Çocuğunuza gelişim tarama testini mutlaka yaptırın

Çocuğunuza gelişim tarama testini mutlaka yaptırın
0-6 yaş arasındaki çocuklara uygulanan Denver II Gelişim Tarama Testi tüm dünyada oldukça yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. İnce motor dediğimiz beceriler sıkma, tutma, kavrama, el-kol koordinasyonu gibi yetilerdir. Kaba motor dediğimiz beceriler ise yürüme, koşma, atlama, zıplama gibi yetilerdir. Dil becerileri konuşma ile ilgili becerilerdir. Sosyal beceri-öz bakım becerileri ise kendi kendine yetebilme, kendi işini halledebilme yetileridir. Bu gibi yetilerin uygun bir şekilde gelişip gelişmediğini ise Denver II testi ile kontrol etmek mümkündür. Denver II gelişim tarama testi uygulanması esnasında çocuğun yaş çizgisinin doğru çizilmesi çok önemlidir. Bu nedenle teste geçmeden önce anneye veya çocuğu tanıyan çok iyi birine tanıyan birine tam doğum tarihi sorulur. 2 yaşın altındaki çocuklara eğer erken doğum var ise bu süre hesaplanarak takvim yaşından erken doğduğu süre çıkarılır. Çocuğun yaş çizgisi çizildikten sonra kendi yaşına en yakın olan üç maddenin en soldakinden başlanarak çocuğa temel bakım veren kişiye maddeler sorulmaya veya çocuğa yaptırılmaya başlanır. Çocuk veya ona bakan yetişkinden her alanda çocuğun yaşına uygun maddelerde `kalır cevabı alındıktan sonra test bitirilir.
çocuk gelişim testi

Denver II Gelişim Tarama Testi
10-15 dakika kadar kısa bir sürede gerçekleştirilir ve bu nedenden dolayı da oldukça sık tercih edilmektedir. Küçük çocuklarının dikkat süreleri kısıtlıdır bu nedenle testin önemini daha iyi anlamak mümkündür. Denver II gelişim tarama testi gibi bir çok çocuk üzerinde denenerek hazırlanmış çocuğun gerçek performansını en yakın sonuçları vermesi bakımından da öne çıkmaktadır. Bu test uzmanlık isteyen bir testtir ve uzman olan kişilerce yapılmalıdır. Bu konuda eğitim almamış kişilerce yapılacak test tam olarak doğru sonucu vermeyecektir, bu nokta önemlidir. Test öncesinde çocuğun karnının tok olması uykusunu almış olması yorgun ve hasta olmaması önemlidir. Bu tip durumlarda çocuktan tam olarak doğru bir sonuç almak mümkün değildir. Testi uygulayan kişinin çocukla yakın ilişki kurması da çocuğun test maddelerini yanıtlamaya direnç göstermemesi açısından önemlidir.

Denver II Gelişim Tarama Testi'nin Uygulanabileceği Durumlar Nelerdir?
Denver II gelişim tarama testi çocuğa bazı durumlarda uygulanır. Bunlar; algılamada gecikme veya güçlük, çocuğun zihin, beden ve duygusal gelişiminin yaşına uygun olup olmadığına emin olunmadığında, konuşmada bir güçlük var ise, dikkat eksikliği olduğu düşünülüyorsa, davranış bozukluğu görülüyorsa, yürümede gecikme söz konusu ise, yaşına uygun olan becerilerde sorun var ise, söyleneni yapma, komut uygulamada sorun yaşanıyor ise, öğrenme güçlüğü var ise bu test uygulanmaktadır. Özel Meltem Hastanesi Psikolojik Danışmanlık bölümü uzman Psikoloğu Denver II Gelişim Tarama Testi'ni başarıyla uygulamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:23/04/2024
Yayınlama Tarihi:09/01/2014
Okunma Sayısı:14048
Soru sor