Günümüz hastalığı kansızlık tedavi edilebilir

Günümüz hastalığı kansızlık tedavi edilebilir
Dünyada neredeyse %30'luk bir kısmın karşılaştığı ve ciddiye almadığı kansızlık durumu kişiyi gündelik yaşamda oldukça kötü etkiliyor. Bu hastalık için çareyi sadece demir haplarında görmek büyük bir yanlışlıktır. Oysa kansızlık bazı ciddi hastalıkların da habercisi konumundadır. Kansızlık için gerekli tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Aksi halde bilinçsizce alınacak ilaçların hiçbir etkisi olmayacak ve hastalık hali devam edecektir. Kansızlığın Nedenleri
Kansızlık diğer adıyla anemi, bazı belirtileri ile kendini açığa çıkarır. Örneğin sağlıklı beslenmeme kansızlıkta büyük rol oynar. Vücudun gereksinim duyduğu besinler alınmaz ise kansızlık kendini belli eder. Kan yıkımındaki artış da kansızlık sebebidir. Her gün yaklaşık 250 milyon alyuvar dalakta parçalanarak yok olmaktadır. Bu şekilde her gün yok edilen alyuvar sayısı kadar yeni alyuvarlar üretilerek dolaşıma aktarılır. Ömrü ortalama 120 gün olan bir alyuvar öldüğü takdirde onun içersinde olan demir yeni bir alyuvar yapımı için kullanmaktadır. Kan yapımında kullanılan vitamin ve elementler yeterli değilse yıkım ve yapım dengesi bozulacaktır. Bu şekilde anemi yani kansızlık ortaya çıkar. Demir, B12 vitamini, folik asit eksikliği aneminin bir diğer sebebidir.
kansızlık tedavisi

Kansızlığın Belirtileri Nelerdir?
Kansızlık belirtileri ile kendisini açık şekilde kendini belli eder. Hemen yorulma, baş dönmesi, halsizlik, nefes alıp vermede zorlanma, çarpıntı, iştahsızlık, yüz göz ve avuç içerisinde solgunluk, üşüme, dikkat toplamada güçlük çekme gibi belirtileri vardır. Demir eksikliğinden meydana gelen kansızlık vakaların çoğunda belirti görülmez. Ancak yapılan kan tahlilleri sonucunda teşhis konulabilir. Kansızlık ilerlemiş bir durumda ve şiddetli ise yorgunluk, iştahsızlık, solukluk, kabızlık gibi durumlar kendisini belli eder. Fiziksel bir etkinlik sırasında meydana gelen çarpıntı, nefes almada güçlük çekme ve çabuk yorulma rahatsızlığın şiddetine göre değişiklik gösterecektir.
kansızlık

Kansızlık (Anemi) Tedavisi Nasıldır?Bu gibi belirtiler ortaya çıkmış ise bir dahiliye yani iç hastalıkları uzmanına görünmek faydalı olacaktır. Kansızlık çeşidi ve altta yatan nedenine göre tedavisi değişmektedir. Örnek vermek gerekirse demir eksikliği gözlemlenen hastalarda yalnızca demir tedavisi ile sınırlı kalınmamalıdır. Demir eksikliğinin yeniden tekrarlanmaması için altta yatan sebepleri bulup o sebebin ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Doktor gözetiminde ilaçla tedavi başladıktan sonra hemoglobin düzeyi yavaş yavaş normale dönecektir. Fakat sıklıkla kemik iliğinde bulunan demir depolarını doldurmak maksadı ile tedavi 6-12 ay aksatılmadan devam edilmelidir. Uzman doktor ilaç tedavisi ile birlikte beslenme şekli için de öneriler verecektir. Doktor gözetiminde uygulanacak ilaç alımı ve diyet ile kan sayımı iki ay içerisinde normale dönmeye başlayacaktır.
Özel Meltem Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye) Bölümü doktorları kansızlık teşhis ve tanısı ile birlikte en etkin yöntemleri kullanarak hastalığı tedavi etmekte ve kişiyi bu sıkıntılı durumdan kurtarmaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:30/11/2013
Okunma Sayısı:14541
Soru sor