Bademcik ameliyatı hakkında en önemli 10 soru

Bademcik ameliyatı hakkında en önemli 10 soru

Her ne kadar önemsizmiş gibi gözükse de iltihaplandığında hayatı kabusa çeviren bademcikler, özellikle çocuklarda böbrek, kalp eklemlerini etkilemekte, büyüme geriliğine sebebiyet vererek ciddi rahatsızlıkların kapısını açmaktadır. Özel Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Gökalp Dizdar bu konuda merak edilen soruları yanıtladı.

Bademcik denen oluşum ağız içerisinde her iki tarafta da yer alan savunma mekanizmalarından birisidir. Bademciklerin görevi ağız içerisinden gelebilecek mikropları lokal savunma ile yok etmektir. Savunma hücrelerini üretmek olan bademcikler boyutları arttığı takdirde veya sık iltihaplanma gösterdiği zaman hayatı kabusa çeviren pek çok sancılı hastalığı ortaya çıkartmaktadır. Sürekli iltihaplanan bademcikleri çocuklarda büyüme geriliğine sebep olurken böbrek, kalp eklemlerini etkileyebilecek kronik hastalıklara da kapı açmaktadır. Tıkayıcı boyuta ulaştığında ise çocuklarda uyku apnesi (uyku esnasında solunumun kısa bir süre durması), ağız kokusu, horlama, agresyon, okuldaki başarıda gerileme, büyüme geriliği gibi pek çok olumsuz neticeye yol açmaktadır.

Bademcik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda tıkayıcı boyuta gelen bademcikler saptandığında uykuda nefes alamama, agresyon, ağız kokusu, okulda başarısızlık, büyüme geriliği gibi belirtilerin de kendisini gösterdiği görülür. 2 yılı takip eden veya en az 5 defa bademcik enfeksiyonu geçirmiş çocuklarda bademciklerin alınması gerekmektedir.

Bademcikleri En Erken Ne Zaman Almak Uygundur?

Bademciklerin koruyucu fonksiyonları vardır. Bu nedenle şayet özel bir durum yok ise 4 yaş altındaysa çocuğun bademciklerin alınması uygun değildir. Bu yaştan itibaren almak daha sağlıklıdır.

Bunlar Hangi Durumlardır?

4 yaşın altında bademciklerin alınması özel durumlara bağlıdır. Mesela çocuk yıl içerisinde 7 kez ateşli bademcik enfeksiyon geçirmiş ise alınmalıdır. Uykusunda nefes almasında güçlükler yaşanıyor ve bu hayatını olumsuz etkiliyorsa bademcik ameliyatı yapılmasında sakınca yoktur.

Ameliyat Nasıl Yapılmaktadır?

Çocuklarda bademcik ameliyatı genel anestezi altında yapılmaktadır. Çocuk tamamen uyutulur. Çocuk uykusunda olduğu için ağrı ya da acı hissetmez. Bu ameliyatın lokal anestezi altında yapılması hem çocuğun güvenliği hem de psikolojisi açısından olumsuzluklar doğurabileceğinden genel anestezi altında yapılmalıdır.

Thermal Welding Yöntemi Nedir? 

Günümüzde oldukça sık kullanılan yöntemlerden birisidir. Operasyon esnasında kanama olmaksızın bademcikler çıkarılabilmektedir. Her hasta için tek kullanımlık steril uçları olan özel bir aletle yapılmaktadır. Ağrının oldukça az olması ve kanama olmaması, dikiş yapılmaması gibi nedenlerle bu yöntem oldukça avantajlı bir konumdadır.

Bademcik Ameliyatı Sonrasında Hastanede Ne Kadar Kalınır? İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Bademcik ameliyatı sonrasında hastanede ortalama 5 saat kadar kalınması uygundur. Sabahki yapılan operasyon sonrasında hasta öğleden sonra taburcu edilebilir. Hasta ameliyatı takiben 1 gün sonrasında normal yaşamına hızla döner.

Ameliyat Sonrasın Beslenme Nasıldır?

Ameliyat sonrasında beslenmeye 2 saat sonra başlanabilir. Hastanın canını yakmamak açısından yumuşak gıdalar tercih edilmelidir. Ilık çorba, püre, meyve püresi, yumuşak sebze yemekleri, muhallebi ve dondurma gibi yiyecekler tercih edilir. 1 hafta boyunca bu şekilde yumuşak gıda takviyesi yapılmalıdır.

Ameliyat Sonrası Kanama Görülür Mü?

Ameliyat sonrasında kanama şayet Thermal Welding yöntemi ile yapılmış ise yok denecek kadar az görülür.

Bademcik Ameliyatı Sonrasında Vücut Savunmasında Düşüş Olur Mu?

Bademcik ameliyatlarına dair en çok sorulan sorulardan birisi de vücudun savunmasının düşüp düşmeyeceğidir. Bademcik ameliyatı sonrasında vücudun savunmasında herhangi bir düşüş olmaz. Boğaz ve üst solunum yollarında lokal savunma görevi yapan birçok organ bulunmaktadır. Bu nedenle görevi onlar devralarak savunma mekanizmasını çalıştırmaya devam ederler.  

Bademcik Ameliyatı İçin En Uygun Zaman Nedir?

Bademcik ameliyatı hemen her mevsimde kolaylıkla yapılabilen bir ameliyattır. Bu nedenle olumsuz durumlar saptandığında derhal hastaneye başvurulabilir.  

Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:23/06/2016
Okunma Sayısı:15649
Soru sor