Havaların soğumasıyla yüz felci riski artıyor

Havaların soğumasıyla yüz felci riski artıyor

Bilindiği gibi soğuk hava ve ayazların artmasıyla insan bedeninde bulunan kaslar kötü yönde etkilenir ve en önemlisi yüz bölgesindeki kaslarda geçici veya kalıcı felç ortaya çıkabiliyor. Bu gibi durumlardan nasıl kurtulabileceğimiz konusunda Özel Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Op. Dr. Gökalp Dizdar bilgiler verdi.

Şiddetli kulak ağrısı yüz felcinin habercisi

Yüz felci bazen kulak ve boğaz enfeksiyonları sonrasında ortaya çıkmaktadır. Soğuk hava ve ayaz kulağın arkasında bulunan kemiğin içinde ödeme ve iltihaplanmaya neden olur. Bu durumun oluşmasına tıpta "bell paralizisi" adı verilmektedir. Özelliklede kulakta oluşan şiddetli ağrı yüz felcinin habercisi olabilmektedir. Soğuk havalarda sadece yüzün değil kulağında korunması yüz felci riskini azaltmaktadır. Soğuk havalarda yüz bölgesi açık kaldığından dolayı direkt olarak hava ile temas eder ve bu yüzden yüz çok hassas bir bölge haline gelir. Yüz gelen bu soğuk havadan dolayı herhangi bir müdahaleye karşı daha hassastır. Soğuk hava yüz felcine öncelik verir ve kendini korumayan insanlarda sıkça görülür.

Soğuk havalarda saçlarınızı kurutmadan sokağa çıkmayın

Kış aylarında mümkün oldukça soğuktan korunmalı ve elden geldiğince dışarı çıkılmamalı. Bunun sebebi yüze direk olarak rüzgâra ve cereyanda kalmamasını sağlamaktır. Ayrıca banyo sırasında kesinlikle saçların kuruduğundan emin olunmadan dışarı çıkılmamalıdır. Ayrıca dışarı çıkarken kar maskesi, bere gibi aksesuarlar ile yüz bölgesi korunmalı yâda kapüşonlu montlar tercih edilmelidir. Kaşkol veya atkı ile boyun bölgesi de kesinlikle korunmalıdır.

İlk 24 saat çok önemli

Yüz felcinin oluşumunda ilk 24 saat çok önemlidir. Bu süre içerisinde müdahale edilmez ise yüz felci kalıcı hale gelebiliyor. Bu yüzden yüz felci belirtileri görülen hastalar direkt olarak K.B.B. uzmanlarına başvurmalıdır. Yüz bölgesine yapılan masaj ve egzersizler yüz felci tedavisini büyük ölçüde hızlandırır.

Yüz felcinin sınıflandırılması

1.Derece Yaralanma: Fasiyal sinir sadece sersemlemiştir, 8 hafta içinde normale döner.

2.Derece Yaralanma: Fasiyal sinir zedelenmiştir ancak dış kısmı hala sağlamdır. 4 ay sonra ilk iyileşme belirtilerini gösterir.

3.Derece Yaralanma: Fasiyal sinir ciddi şekilde zedelenmiştir. İyileşme çok yavaş olur ve çoğu zaman düzgün iyileşme sağlanamaz. Bazen cerrahi müdahale gerekebilir.

 

Güncelleme Tarihi:27/04/2024
Yayınlama Tarihi:16/10/2017
Okunma Sayısı:2055
Soru sor