Görünmeyen tehlikelere dikkat

Görünmeyen tehlikelere dikkat

Önlemlerinizi Alın

Yatak, yastık, halı, oyuncak gibi evlerde sıklıkla kullanılan eşyaların üzerinde yaşayan ve gözle görülmeyecek kadar küçük olan akarlar, alerjik reaksiyonlara neden oluyor. İnsan, hayvan ve bitki gibi canlıların yaşadığı ortamlarda canlı artık ve döküntüleriyle beslenen, mikroskopla gözlenebilen akarlar, günlük hayatta en çok kullanılan eşyaların üzerinde yaşayarak sürekli çoğalıyor.

Akarların yastık, yorgan, halı, tüylü oyuncak gibi tekstil ürünlerinin üzerine bıraktıkları dışkıları da alerjik reaksiyonlara neden oluyor. Alerjik rahatsızlığı bulunan kişilerin baş düşmanı olan akarlar, gözle görülmediği için çoğu kez umursanmıyor. Vücuduyla baş kısmında bir çok tüy bulunan ve canavarı andıran görüntüsü sadece mikroskopla görülebilen akarlar, çok hızlı üremeleriyle de tehlikeli olabiliyor. Özellikle alerjik rahatsızlığı bulunan hastalarda uykuda solunumla akciğerdeki bronşlara ulaşan allerjen etkili akar dışkıları, alerjik reaksiyonu başlatarak kişinin hava yollarının daralmasına, gece öksürüğüne, hırıltılı, solunum ve nefes darlığına neden oluyor.

1 gram tozda 500 adet canlı yaşıyor

Yapılan araştırmalara göre, 1 gram ev tozu içinde 500 adeti canlı olmak üzere, yaklaşık olarak 19 bin akar bulunuyor. Akarların dışkıları da allerjen kaynak olarak tehlike oluşturuyor. Bir akar günde ortalama 20 kez dışkılıyor ve 100 akar bir haftada 2 mikrogram allerjen üretiyor. 1 gram ev tozunda 2 mikrogramın üzerinde akar allerjeni bulunması allerji gelişimi için risk faktörü ve 10 mikrogramın üzerinde bulunması ise astım atağı için risk faktörü olarak kabul ediliyor. Akarların varlığını sürdürmesi için, insan deri döküntülerine, nem, ısı ve toz tutan ev eşyaları gerektiğinden, uzmanlar bu konuda önlemler alınması gerektiğini söylüyor.

Alerjik şikayeti olanlar ne yapmalı?

Alerjik şikayetleri kontrol altına alan birçok ilaç geliştirilmesine rağmen alerji tedavisinin sadece ilaçlarla mümkün olmadığını belirten uzmanlar, Allerjenlerden sakınmanın ilaç tedavileri kadar önemli olduğunu vurguluyor. Hastanın neye karşı allerjisi olduğunu tespit etmek için allerji deri testleri yapılması ve gerekirse allerji aşıları ile tedavisinin mümkün olduğu belirtilmiştir.

Alerjik nezle ve alerjik astım gibi hastalıklarda şikayetlerini artıran en önemli faktörden biri olan akarlarla mücadele etmek için sıkça temizlik yapılması gerekiyor. Uzmanlar ise akarları önlemede sıkça yapılan temizliğin yanı sıra piyasadaki temizlik`sağlık robotlarını ve özel yapım anti'alerjik kumaşların yatak ve yastıklarda kullanılmasını öneriyor. Özel solüsyonlarla dezenfekte yapılması, giysi yatak ve diğer yatak takımlarının 55 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda yıkanması da öneriliyor. Sıcak ve nemli ortamlarda daha rahat çoğalabilen akarlar, tüylü eşyaların üzerinde insan deri döküntüleri ve diğer küçük atıklar ile beslendikleri için, alerjik rahatsızlığı bulunan kişilerin evlerinde bu tip tüylü eşyaların bulundurulmaması gerekiyor.

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:01/12/2005
Okunma Sayısı:10640
Soru sor