Çocuklara nörogelişimsel testler mutlaka yaptırılmalıdır

Çocuklara nörogelişimsel testler mutlaka yaptırılmalıdır
Çocuklara belirli yaş aralıklarında bazı özel zeka testleri yaptırılmalıdır. Günümüzde bilinçli ebeveynlerin sıklıkla yaptırdığı bu testler artık bir zorunluluk halini almıştır. Bu testler ile çocuğun bedensel ve zihinsel gelişiminin takibi kolaylıkla yapılmaktadır. Bu test pek çok farklı yöntemle yapılmaktadır. Test çocuk hangi yaş aralığında ise ona göre yapılır. 2,5 ila 12 yaş arasındaki çocuklara uygulanan test Peabody resim-kelime testidir. Resimlerle kelime gelişimini kavramayı amaçlar. Bu testte çocuk kendisine söylenen kelimeye uygun olan resmi bulup numarasını söylemesi veya resmi göstermesi istenerek uygulanan bir yöntemdir. Gelişim Testinde Resim ve Figür Kavramları
Gessel gelişim figürleri dediğimiz test 2,5 ila 6 yaş arasındaki çocukların gelişimsel olarak değerlendirilmesini amaçlar. Belirli davranışların varlığı ve yokluğuna bakılır. Gessel gelişim testi ile bebeğin gelişim yaşı ve zeka yaşı belirlenmektedir. Koppitz insan çizimi testi 5 ila 12 yaş aralığındaki çocukların duygusal ve gelişimsel olarak değerlendirmeyi hedefine alır. Testin sonucunda çocuğun yaşadığı duygusal sorunlar ve zeka düzeyi belirlenmektedir.
zeka testi

Bender Gestalt Görsel Motor Testi dediğimiz test ise 5-10 yaş aralığındaki çocukların görsel motor algısını ölçme amaçlı yapılır. 9 geometrik şeklin kopya edilmesi ile uygulanan test öğrenme bozukluğu tanısında görsel algılama bozukluklarını belirlemek için uygundur. Sözel bellek süreçleri nöropsikoloji testi anlık bellek kısa ve uzun süreli bellek ölçme amaçlı yapılır. Sözel ve görsel dikkate yönelik soruların performans sonuçları ile bellek süreçleri hakkında nörolojik değerlendirmeleri kapsar. Bu testler ile birlikte çocuğun gelişiminde olumsuz bir etkenin seyredip seyretmediği anlaşılmaktadır. Tüm dünyanın uyguladığı bu testler çocuk gelişimi açısından oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Herkesin çocuğun gelişim çağlarında çocuklarını bu testlere tabi tutması gereklidir. Bu şekilde sağlıklı bir büyüme süreci olacaktır. Özel Meltem Hastanesi Psikolojik Danışmanlık bölümü uzman psikoloğu bu testleri başarılı bir şekilde uygulayarak çocuğun büyüme sürecinin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlamaktadır.
Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:06/02/2014
Okunma Sayısı:11151
Soru sor