Çocuğunuza zeka testi yaptırdınız mı?

Çocuğunuza zeka testi yaptırdınız mı?
Uzmanlar belirli yaş aralıklarında çocukların bazı zeka ve gelişimsek testlere sokulmansın yerinde olduğunu belirtiyorlar. Günümüzde oldukça yaygın hale gelmiş olan bu testler çocuğun zihinsel ve bedensel gelişiminin takip edilmesi açısından önemlidir.Günümüzde bilinçli ve çocuğuna değer veren anne babalar çocuğun gelişimsel sürecini takip etmek ve sağlıklı bir birey yetiştirmek amacıyla çocuklarına belirli yaş aralıklarında bu testi yaptırmaktadırlar. Uygulanacak zeka testi pek çok farklı yöntemle yapılmaktadır. Çocuk hangi yaş aralığında ise ona uygun teste tabi olur.2,5-12 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan test Peabody yani resim-kelime testi, resimler vasıtasıyla çocukta kelime gelişimini amaçlamaktadır. Bu testte çocuk kendisine söylenen kelimeye uygun resmi bulur, numarasını söyler veya resmi gösterir. Bu şekilde ilerleme kaydedilir.

Gelişim Testindeki Adımlar

Gessel gelişim figürleri testi 2,5-6 yaş aralığındaki çocukları gelişimsel olarak değerlendirme üzerine yapılmaktadır. Bu test ile belirli davranışların varlığı ya da yokluğu belirlenir. Bu test sonucunda bebeğin gelişim yaşı ve zeka yaşı belirlenir. Koppitz testi ise insan çizim testidir. 5-12 yaş arasındaki çocukları duygusal ve gelişimsel olarak değerlendirme amaçlı yapılmaktadır. Test sonucu ile çocuğun yaşadığı duygusal problemler ve genel zeka düzeyi belirlenir.
zeka testi

Bender Gestalt Görsel Motor Testi
ise 5-10 yaşlarındaki çocukların görsel motor algısını ölçmek için yapılmaktadır. 9 geometrik şekil kopya edilerek uygulandığı test öğrenme bozukluğu, görsel algılama bozukluğunu belirlemek maksatlı uygulanır.

Sözel bellek
süreçleri nöropsikoloji testi anlık bellek, kısa ve uzun süreli bellek ölçme amacıyla yapılır. Görsel ve sözel dikkate yönelik soruların performans sonuçları ile bellek süreçleri hakkında nörolojik değerlendirmeler yapılır. Özel Meltem Hastanesi Psikolojik Danışmanlık bölümü Uzman Psikoloğu çocuklara yönelik zeka testlerini gerçekleştirerek çocukların öğrenme-beceri yetilerini sağlıklı bir şekilde kazanmasını sağlamaktadır.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:02/01/2014
Okunma Sayısı:10616
Soru sor