Bebeklerde mide çıkışı tıkanması büyük tehlike

Bebeklerde mide çıkışı tıkanması büyük tehlike
Mide çıkışı tıkanması dediğimiz durum sindirilen gıdaların mideden ince bağırsağa geçtiği yerde meydana gelen tıkanma durumudur. Mide çıkışı tıkanması istatistiklere göre oldukça düşük oranda görülse de, bu rahatsızlık görülen bebeklerde büyük sağlıksal sıkıntılara yol açmaktadır. Nedeni tam olarak bilinmese de bu şekilde doğan bebeklerin ailelerinin %15`inde farklı kusurlar bulunmuştur. Bebek mide tıkanması ile dünyaya gelmiş ise belirtiler genellikle bebek 2 ve 3 haftalık olduğunda görülmeye başlar. Bebeklerde Mide Çıkışı Tıkanması Belirtileri Nelerdir?Bebekte görülen ilk belirtiler yediğini yemeği çıkarma, kusma ile birlikte nadiren kan da görülmektedir. Kusma normal olarak beslenme esnasında veya beslenmeden kısa bir süre sonra meydana gelmektedir. Fakat saatler sonra da bu kusma meydana gelebilir. Kusma durumundan sonra bebek yeniden kendini aç hissedebilir ve yemek ister. Mide çıkışı tıkanması yaşayan bebek bağırsaklarından çok az yiyecek geçtiği için çok az dışkılama yapar. Belirli bir süre sonra bebek zayıflamaya başlar, su kaybı görülür. Bebeğin gözleri içerisine çökmeye başlar, yanaklarda kırışıklıklar meydana gelir. Bu görünümle beraber bebek yaşlı bir insan gibi görünmeye başlar. Mide çıkışında tıkanma yaşayan bebek rahatsız görülebilir ancak çok büyük acı çekiyormuş gibi de gözükmez.
mide çıkışı tıkanması

Mide Çıkışı Tıkanması Teşhis ve TedavisiMide çıkışı tıkanması durumunda doktor öncelikle fiziksel muayene yapacaktır. Karın bölgesinde yapılan muayene ile mide kapısında bir sorun olduğunun belirlenmesi neticesinde teşhisi yapılır. Doktor muayenesinde böyle bir bulguya rastlamaz ise ultrasonografik muayene gerekebilir. Mide çıkışı tıkanması ile dünyaya gelmiş bir bebek, damardan sıvı gıda verildikten kısa bir süre sonra mutlaka ameliyata alınmalıdır.
mide çıkışı tıkanması ameliyatı

Mide Çıkışı Tıkanması Ameliyatı ve Sonrası
Mide çıkışı tıkanması ameliyatı bebeğe damardan beslenme yapıldıktan sonra uygulanır. Ameliyattan ortalama 6 saat sonra bebek ağızdan yemeğe başlayacaktır. Doktorun da takibi ile verilen gıda miktarı yavaş yavaş artırılmalıdır. Bebeklerin çoğu ameliyattan 2 gün sonra taburcu edilmektedir. Mide çıkışı tıkanması yaşayan bebeğin sağlığına kavuşma süresi teşhisin erken yapılması ve bebeğin genel durumuna bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Fakat genel olarak bu iyileşme süreci oldukça hızlı olmaktadır.Özel Meltem Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü uzman doktorları mide çıkışı tıkanması ameliyatını başarılı bir şekilde yapmakta ve bebeğin sağlığına yeniden kavuşmasına vesile olmaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:22/11/2013
Okunma Sayısı:17253
Soru sor