Burun tıkanıklığı tedavisi ile rahat bir nefes alın

Burun tıkanıklığı tedavisi ile rahat bir nefes alın
Burun tıkanıklıklarının yeteri kadar önemsenmediğini belirten Özel Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz doktorlarından Op. Dr. Gökalp Dizdar, bu sorunun ilerlemesi dahilinde çocuklarda zeka gelişimini olumsuz yönde etkilediğini yetişkinlerde ise kalp rahatsızlıklarını tetiklediğini söylemektedir. Burun tıkanıklıkları ile ağızdan nefes alıp vermenin sıklaştığını ve bunun sağlık açısından zararlı olduğunu belirten Dr. Dizdar sözlerine şu şekilde devam ediyor; 'Vücudun kliması olarak nitelendirilen burun, koku alma işlevinin yanı sıra nefes alıp verme organıdır. Nefes alıp verirken burun içerisinde yan duvarlarda bulunan konka dediğimiz yapı havayı temizlemekte, nemlendirmekte ve ısıtmaktadır. Yazın havayı soğutan konkalar kışın havayı ısıtmaktadır. Aynı zamanda temizleme ve nemlendirme işlemini gerçekleştirmektedir.' demektedir.Neden Burun Tıkanıklığı Meydana Gelir?Burun tıkanıklığının pekı çok sebebi olabileceğini vurgulayan Dr. Dizdar; 'Burun tıkanıklığına sebep olacak sebepler geniz eti büyümesi, yaygın burun içi polipleri olabileceği gibi, burun kemiğinde kayma dediğimiz olay veya alt burun etleri yani konka dediğimiz yapının büyümesi, burun çatısında daralma olabilir. Bu sebepler tek tek veya birlikte burun tıkanıklığına sebep olabilmektedir.' demektedir.

Burun Tıkanıklığı Olan Hastalarda Görülen Semptomlar
Burun tıkanıklığı olan hastalarda görülen semptomları söyleyen Dr. Dizdar; 'Hasta devamlı ağız solunumu yapmak mecburiyetinde kalır ve tekrarlayan boğaz enfeksionlarına maruz kalır. Sabahları ağız kuruluğu meydana gelir. Horlama ve uyku bozuklukları oluşur. Akciğer ve kalp problemleri gelişir. Ayrıca hastanın psikolojik sorunlarının gelişimini de tetikler. Buna bağlı olarak hastalarda agresiflik görülür. Çocuklarda altını ıslatma problemi meydana gelir. Hastanın ses kalitesinde bozulma olur, burundan konuşma dediğimiz olay ortaya çıkar. Bunun yanında cinsel fonksiyon bozuklukları da görülmektedir.' demektedir.

Mutlaka Doktora Kontrolüne Gidilmelidir
Öncelikle burun tıkanıklığına neden olan durumun saptanması gerektiğini belirten Dr. Dizdar, doğru bir tedavi için doğru tanının altını çiziyor; 'Muayene sürecinde hastayı dinlemek, şikayetlerini iyi anlamak gerekiyor. Endoskop denilen eğilebilen ve yumuşak aletler sayesinde burundaki sorun daha iyi tetkik edilmektedir. Endoskop ile muayene bittikten sonra tomografi ya da burun içi basıncı ölçen özel cihazlarla burun tıkanıklığının sebepleri araştırılır. Bu aletler sayesinde kolaylıkta tanı koyulabilmekte ve buna göre tedavi seçeneği uygulanmaktadır.'

Burun Tıkanıklığı Tedavisi
Burun tıkanıklığı tedavisinde şayet bir alerji söz konusu ise ilaçlar ile tedavi edilebildiğini belirten Dr. Dizdar, şayet sorun daha büyük ise ameliyatın gerekebildiğinin altını çiziyor. Alerji ilaçlarının burun mukozasının şişliğini indirebildiğini söyleyen Dr. Dizdar; 'Günümüzde hava kirliliği, endüstriyel atıklar, egzoz gazları burun tıkanıklıklarına neden olabiliyor. İlaç tedavisinin yetmediği durumlarda bir sonraki aşamaya geçiliyor yani cerrahi ameliyat. Ameliyat ise korkulanın aksine günümüzde oldukça rahat yapılmaktadır. Burun ameliyatı için çok farklı teknikler kullanılmakla birlikte bunlardan en sık yaptığımız konka dediğimiz yapının içerisine bir tünel açmaktır. Hem mukozanın iç yüzünü hem de burun etinin yapıştığı kemik traşlanır ve boyutu küçültülür. Yüzde ve gözde şişikler meydana gelmez. Konkalarda mukozaların fazla olduğu durumlarda radyofrekans yöntemini de uyguluyoruz. İğneden yayılan radyofrekans enerjisi mukozaya iletilir ve ortalama üç hafta içerisinde mukozada büzülme gözlenir. Sinüzit, geniz eti, polip dediğimiz durumlarda endoskopik ameliyat ile burun tıkanıklığı tedavi edilmektedir. Günümüzde oldukça kolay bir şekilde ameliyat edilerek çözülen bu sorun için hastaların çekinmemesi gerektiğini belirten Dr. Dizdar; 'Bazı hastalar ameliyattan korkuyorlar oysa bu çok yanlış. Şu an kullandığımız yöntemler ile yaptığımız ameliyatlar hem oldukça kısa hem de hiçbir ağrı etkisi olmadan yapılmaktadır. İyileşme süreci de bir o kadar kısadır. Bu şekilde hasta korkarak ameliyatı ertelerse ileride çok ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalacaktır.' demektedir.
Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:04/11/2013
Okunma Sayısı:9860
Soru sor