İşitmeyen kalmasın!

İşitmeyen kalmasın!

Meltem Hastanesi Uzmanlarından Op. Dr. Gökalp Dizdar, Miringloplasti (Kulak Zarı Tamiri) Ameliyatı hakkında merak edilenlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Miringoplasti nedir? İşitme kaybı ilerlemesi nasıl durdurulur? Kulak zarındaki delik ve yırtıklar nasıl onarılır? İşte yanıtlar...

Miringoplasti Nedir?

Kulak zarındaki kronik iltihap ve travma neticesinde oluşmuş delik ve yırtıkların tamiri anlamına gelen Miringoplasti ameliyatı, kulağın iç kısımlarından alınan, işlevsiz fakat kulak zarı yerine geçebilecek bir dokunun kesilip alınarak, kulak zarı üzerine dikilmesi yöntemiyle yapılır.

Neden Miringoplasti?

Miringoplasti, zarında delik bulunan kulağın sudan korunmasına, kulak akıntısı görülmesi halinde hem sosyal yaşam kalitesini artırmak hem de işitme kaybının ilerlemesini ve iltihaba bağlı komplikasyonları engelleme amaçlı yapılır.

Ameliyat Öncesi Süreç Nasıl İşler?

Operasyonun nasıl yapılacağına ilişlin kararlar verirlen hastalığın durumu, kulak kanalının yapısı, deliğin zar üzerindeki konumu etkili olmaktadır. Yalnızca zardaki küçük bir deliği onarmak için kulak kanalı yoluyla operasyon yapılabiliyorken, zarın orta ve arka kısmındaki deliklerde kulak içinden, zarın ön kısmındaki deliklerde ve mastoid kemiğe müdehale gereken durumlarda kulak arkasından kesi tercih edilebilmektedir. Bu durum operasyonu gerçekleştirecek cerrahın tercihi olan bir faktördür.

Ameliyat Sonrası Süreç Nasıl Devam Eder?

Hastaların, ameliyatın hemen ardından pansumanları yapılarak hastaneden taburcu olabileceğini belirten Op. Dr. Gökalp Dizdar, mastoid kemikte müdehaleye gerek duyulmayan operasyonlarda genellikle 10-14 gün sonunda kulak içindeki özel süngerler temizlenmekte ve hastaların kulaklarını sudan korumaları ve ameliyat bölgesindeki enfeksiyon ile reaksiyonları önlemek amacı ile antibiyotik ve kortizon içeren kulak damlaları önerildiğini belirtirken, genellikle ilk ay içerisinde gribal enfeksiyonlardan ve darbelerden korunulması, uçak seyahati yapmamak gerektiğiyle ilgili uyarılarda bulundu.

Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:04/12/2012
Okunma Sayısı:12137
Soru sor