Diyabet hastaları için beslenme önerileri 

Diyabet hastaları için beslenme önerileri 

Diyabeti en çok artıran faktörlerin başında düzensiz beslenme ile birlikte gelen obezite yatmaktadır. Toplumda şeker hastalığı olarak bilinen  diyabet önlemleri alınmadığı takdirde ciddi boyutlarda sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Diyabet hastası olan kişilerin alanında uzman doktorlar tarafından oluşturulan diyet programları ile beslenme yolunda gitmesi gerekmektedir. Meltem Hastanesi'nden Diyetisyen Rabia Gül Kepekçi şeker hastalığında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bize bilgiler vermektedir.

Diyabet Nedir, Etkileri Nelerdir?

Pankreasın salgıladığı insülin hormonunun yetersiz kalması sonucunda kan şekerinin aşırı artması durumuna diyabet (şeker hastalığı) denir. Gerek aşırı kilolar gerekse hareketten, spordan uzak yaşam ve genetik faktörler ilerleyen yaşlarda insanlarda tip 2 diyabetin görülmesine neden olmaktadır. Eğer diyabet zamanında kontrol altına alınmaz ve tedavi edilmez ise kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği, gözlerde katarakt, sinirlerin hasar görmesi ve ayak enfeksiyonları gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Bu hastalıkla mücadele etmek için en önemli şey belirli bir beslenme programı dahilinde hastanın hayatına devam etmesidir. Hastalık konusunda bilinçlenmek ve şeker hastalığı olduğu halde düzenli olarak yaşamayı öğrenmek hastalıkla mücadelede çok önemli bir etkendir.

Şeker Hastalığı Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Su kullanımına dikkat edilmelidir. Diyabet hastaları günde en az iki ila üç litre su içmesi gerekmektedir.
  • Diyabete karşı duyarlı ürünlerin zararı göz ardı edilmemelidir. Özellikle şeker içerikli gıdalar tüketilirken diyetisyen tavsiyesi alınmasına dikkat edilmelidir.
  • Şeker hastası olan kişilere yemek hazırlanırken, hazırlanış şekillerine dikkat edilmelidir. Bu hastaların tüketeceği besinlerdeki kalori miktarları ve bu kalori miktarlarının içerisindeki protein karbonhidrat ve yağ miktarları makul oranlarda olmalıdır. Yağlı yiyeceklerin zararlarından kaçınmak için haşlama veya ızgara yemekler tercih edilmelidir.
  • Beyaz ekmek, pirinç, havuç, patates gibi kandaki şekeri hızlıca yükseltebilen yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Öğünlerde ekmek çeşitlerinden tam buğday, kepek ya da çavdar ekmeği tercih edilmelidir. Yemeklerin yanında salata ilavesi olmalıdır. Meyveler tüketilirken kabuklarının soyulmadan yenmesine dikkat edilmelidir.
  • Diyabet hastalarında öğün planlaması yapılmalıdır. Üç ana üç ara olmak üzere ortalama 6 öğün uygulaması yapılmalıdır. Öğün saatlerine mutlaka dikkat edilmeli, aralıklarda ise en fazla 2 buçuk saat boşluk olmalıdır. Diyabet hastaları mümkün olduğu kadar ideal kiloda olmalıdır. Fazla kilolar var ise bunlardan kurtulmak şeker hastalığında mücadelede en önemli yöntemdir.
  • Diyabet hastaları içerisinde şeker bulunan yiyeceklerden mutlak suretle uzak durmalıdır. İlaç kullanmak şekerli yiyecekleri tüketebiliyor olmak anlamına gelmez. Diyabet kronik bir hastalık olduğu için sürekli ilaçlar ve diyet programlarıyla kontrol altında tutulmalıdır. Toplumda yanlış olarak bilinen organik bal veya organik pekmez gibi gıdaların şeker hastalığında olumsuz etki yaratmayacağı düşüncesidir. Bu besinler her ne kadar organik olsa da içerisinde şeker barındırdıkları için diyabet hastalarında kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir.
  • Son olarak her diyabet hastası hastalığın farklı bir evresinde bulunabilir bu yüzden uygulanabilecek diyet programı da hastaya özel olmalıdır. Diyabet hastası olan kişiler bu programı hayatının bir parçası olarak düşünmeli ve ömür boyu uygulamalıdır.
Güncelleme Tarihi:19/04/2024
Yayınlama Tarihi:06/02/2018
Okunma Sayısı:1218
Soru sor