Çocuklarda ağız kokusu neden olur?

Çocuklarda ağız kokusu neden olur?

Çocuklarda sıklıkla karşılaşılan bir durum da ağız kokusudur. Aileler çocuklarındaki bu kokunun normal bir durum mu yoksa sağlıksal bir problem mi olduğu konusunda çoğu zaman kafa karışıklığı yaşayabiliyorlar. Özel Meltem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hilda Keykubad akla takılan bu soruları cevapladı. 

Çocuklarda fizyolojik ağız kokusunun görülmesinin en sık nedenlerinden birisinin midedeki gazlar ve dildeki bakterilerden kaynaklanabileceğini söyleyen Dr. Keykubad, bunun önüne geçmek için sık bir şekilde diş fırçalanmalı, ağız gargara yapılmalı, karanfil ya da tarçın veya mentollü sakız çiğnenmelidir dedi. Uzun süre aç kalmanın da ağız kokusu yaptığının altını çizdi.

Ancak işin patolojik yönü vardır ki son derece önemlidir. Bu sorunun patolojik yönden en büyük tetikleyicisi geniz eti büyümesi ve sinüzittir. Sık boğaz enfeksiyonu geçiren, gece horlayan ve boğazında takılma hissi yaşayan çocuklarda geniz eti büyümesine rastlanır. Şayet çocukta sık baş ağrısı, sık öksürük ile birlikte ağız kokusu görülüyorsa sinüzit olma ihtimali yüksektir. Bununla birlikte kulağı sık ağrıyan, kulakta akıntısı olan çocukta dış kulak enfeksiyonu olma olasılığı vardır.

Diş eti enfeksiyonlarının, çürük dişlerin de kötü ağız kokusu yaptığını belirten Dr. Keykubad “Bacaklarında ağrılar olan, sık diş eti iltihabı geçiren ve ağzı kokan çocukta kanser riski de olabilir.” dedi. Geceleri çocukta ağızdan salya geliyorsa, diş gıcırdatıyorsa veya makat bölgesini sık kaşıyorsa bununla beraber meydana gelen ağız kokusu kıl kurdunun habercisi olabilmektedir. Bununla birlikte çocuk sık burnunu kaşıyorsa alerjik rinit, sık gözlerini kaşıyorsa alerjik konjonktivit olabilmektedir.

Ağız Yarası ve Vitamin Eksikliği

Bazı çocuklarda ağız kokusunun vitamin ve demir eksikliğinden meydana gelebileceğini söyleyen Dr. Keykubad, “D vitamini, B12, çinko eksikliğinden meydana gelen ağızdaki yaralar kokuya sebep olabilir. Ayrıca Behçet hastalığı ile ağızda oluşabilecek travmalar da kokuya neden olur.” dedi.

Ağzı kokan bir çocukta sık karın ve göğüs ağrısı yaşanabileceğini söyleyen Dr. Keykubad, yemek yedikten sonra yemek borusunda yanma, yemek yedikten sonra boğazına acı su geliyorsa reflü hastalığı ile karşı karşıya kalmış olabilir diye ekledi. Aynı şekilde bunun mide ülseri de olabileceğini söyleyen Dr. Keykubad midedeki yanmalar ve acıma hissinin buna bağlı olabileceğini belirtti.

Bunun gibi pek çok sebebin ağız kokusuna neden olabileceğini söyleyen Dr. Keykubad, “Çocuk şayet katı gıdaları rahat yutuyor, ancak sıvı gıdaları yutmada sorun yaşıyorsa yemek borusunun alt kısmında bir genişleme söz konusudur ki biz bu hastalığa akalazya diyoruz.” dedi.

Ateş, Öksürük ve Yutkunmada Güçlük Varsa Dikkat

Özel Meltem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hilda Keykubad ağız kokusu ile ilgili bulgulara şu şekilde devam etti: “Şayet genç bir kız ağız kokusu yaşıyorsa, saçlarını yutma gibi durumları varsa trikobezoar denilen midede kitle dediğimiz olay olabilir. Yine aynı şekilde ağız kokusu olan bir çocukta çiğ yenmeyen sebzeyi yeme gibi durumları olmuşsa fitobezoar denilen midede kitle oluşmuş olma ihtimali vardır. Şeker hastalığı ile karşı karşıya gelmiş çocukların ağzında aseton kokusu gibi bir koku olur. Şayet çocuk böbrek yetmezliği ile karşı karşıya ise genellikle ağzında balık kokusu meydana gelir.” dedi.

“Eğer karaciğer yetmezliğine neden olan metabolik hastalıkardan biri mevcutsa genel olarak ağızda küf kokusu, bozulmuş kan kokusu oluşur” diyen Dr. Keykubad dizanteri, kızıl, kızamık, zattüre gibi durumların da ağızda kötü kokuya neden olabileceğini söyledi.

Çocukta 4-5 gündür düşmeyen bir ateş varsa, dudakları kızarmış ağzında pis koku varsa kawasaki denilen hastalığa yakalanmış olabilir diyen Keukubad “ Bununla beraber ayak eklemleri şişen ve beraberinde ateşi yükselen bir çocukta ağız kokusu akut romatizmal ateş nedeniyle olabilmektedir. Gözlerinde ve ağzında kurumalar gözüken bir çocukta Sjögren sendromu gözlemlenebilir. Baş dönmesi, baş ağrısı, tek taraflı gözde görme bulanıklığı ve ellerde uyuşma ile birlikte ağız kokusu yaşayan çocukta ise Multiple Skleroz hastalığı bulunabilir.” dedi.

En doğru teşhisin ancak uzman bir doktorun koyabileceğini söyleyen Dr. Hilda Keykubad bu gibi durumlarda mutlaka bir uzmana görünmesi gerektiğini söylüyor. Bu şekilde en uygun teşhis konulup en uygun tedavi yöntemi ile hastalığın kaynağı bulunup ortadan kaldırılabilir.

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:11/03/2016
Okunma Sayısı:19553
Soru sor