Anjin (bademcik iltihaplanması)

Anjin (bademcik iltihaplanması)

Bademcik İltihaplanmasına Karşı Dikkat

Halk arasında bademcik iltihaplanması olarak tanımlanır. Soğuk algınlığı, en önemli belirtisidir. Bademcik iltihaplarına özellikle çocuklarda çok sık rastlanır. Bir ya da birkaç defa anjine yakalanmamış hemen hemen hiç bir çocuk yoktur.

Bulaşması:

Çoğunlukla damlacıklarla bulaşır. Bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi, anjin de yaygın olarak, görülebilir.

Belirtileri:

Hastalıkta baş ağrısı, ateş ve kusma görülür. Boğaz kızarır ve ağrır, bademcikler iltihaplanarak şişer, yutkunma zorlaşır. Bir ilâ iki gün içinde bademciklerin üzeri (sarımtırak renkli) iltihapla kaplanır. Boğazın iki tarafında yukardan aşağıya doğru dağılmış olan lenf bezlerinde gözle görülebilecek kadar şişlik olur. Anjin genellikle çabuk atlatılır. Eğer çocukta hastalığa karşı istidat varsa, hastalık sık sık tekrarlayabilir. Anjinlerde, çok ender olmakla birlikte, ateşli ağrılar, ya da böbrek iltihaplanmaları görülebilir. Bu sebeble, anjin tedavisinin bir doktor tarafından yapılması hastanın gelecekteki sağlığı bakımından yararlıdır.

Tedavisi:

Yatak istirahati, boynun sarılması, ağrı giderici ve sakinleştirici fitiller, papatya gargarası, anjinin cinsine göre, ateş düşürücü ve iltihap önleyici antibiyotikler verilir. Tekrarlayan bademcik iltihaplarında ilk fırsatta bademciklerin aldırılması gerekir. Hastalığa yakalanmış çocuklar diğer çocuklardan mümkün olduğu kadar ayrı tutulur; ayrıca, açık hava ve vücut direncini arttırıcı tedbirler alınır.

Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:27/12/2010
Okunma Sayısı:13233
Soru sor