Hasta bina sendromu...biliyor muydunuz?

Hasta bina sendromu...biliyor muydunuz?
Hasta Bina Sendoromu... Modern Çağın Hastalığı... Eminim birçoğunuz bu hastalığı benim gibi ya yeni duydunuz ya da hakkında çok az bilgi sahibisiniz. Hasta Bina Sendromu hakkında yakın bir tarihte okuduğum yazı üzerine merak ettiklerimi Meltem Hastanesi Nöroloji Uzman Doktoru Temel ŞENTÜRK" e sordum. Bu röportajı ise konuyu ilginç bulabilirsiniz düşüncesiyle sizlerle paylaşmak istedim:   
-Hocam gazetede 'hasta bina sendromu' diye yazı okudum.bu konuda beni aydınlatırmısınz?  
*Hasta bina sendromu adı verilen modern çağın yeni hastalığı, binaların hastalanması sonucu insanlarda meydan gelen gelen sağlık sorunlarını ortaya koyuyor.
-Peki biz bu hastalığı nasıl fark edebiliriz? *Eğer iş yerinde gözde sulanma, göğüste daralma, yorgunluk gibi sorunlar yaşıyorsanız ve binadan çıktıktan sonra bu sorunlar ortadan kalkıyorsa siz de hasta bina sendromuna yakalanmış olabilirsiniz.
 -Bu konuda dünya sağlık örgütünün bir çalışması var mıdır? 
*Dünya Sağlık Örgütü nün raporlarına göre;günümüz insanı zamanının ortalama %70 ini iş, %20 sini ev ortamında olmak üzere yaklaşık %90 ını kapalı mekanlarda geçiriyor.uzmanlar; 'hasta bina sendromunu bazı binalarda yaşama veya çalışmayla geçici olarak orta-ya çıkan bir dizi mukozal,derideki bazı semptomlar ve genel semptomlar içermektedir.' diyor.çalışanların ve işçilerin semptomatik olarak hastalandıkları belirtilerek,sorunun kaynağının ya da sağlık sorunlarına neden olan binanın kendisi ya da burada verilen hizmetler olduğuna dikkat çekiliyor.
 -Hocam hasta bina sendromu yaşayan kişilerde meydana gelen belirtiler nelerdir? 
*Aşırı yorgunluk, göğüs sıkışması ve diğer bazı semptomlar olarak dört ayrı kategoriye ayrılıyor. bunlar deri,gözler,burun ve boğazda kuruluk, gözde sulanma veya burunda akıntı, göğüste daralma, tıkanlıklık, sıkışma hissi ve devamlı yorgunluk hissi,baş ağrı-sı ya da keyifsizlik olarak çeşitlenebiliyor. Kişi binayı terk ettiğinde, semptomlar ortadan kalkıyor.bu durum hastalığın bina ile olan ilişkisinin doğrudan göstergesi oluyor.
-Hocam sizce bu hastalığın sebepleri neler olabilir?*Binaların havalandırılma şekli ve sistemi*Hava kaynaklı kirleticiler*İş stresi, binaları saran mikroorganizmalar
-İlgili faktörleri açıklarmısınız?*Kişisel faktörler (cinsiyetinin kadın olması, bina hiyerarşisinde daha sıradan işçi konumunda olmak)*Bireysel faktörler (kağıt tozu, sigara dumanı, ofis tozu, bilgisayarların daha fazla kullanılması)
-Hocam böyle bir durumla karşı karşıya gelince ne yapmalıyız?*Kirlilik nedenlerinin ortadan kaldırılması*Havalandırmanın güçlendirilmesi*Havanın temizliği, solunan havanın kalitesinin arttırlması*Sürekli eğitimin sağlanması, ortamda bulunan bireylerle iletişimin geliştirilmesi 
-Hocam bu tatlı sohbet ve bilgileriniz için çok teşekkür ederim. 
Özel Meltem Hastanesi
DUYGU TOKUR
NÖROLOJİ BÖLÜMÜ
BİREYSEL HASTA REHBERİ
Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:16/02/2010
Okunma Sayısı:12947
Soru sor