık için mutlaka doktor kontrolüne gidilmeli ve doktorun talimatları doğrultusunda önlemler alınmalıdır. Kulaktan dolma bilgilerle kansızlık için alınıldığı sanılan tedbirler durumu daha da kötü bir seyre taşıyabilir.

Neden Kansızlık?

Kansızlığın diğer adı anemidir. Aneminin bir takım belirtileri vardır. Örnek vermek gerekirse sağlıklı beslenmek kansızlık açısından önemlidir. Vücudun gerek duyduğu besinler mutlak suretle alınmalıdır. Kan yıkımındaki artış kansızlığın sebeplerindendir. Yaklaşık her gün 250 milyon alyuvar dalakta parçalanır ve yok olur. Bu şekilde her gün yok olan alyuvar sayısı kadar yeni alyuvarlar üretilip bünyeye verilmektedir. Ortalama ömrü 120 gün olan bir alyuvar öldüğü takdirde onun içerisinde yer alan demir yeni bir alyuvar yapımı için kullanılır. Kan yapımında kullanılan vitamin ve elementler yeterli seviyede değilse yıkım ve yapım dengesi bozulacaktır. Bu şekilde de kansızlık kendisini gösterecektir. B12 vitamin, demir, folit asit eksikliği de kansızlığın bir diğer sebebidir.

Kansızlık Tedavisi Nasıldır?

Kansızlık bünyede büyük bir yorgunluğa sebebiyet verir. Kabızlık, iştahsızlık, dikkat toplamada güçlük çekme, çarpıntı, nefes alıp vermede zorlanma gibi durumlar baş gösterir. Bu belirtiler dahilinde mutlaka bir iç hastalıkları uzmanına görünmek gerekir. Kansızlık çeşidine ve nedenlerine göre tedavide farklılık gösterebilir. Doktor gözetiminde tedavi süreci başladığında hemoglobin düzeyi yavaş yavaş normale döner. Sıklıkla kemik iliğinde bulunan demir depolarını doldurmak maksatlı tedavi 6-12 ay aksatılmadan devam ettirilmelidir. Doktor ilaç tedavisi ile birlikte hastaya beslenme şekli için de öneriler verecektir. Bu önemlidir. Özel Meltem Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümü uzman doktorları kansızlık tedavisini en uygun yöntemlerle gerçekleştirmektedirler.

Güncelleme Tarihi:19/04/2024
Yayınlama Tarihi:22/01/2014
Okunma Sayısı:9489
Soru sor