Çocuklarda kepçe kulak tedavisi şimdi çok kolay

Çocuklarda kepçe kulak tedavisi şimdi çok kolay

Kepçe Kulak dediğimiz kulak deformesi, çocuklarda psikolojik sorun yaratabiliyor. Özellikle ilkokula başlamadan önce bu ameliyatın mutlaka yapılması gerektiğini söyleyen Özel Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Gökalp Dizdar konu ile ilgili ebeveynleri oldukça ilgilendiren açıklamalarda bulundu.

Bu durumun doğuştan meydana geldiğini söyleyen Dr. Dizdar bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak için ebeveynlerin acele etmeleri gerektiğinin altını çiziyor. Dr. Dizdar: “Kepçe kulak sorunu dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Bazı aileler bu durumu görmezden geliyorlar. Oysa çocuklarının ilerideki sosyal yaşamını ne denli olumsuz etkilediklerinin farkında değiller. Çocuk, henüz okula başlamadan 5-6 yaşlarında bu operasyona girmelidir. Yeni yöntemler ile şimdi kepçe kulak ameliyatı her zamankinden daha hızlı ve daha sağlıklı yapılıyor.” dedi.

Kepçe Kulak Nedir?

Bu genetik rahatsızlığın doğuştan kulak kepçesinin hiç gelişmemesi ya da doğum esnasında meydana gelen semptomlar olduğunu belirten Dr. Dizdar bu sorunu ortadan kaldırmak için iki teknik kullandıklarını belirtti. Dr. Dizdar: “Kulak kepçesi ile ilgili en çok rastlanan sorunlardan birisi kulak deformesidir. Kulakta bulunan Y şeklindeki kıvrımın yetersiz gelişimi ve öne doğru fazlaca kıvrık şekilde gelmesi ile bu problem ortaya çıkar. 

“Kulak kepçesi çocukta 5 yaşına kadar gelişimini tamamlar. Bu nedenle bu yaştan sonra ameliyat edilmesi uygun düşecektir.” Diyen Dr. Dizdar sözlerine şöyle devam etti: “Okul hayatına başlamadan hemen önce yapılabilecek bu ameliyat için 5-6 yaş kritik yaşlar diyebiliriz. Çünkü bu yaşlarda bu sağlık sorunu ihmal edilirse çocuğun okul ve sosyal hayatı adeta bir kabusa dönüşebilir. Arkadaşları arasında alay konusu haline gelen çocuk toplumdan uzaklaşma eğilimi gösterir. Bu psikolojik sorun ile çocuk ileriki yaşlarda çok daha büyük problemlerle yüzleşmek zorunda kalır.”

Kepçe Kulak Ameliyatında Doğru Açı Önemlidir  

Operasyon sürecini ise Dr. Gökalp Dizdar şu şekilde anlattı: “Kulak arkasından yaptığımız bir kesi ile kıvrımın oluşturulacağı kıkırdak zayıflatılıyor ve kalıcı dikişler ile şekil veriliyor. Bu şekilde kulak arkaya doğru yatırılmış ve baş ile doğru bir açıya getirilmiş oluyor. Temel olarak yaptığımız uygulama bu. Ancak işlem esnasındaki duruma göre kıkırdaktan parça alımı gibi ek uygulamalar da gerekebiliyor.

Kulak arkasındaki kesi ile bir miktar cilt çıkarılarak operasyonu bitiriyoruz. Kesi ile yaptığımız operasyonlar ortalama 1,5 saat sürmektedir. Ameliyat sonrası ise hastamızın hastanede kalmasını gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Hemen taburcu olarak hayatına kaldığı yerden devam edebiliyor. Ameliyat ağrısız bir şekilde yapılmaktadır. Hasta ne olup bittiğini anlamadan bitirilmektedir. Dikişler kulak arkasından olduğu için herhangi bir iz söz konusu değildir. 3-4 gün ardından hasta gündelik yaşamına hızlı bir şekilde dönmektedir.“

Kepçe kulak ameliyatının estetik bir ameliyat olduğunu dile getiren Dr. Dizdar: “Bu ameliyatın estetik açıdan önemli olduğunu unutmamak gerekir. Keza bu ameliyatta dikkat edilmesi gerekilen en önemli husus kulağın doğru bir açı ile şekillendirilmesidir. Kafa ile oluşturulan açının çok titizlikle yapılması gerekir. Dışarıdan görüntünün düzgün olması önemlidir. Şayet doğru açı ile yapılmazsa ameliyattan istenen sonuç alınamayabilir. O nedenle bu operasyonu tıpkı diğer estetik ameliyatlarda olduğu gibi işinin ehli bir doktor ve uzman ekip dahilinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.” dedi.

Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:22/03/2016
Okunma Sayısı:11605
Soru sor