Endoskopi ünitesiyle hizmetinizdeyiz

Hastanemiz de yeni hizmet vermeye başladığımız endoskopi ünitesinde sindirim sistemi hastalıklarının teşhisi ve tedavisi için çalışmaktayız. Sindirim sisteminin ülser ve benzeri iyi huylu hastalıkları ile sindirim sistemi kanserlerinin ayırıcı teşhisinde, endoskopi en değerli metod olmaktadır.
Hastanemiz cerrahi ünitesinde tanısal ve tedavi amaçlı üst ve alt gastrointestinal sistem endoskopisi yapılmaktadır.

Endoskopi ünitesi;

  • Yeni sistem fujinon marka video gastroskop

  • Yeni sistem fujinon marka kolonoskop

  • Rekto sigmoidoskop ile aksesuarlarını ihtiva etmektedir.

Hasta yazılım programı, geniş arşiv kapasiteli, seçmeli görüntüleri basabilen özellikte olup, LDC monitör ve gigital printer ile destekjlenmiştir.

Endoskopi ünitesinde verilen tanı ve tedavi hizmetleri;

  • Üst GİS endoskopisi (panendoskopi) + (Gastroskopi)
  • Ağız boşluğu, yemek borusu, mide ve oniki parmak barsağını görüntüler
  • Alt GİS endoskopi
  • Rektoskopi: kalın barsağın son 30cminin muayenesi
  • Flexible sigmoidoskopi (sol kolonoskopi: kalın barsağın son 60-70cminin muayenesi
  • Kolonoskopi: kalın barsağın tamamının muayenesi


GASTROSKOPİ: Yemek borusu, mide ve oniki parmak barsağı hastalıklarının tanısında güvenilir bir yöntemdir. Ucunda kamera olan ince ve bükülebilir bir boru ile ağızdan girilerek inceleme yapılır. Midenin boş olması gerektiğinden, hastaların işlemden önceki 6-8 saatlik dönemde aç olmaları gereklidir.
Gastroskopi yardımıyla tanı konulabilen sindirim sistemi hastalıklarından bazıları şunlardır;

a) Reflü hastalığı:

Mide içeriği ve mide asidinin yemek borusuna ve bazen boğaza ulaşarak oluşturduğu klinik bir tablodur. Göğsün ortasında, mideden başlayıp boğaza kadar gelen yanma hissi ve ağza acı su gelmesi gibi belirtilerle kendini gösterir.

Ses kısıklığı, boğazda takıntı hissi, ağız kokusu, sebebi bilinmeyen öksürük gibi belirtileri de vardır.

b) Gastrit ve Duodenit:

Mide ve on iki parmak barsağının yangısıdır. Ekşime, yanma, ağrı ve kramp gibi belirtilerle kendini gösterir.

c) Ülser:

Mide ve on iki parmak barsağında gelişen yaralara verilen addır. Açlık ağrısı ve uykudan uyandıran ağrı, ülseri düşündürür.

Ülser hastalığının oluşmasında önemli bir etkisi olan Helicobacterpylorii mikrobunun taranması için yapılan hızlı üreaz testi (clotest, HP-fast test), gastroskopi ile mideden alınan küçük bir doku örneği ile yapılabilmektedir.

d) Kanser:

Yemek borusu, mide ve on iki parmak barsağı kanserlerinin tanısı için en güvenilir yöntem gastroskopidir.

e) Mide Kanaması:

Kan kusulması ( kırmızı renkte veya kahve telvesi şeklinde) mide hastalarının bir bölümünde görülür. Gastroskopi, hem mide kanamasına neden olan hastalığı gösterir hem de kanamanın durdurulmasına olanak sağlayan tedavi yöntemlerinin ( injeksiyon tedavisi, skleroterapi, gold prob. Vb.)

KOLONOSKOPİ: Ucunda kamera olan ince bükülebilir bir boru ile makattan girilerek kalın barsağın ve ince barsakların kalınbarsağa yakın son kısımlarının görüntülenmesi işlemidir. Kolon (kalın barsak) kanseri tanısında, polip gibi kalın barsak kanseri öncü lezyonlarının saptanıp alınmasında, ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi kalın barsağın iltihabı hastalıklarında tanı ve takipte kullanılır.

Üst GİS endoskopisi muayenesine gelen hastaların 5 saat müddetle aç olmaları, hiçbirşey yiyip içmemiş olmaları gerekmektedir. Bu muayene öncesi, hastaya öğürme refleksini azaltmak ve lokal uyuşturucu etkisi için sprey sıkılmaktadır. Bazı hastalar damardan ilaç verilerek sedatize edilmektedir. Rektoskopi yapılacak hastaların sabah hafif kahvaltı etmelerinde sakınca yoktur. Muayeneden yarım saat önce makattan lavman verilerek barsak boşaltılır ve hastaya damardan ilaçlar verilerek muayenesi yapılır. Muayeneden sonra kısa süre dinlendirilip yazılan sonuç raporu verilerek gönderilir.

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:05/03/2007
Okunma Sayısı:11073
Soru sor