Çocuklarda inmemiş testis kısırlık ve kansere neden oluyor

Çocuklarda inmemiş testis kısırlık ve kansere neden oluyor
Günümüzde erkek çocuklarda sık görülen bu önemli konuda erken tanının önemine vurgu yapan Özel Meltem Hastanesi Çocuk Cerrahı Op. Dr. Baycan Özçelik ileride yaşanması olası ciddi sorunların bu erken tanı ile önüne geçilebileceğine vurgu yapmaktadır. Peki inmemiş testis nedir, neden olur? İnmemiş testisi Dr. Özçelik şöyle tanımlıyor; 'Normal doğmuş bir erkek çocukta testislerin skrotum yani torbalar içinde olması gerekir. Yapılan muayene sonucunda testisler şayet bu skrotum dediğimiz torbalar içinde saptanamazsa biz bu duruma inmemiş testis diyoruz.' demektedir. Günümüz erkek çocuklarında oldukça sık karşılaşılan bir durum olduğunu belirten Op. Dr. Özçelik bu durumun tedavisi olduğunu ve ileride büyük sorunlar yaşamak adına erkenden tedavi sürecine girilmesi gerektiğini söylemektedir.

İnmemiş Testisin Oluşma Sebepleri Nelerdir?

Op. Dr. Özçelik inmemiş testisin oluşma sebeplerini şöyle anlatıyor; 'Anne gebeliğinin sekizinci haftasında testisler çocuğun karnının içindedir. Gelişmek üzere olan böbreklerin hemen altında oluşmaya başlarlar. Çocuğun gelişimi sırasında böbrekler yukarı doğru çıkar ve normal olarak da testisler aşağı doğru kasık kanalının girişine doğru yer değiştirirler. Anne gebeliğinin yedinci ayına kadar burada nüfus eden testisler salgılanan hormon ve bazı faktörlerin etkisiyle yeniden harekete geçerler ve kasık kanalından içeriye doğru girer. Böylelikle doğumdan hemen önce torbaların içine yerleşmiş olur. Yukarıda değindiğimiz bu yer değiştirmede herhangi bir duraklama olması durumunda inmemiş testi mevzusu ortaya çıkar. Bu inişin sağlıklı olabilmesi için anneden ve çocuktan salgılanan bazı hormon ve faktörlerin varlığına gereksinim duyulur. Bunların yetersiz düzeyde salgılanması testislerin inişlerini tamamlayamamasında en önemli etkenlerden biridir.'
İnmemiş Testis Nasıl Anlaşılır?
'Bu durumdaki çocuklarda testisin bulunması gereken yer boştur.' diyen Op. Dr. Özçelik 'Eğer tek taraflı inmemiş testis durumu var ise dışarıdan bakıldığında iki torba arasında büyük farklılık gözlemlenir. İki taraflı inmemiş testis durumunda, yeterli gelişme olmadığından her iki torbanın da yassı olduğu görülür. İnmemiş testis sağ tarafta sıklıkla görülmektedir. Nadiren iki tarafta görülür.' demektedir. 'Ayrıca inmemiş testis şayet yerinde değil ise karın içinden skrotumun girişine dek hemen her yerde bulunabilir. Genellikle bulunduğu yer ise kasık kanalının çıkış noktasıdır.' şeklinde eklemektedir.
'Çocuklarda bu durumu ilk fark eden anne olacaktır.' diye belirten Dr. Özçelik kasık bölgesinde fark edilecek anormallikler dahilinde önce bir aile hekimine gidilmesinin ardından saptanacak tanılar dahilinde mutlaka bir çocuk cerrahına başvurulması gerektiğinin altını çiziyor. Dr. Özçelik sözlerine şöyle devam ediyor; 'Eğer testis karın içerisinde değil ise çocuk cerrahı tarafından yapılan fiziksel incelemede testis mutlaka saptanır. Bazı durumlarda testis kanala girmeyip karın içinde kalmış olabilir. Bu durumda bazı görüntüleme yöntemleri kullanılarak testis saptanabilir.' demektedir.
İnmemiş Testis Tedavisi 
'İnmemiş testiste tedavi yöntemi cerrahi yolla testislerin olması gereken yere indirilmesi şeklindedir.' diyen Dr. Özçelik; 'Öncelikle inmemiş testisin bulunduğu kasık bölgesinden küçük bir kesi yapılarak işleme başlanır. Testis bulunur ve çevresinde bulunan, inmesini engelleyen dokulardan ayrıştırılır. Sonrasında skrotumun yani torbaların içinde hazırlanan bir bölüm içine yerleştirilir. Her testis kolaylıkla indirilememektedir. Burada önemli olan nokta testite gelen damarların uzunluğudur. Şayet bu damarlar yeteri kadar uzun değilse o zaman getirilebildiği yere kadar testisin indirilmesi gerekir.' demektedir.
Testis karın içerisinde nüfuz etmiş ise tanısal laparoskopi ile testisin varlığı ve yerinin belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Özçelik; 'Sonrasında uygun bir yöntem ile indirilme işlemi uygulanır. Fakat unutulmamalıdır ki karın içerisine nüfuz etmiş testislerin indirilmesi bir o kadar zordur.' şeklinde eklemektedir.
Ameliyat Neden Önemlidir?
İnmemiş testisin muhakkak erken yaşlarda tespit edilip tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Özçelik inmemiş testisin ileride kısırlık yani infertilite'ye yol açtığını belirtmektedir. 'İleri yaşlarda sperm sayısında azlık (azospermi) görülme olasılı oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra testis kanseri hastalarının yüzde 10'luk bir diliminde inmemiş testis durumu saptanmıştır. İnmemiş testis durumu olan fakat gerekli müdahalenin zamanında yapılmadığı hastalarda, özellikle 30-40 yaş aralığında kanser riski oldukça fazladır. İnmemiş testis olan hastalarda ayrıca kasık fıtığı görülme oranı da oldukça fazladır.' demektedir.
Ameliyat Ne Zaman Olunmalıdır?
İnmemiş testiste ameliyatın önemini vurgulayan Op. Dr. Özçelik 'Çocuk cerrahı kontrollerini erkenden yapmalıdır, inmemiş her testis için cerrahi bir müdahaleye gerek yoktur o nedenle cerrahın tespitleri önemli olacaktır' demektedir. Bir erkek çocukta doğumdan hemen sonra inmemiş testis tespit edilirse hemen bir cerrahi müdahaleye gerek olmadığını belirten Dr. Özçelik 'Günümüzde yapılan çalışmalar neticesinde inmemiş testis ameliyatı için 1 yaşına kadar beklenmesinin uygun olduğu saptanmıştır. 1 yaşına kadar çocuk gözlemlenir ve 1 yaşına kadar testis yerine inmemiş ise fazla vakit kaybetmeden cerrahi müdahale ile testis yerine indirilmelidir.'demektedir. Bu cerrahi müdahalenin sadece bir günde yapıldığını ve çocuğun aynı gün taburcu edildiğini belirten Dr. Özçelik; 'Ayrıca bazı özel durumlarda HCG hormonu ile ameliyata gerek olmadan testislerin normal yerlerine inmesi sağlanabilmektedir.' demektedir.
Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:30/08/2013
Okunma Sayısı:13657
Soru sor