İdrar problemine karşı öneriler

İdrar problemine karşı öneriler

Kadınlarda sık rastlanan idrar kaçırma sorunu, kişinin günlük yaşamını da olumsuz etkiler ve yaşam kalitesini indirir. İdrar kaçıra problemi nemlilik, devamlı ıslaklık ve koku olması korkusuyla oluşan rahatsızlık rahatsızlık durumu. Ruhsal problemlerin gelişmesine kadar sebebiyet olabiliyor. Ancak bu sorun cerrahi yolun yanı sıra hayat tarzı değişiklikleri ve antrenmanlarla da çözüme gidebiliyor. Bu konu hakkında başlıklar halinde öneriler sunmayı uygun gördük.

Sigara ve kilolu olma riskini artıran şeylerden biri: ‘Zorlu Doğum.’

Üriner inkontinans olarak ifade edilen idrar kaçırma problemi, aşırı aktif mesane sonucu belirginleşmektedir. Erkeklerde çok az izlenen idrar kaçırma, genelikle öksürme, aksırma gibi stres oluşturan fiziksel çalışma esnasına ya da ani güçlü bir idrara gitme isteği ile ortaya çıkar. Daha çok kadınlarda olan bu rahatsızlığın gelişiminde; yaş, doğurganlık sayısı, zorlu doğum, sigara kullanımı, fazla kilo oranı, öksürük, anal yetmezlik, kabızlık, mesane sarkıklığı ve menopoz gibi risk ifade eden faktörler mühim rol oynamaktadır.

Tedavide ilk adım: Mesane rehabilitasyonu

Normal bir idrar için, anatomik yapıların ve periferik sinir sisteminin sağlıklı çalışması lazımdır. Yapılardaki bağ dokusunun kaybı ve kopması işlev kaybınai aşırı aktif mesaneye ve istemsiz idrar kaçırmaya sebebiyet vermektedir. Tedavide ilk adım mesane rehabilitasyonudur.
Bu yöntem; hafif vasat durumda olanlar, stres tipi idrar sorunu için cerrahi müdahale bekleyenler, bunu uygun bulmayanlar, üreme yaşına gelip, gebelik isteyenler ve cerrahi tedaviye zemini olmayan hastalar için tabiidir.

Günde 7’den fazla idrara çıkıyorsanız dikkat!

Tutulan günlük verileri hastanın sıvı alım ve atım oranını gösterir. İdrara çıkma günlüğünde hasta aldığı ve çıkarttığı sıvı miktarı ile frekansını 24 saat süresince kaydetmektedir. Ayrıca alınan sıvının türü, idrara çıkma sıklığı ve idrar kaçırma anındaki faaliyet de saatleriyle beraber kaydedilmektedir. Hastadan alınan bu günlük ile idrar volümü, idrara çıkma oranı, hangi aralıklarla kaçırma olduğu ve bunu artıran ya da azaltan durumların sebeplerine karar verilmektedir. Sağlıklı bir kişi için günlük idrar sıklığı 4-6 gece 1-2 aralığında olması gerekmektedir. Dolayısı ile gündüz 7’den fazla idrara çıkmak ortalama kabul edilmektedir.

Mesane eğitimi programı dahilinde hastanın dikkat etmesi gerekenler

  • Yetersiz sıvı alımı artırılıp, aşırı sıvı alımı azaltılmalıdır.
  • Günde minimum sıvı tüketim 1,5-2 litre olmalıdır.
  • Sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır.
  • Fazla kafeinli, asitli, gıdalar ve içecekler ve alkol tercih edilmemelidir. 
  • Fiziksel hareketlilik artırılmalı, kilo verilecek şekilde dengeli beslenilmelidir.
  • Sigara kullanıından uzak durulmalıdır.
  • Tuvalete çıkarken zorlanmanın önlenmesi için lifli yiyecekler tüketilmelidir.
  • Sürekli olarak tuvalete çıkma programı hazırlanmalı ve şiddetli zamanlarda rahatlatıcı tedaviler uygulanmalıdır

Bitkisel Öneriler:

  • Kurutulmuş çilek yaprakları sıcak suda birkaç dakikada demlenir. -en fazla 10.- Sıvı şerbet oluncaya kadar şeker ilave edilerek karıştırılır. Hazırlanan şerbetten hastalık devam ederken yatmadan önce bir içilmesinde fayda vardır.
  • Kılıç püskülü ve sarımsak kaynatılır. Süzülerek elde edilen sıvı duş yapılacak suya karıştırılır ve oturak banyosu yapılır.
  • Hindistan cevizi gülsuyu ile birlikte günde üç kez yenilir.
Güncelleme Tarihi:13/05/2025
Yayınlama Tarihi:14/02/2018
Okunma Sayısı:1207
Soru sor